Kuvaus

Huom Toimitus Kulut VAIN =  + 2, 60€

 

  • Ansari : romaani / Sanna Ravi.
  • Kieli:suomi
  • Julkaistu:Helsinki : Johnny Kniga, 2006
  • Painettu/Valmistettu:(Juva : WS Bookwell)
  • Ulkoasu:246 s. ; 21 cm.
  • Huomautus:Lisäpainokset: 2. p. 2006.
  • ISBN:951-0-32205-9 (sid.) kovakansi, kansipaperi

Herkullinen satiiri kotirintamamiehestä toisen maailmansodan aikaan... kerta kaikkiaan klassikkoainesta." - Ilta-Sanomat

Antero Kivekäs on kirkonkylän postivirkailija. Hänet on sairautensa vuoksi vapautettu rintamapalveluksesta, mutta jatkosodan alettua Valtion tiedoituslaitos värvää hänet mielialatarkkailun paikallisasiamieheksi. Kivekkään tehtävä on pestata itselleen joukko apulaisia, tarkkailijoita, joiden avustuksella kirkonkylän mielialat tulisivat hyvin kartoitetuksi.

Tehtävälleen omistautunut Kivekäs on intomielinen isänmaanystävä, joka itsepintaisesti kieltäytyy hyväksymästä ympäröivää todellisuutta, jossa ihmisiä kiinnostaa enemmän ruokaperunan kuin idealismin viljely. Hän ajautuu sovittamattomiin ristiriitoihin myös alaistensa kanssa.

Kivekkään tarina on yksilötragedia, jossa peräänantamaton aatteellisuus johtaa lopulta ulkopuolisuuteen.

Kirja-arvosteluja

"Herkullinen satiiri kotirintamamiehestä toisen maailmansodan aikaan. Pedantin postimiehen tehtäväksi lankeaa mielialatarkkailu, jota hän alkaa käyttää kanavana isänmaalliselle valistukselleen – katastrofaalisin seurauksin.

Päähenkilön pikkutarkkuus ja omavaltainen idealistisuus paisuvat gogolmaisiin mittasuhteisiin.

Hienovireisen humoristisessa esikoisessa on tarkka ajankuva, ja sen kielenkäyttö on täydellistä – kerta kaikkiaan klassikkoainesta.

Essi Henriksson, Ilta-Sanomat

"... tästä valtavirtaa vastaan uivasta esikoisesta on turha etsiä aloittelijan tassunjälkiä. Ansari on yksityiskohtiaan myöten tutkittu henkilökuva siviilissä postivirkailijana työskentelevästä miehestä, joka rakentaa lasisen kasvihuoneen, ja jää sen sisälle yksin yltiöidealististen mielikuviensa kanssa.

(...)

Hienosti nähty vastamaailma Kivekkään umpiolle syntyy Sanna Ravin kerronnallisen idean kautta. Kirjailija upottaa usein hyvin pitkiin virkkeisiinsä kursivoituja 'vieraita sanoja' kuten venäläinen romaaniteoreetikko Mihail Bahtin luonnehtisi tekniikkaa.

Itse asiasssa bahtinlainen polyfoninen eli moniääninen romaani saa tässä esikoisessa taitavasti monologiin kirjoitetun version.

(...)

Ansarin kuvaus yksilön ehdottomuudesta toteutuu myös romaanin ilmaisun tinkimättömyydessä. Kirjailijan intensiivistä paneutumista kertovaan lauseeseen ei selitä hänen suomen kielen opintonsa.

Kirjoitetun kielen kapasiteettia tutkiessaan Sanna Ravi on jo löytöjä tekevä luova kirjailija, jolta ei puutu näkemystä ihmisen ja maailman suhteesta.

Mervi Kantokorpi, Helsingin Sanomat

"Ansari on kekseliäästi rakennettu, älykkäästi hauska romaani, jonka vivahteikkaassa parodisessa sävyssä on tehoa ja terää."

Lasse Koskela, Parnasso

"Ansari on outoudessaan tai ehkä juuri siitä syystä riivatun komea romaani. Se on tragikomedia, joka pistää miettimään oman aikamme 'anterokivekkäitä'. Näitä touhuttavia, ahdasmielisiä, itsekeskeisiä ja kaikentietäviä ihmisiä on kuulemma liikkeellä. Saattavat jossain saada jopa valtaa."

Johanna Vihanto, Uutipäivä Demari

"Sanna Ravi ei vain anna lupauksia, vaan täyttää ne komeasti. Esikoiskirja on ihailtavan valmis. Historiankuviltaan se on vakuuttava, ja lakonisen vivahteikkaalla kielellään Ravi saavuttaa oman itsenäisen tason, jota ei tarvitse eikä tee mieli verrata muihin.

Toivoa sopii, että Sanna Ravi jatkaa itsenäisellä linjallaan.

Veli-Pekka Leppänen, Kansan Uutiset

""Sanna Ravin esikoisromaani Ansari on riipaisevan surkuhupaisa kertomus aatteen miehestä, joka tuntuu taistelevan tuulimyllyjä vastaan oman arvokkuutensa kustannuksellakin. Ravi kirjoittaa vetävästi, kertojan ja sankarin ääni vaihtelee jopa samassa lauseessa riemukkaalla ja jäljittelemättömällä tavalla."

