Kuvaus

Anja Snellman – Ulla Jokisalo: SIDE. Anja Snellman: romaani – Ulla Jokisalo: kuvateokset.1998 WSOY. 166-sivuinen pahvikantinen kirja (21 x 17,5 cm), lukematon, ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Side (1998) -romaani on kurkistus äidin ja tyttären hormonaalisiin bunkkereihin. Kertomus naiseksi varttumisesta 60- ja 70-lukujen taitteessa. Se on myös Ihon ajan sisarteos. Menneisyyden tarina jatkuu: äidin salaperäinen ensirakkaus, hyvin hellä rakastaja saa yllättävät kasvot. Anja Snellmanin aistillinen teksti ja Ulla Jokisalon intensiiviset kuvat toimivat yhtä lailla itsenäisinä taideteoksina kuin sidoksissa toisiinsa. Romaani alkaa 60-luvun viimeisestä kesästä – miehet saapastelevat kuussa ja Patentti saa ensimmäiset kuukautisensa. Allison-otsatukka vaihtuu otsanauhaan ja Cher-poskikiehkuroihin. Barbiet pakataan vintille ja päiväkirjat varustetaan lukkojen lisäksi hiussinetein. Peppi Pitkätossu tulee tv:stä värikoe-lähetyksenä. Äkkiä kaikki on politiikkaa. Nam tarkoittaa Vietnamia ja Ho ho ho tarkoittaa Ho Tsi Minhiä. Coca-Cola on imperialistinen uute, tietää Paula eikä aio mennä ripariin. Pilvillä on luokan ensimmäiset lantiohousut ja napakoru. Äiti vaihtaa television kanavaa kun risupartaradikaalit vouhottavat politiikkaa, toisella kanavalla kahupääpopparit rämpyttävät kitaraa. Yhteiskuntaopin tunnilla luetaan Koululaisen pientä punaista kirjaa ja leikataan pahvista Angela Davis ja Ulrike Meinhof -papaerinukkeja. Kaukana Amerikassa rintaliiviroviot savuavat. Patentin iltarukouksen toivomuslistassa on vakisarake C-kupeille.

SIde *** Kylmiä väreitä ja kuumia aaltoja... Ihon ajan tarina jatkuu...  SIde *** Kertomus 60-luvun tytöistä ja heidän äideistään...  SIde *** Pop-nostalginen romaani niille joita tulevaisuus kyllästyttää...

"Anja Snellmanin kertojaminä elää 60-luvun lopun ja 70-luvun alun kuohuttavia teinivuosia. Hiustyylit ja vaatemuoti muuttuvat, filmitähti-idolit vaihtuvat rokkareihin, Hair-musikaalin biisit osataan ulkoa. Oma seksuaalisuus, persoona ja tahto löytyvät. Runoja kirjoitetaan, rakkaudesta haaveillaan, laihdutuskuurit seuraavat toisiaan ja Vietnamin sota riehuu taustalla. Puberteettikuvauksen rinnalle nousee teema äidistä ja äidin nuoruusvuosien salaisesta "hellästä rakastajasta" ja rakkaussuhteesta syntyneestä aviottomasta lapsesta, kirjailijan sisaresta. Kirjailija käy äitinsä historiaa läpi puhelinkeskusteluissa nuoren sukulaismiehen, kuolleen sisaren pojan kanssa. Kirjailijan isän asema ja merkitys perheessä saa selityksiä. Ulla Jokisalon ehostamat kuvat nuoresta Anja Snellmanista tukevat ja tulkitsevat tekstiä. – Satu Vähämaa, Sanojen aika

Anja Snellman (nyk. Snellman-Orma, o.s. Kauranen (s. 1954 Helsinki) kasvoi Helsingin Kalliossa, kävi koulua Aleksis Kiven koulussa ja Alppilan Yhteislyseossa ja opiskeli Helsingin yliopistossa mm. englantilaista filologiaa, soveltavaa psykologiaa ja kotimaista kirjallisuutta. Anja Kaurasen esikoisromaani Sonja O. kävi täällä (1981) oli hänen kirjallinen läpimurtonsa. Esikoisromaanin jälkeen hän on kolmen vuosikymmenen aikana julkaissut yli kaksikymmentä teosta, romaaneja sekä kaksi runokokoelmaa. Hänen tuotantoaan on käännetty yli 20 kielelle. Anja Snellman palkittiin kirjallisesta urastaan Pro Finlandia -mitalilla 2007.

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 116 vrk 23 h 30 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

7 € Sulkeutuu 116 vrk 23 h 30 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.