Anne Helttunen, Me Naiset

"Kivekkään itsepäinen idealismi tekee hänestä lopulta traagisen sankarin, suomalaisen Don Quijoten. Siinä mielessä hän on ihailtava. Ja kun miettii, miten hieno kudelma esikoisromaani on ja kuinka tyylikkäästi Ravi suomenkielen vivahteita käyttää, ei minua hämmästytä ollenkaan, että Ansari on Runeberg-ehdokas."

Daniela Floman, Hufvudstadsbladet

"... lumoava ja maaginen kirja, jossa kerronta ja rakenne kohtaavat. Kieli on äärimmäisen hiottua ja romaanin poikkeava muoto syventää tasoja."

Taija Tuominen, Hämeen Sanomat

"Puheiden ja ajatusten lennokkuudesta ja värikkyydestä Kivekäs saa kiittää Sanna Ravia, joka suomen kielen maisterina hallitsee mestarillisesti sanankäytön."

Eeva Nikkilä-Kiipula, STT

"Ravin romaanin tekstistä saa suurennuslasilla etsiä huolimattomuuksia - turhaan.

(...)

Perunoiden paleltumisesta huolehtijoita aina riittää. Tärkeätä on tutkia myös kivekkäitä, jotka eivät huolehdi perunoista, sillä heillä on taipumus tehdä esimerkiksi sotahistoriaa. Siinä on Sanna Ravin erikoislaatuisen esikoisromaanin merkitys."

Matti Mäkelä, Aamulehti

"Ansari on monitasoinen ja älykkäästi kerrottu tarina omaan maailmaan sulkeutumisesta."

Anna Välimaa, Hämeen Sanomat

"Romaanissa puututaan Kivekkään yksipuoliseen monologiin taitavasti. Keskeytykset ovat kursiivilla, ja samalla ne luovat jännitteellisiä ristiriitoja.

Sanna Ravin teos on hauska irvikuva tunnollisesta virkamiehestä, joka tutkailee toisten moraalia niin kuin tahtoo – kuitenkin onnettomana. Ansarissa ollaan 'kasvihuoneen tyyssijassa', oloisuudessa, joka on suomalaisuutta."

Jorma Heinonen, Keskisuomalainen

"Ansari on psykologinen romaani, joka rakentuu päähenkilönsä ympärille. Rajaus on tarkka. Ansari kuvaa kyllä yhteisöä ja ideologiaa mutta Antero Kivekkään kautta. Todellisuus jää aavisteltavaksi varjokuvaksi. Myös muut henkilöt ovat varjoja Kivekkään tajunnassa. Omaa ääntä he eivät saa. Lukija saa heistä tietoa vain Kivekkään tajunnan lipsahduksien ja Kivekkään äänen kautta.

Ansari on myös historiallinen romaani ja aateromaani, mutta samalla se kyseenalaistaa historian ja aatteet tuomalla esiin kokemisen ristiriitaisuudet ja suoranaiset valheet. Isänmaallisen toiminnan kätketyt motiivit ovat kiinnostavampia ja todellisempia kuin julkilausutut.

Kuten sodasta kertova teos voi kääntyä sodanvastaiseksi, voi myös ideologiasta kertova kirja saada epäilemään kaikkia ideologioita. Ansari toimii näin. jatkosodan ideologioista ja kotirintaman mielialatarkkaislusta kertova kirja panee lukijan miettimään myös niitä mittareita, joilla oma aikamme mittaa kansalaisten normit. Ansarin esiin nostamat kysymykset valvonnasta, tiedonkeruusta, tietojen luotettavuudesta ja tidoista vedettävistä johtopäätöksistä ovat hyvin ajankohtaisia."

Iiris Pakarinen, Kiiltomato

"Ansarin tarina on yleismaailmallinen. 40-luvun sota-Suomi luo sille mainiot puitteet poikkeusoloineen. Ravi onnistuu välittämään ajan hengen ja tunnelman tarinan ja kielen yhteensopivuudella.

Sanna-Mari Hovi, KirjaIN

"Kivekäs on humoristinen ja traaginen, historian laskoksista esiin nostettu. Romaanin kieli on onnistuneesti vanhahtavaa, virkamiesmäistä ja lakonista. Hyvä, kiinnostava esikoisromaani."

Kristina Carlson, Suomen Kuvalehti

"Mieleen ei aivan heti juolahda toista näin laajaa parodista aateromaania – lähimmäksi samaa tyyliä osuva Maiju Lassilan Rakkautta (1912) on puolta lyhyempi. Laji onkin hankala, vaikka se innostaa Ravin kirjoittamaan lauseita, jotka kuvan kera voisivat toimia yhtä absurdina viihteenä kuin Gary Larsonin Harhama-sarjakuva. Esimerkiksi tähän tapaan: 'Koska toimettomuus on portti henkiseen itsesaastutukseen, perustin kanitarhan.'"

Putte Wilhelmsson, Turun Sanomat

"Sanna Ravin Ansari on ironiassaan herkullinen."

Marja-Riitta Vainikkala, Kaleva

"Sanna Ravin Ansari on loistava."

Kirjailija Tapio Koivukari Uusi Rauma -lehden haastattelussa
 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 106 vrk 22 h 56 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

3,40 € Sulkeutuu 106 vrk 22 h 56 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.