Tuote on myyty käyttäjälle FBRD1 hintaan 15 €

Kuvaus

Aseveljeys – Saksalaiset ja suomalaiset Itä-Lapissa 1941-1944

Harvinainen loppuun myyty 'Aseveljeys – Saksalaiset ja suomalaiset Itä-Lapissa 1941-1944' kirja vuodelta 2014. Kirjoittaja on Pentti Airio. Kirja sisältää runsaasti valokuvia. Sivumäärä 315. Docendo, 1. painos. ISBN 978-952-291-080-6. Kirjan kunto erittäin hyvä. Bonus-DVD:n kunto uudenveroinen.

Suomen kansan rivit olivat talvisodan aikana olleet liian harvat hoitamaan yksin pitkän itärajansa puolustamista. Stalin:in luotsaama Neuvostoliitto painosti Suomea etsien uutta tilaisuutta sotavoimien käyttöön. Ei siis ole ihme, että niin Suomen poliittinen kuin sotilaallinenkin johto oli halukas kumppanuuteen natsi-Saksan kanssa Hitler:in tarjoutuessa ottamaan Suomi-neidon hakaristikotkan siipien suojaan loppukesällä 1940.

Alkukesästä 1941 Saksan sotakone oli voimiensa tunnossa. Se oli jyrännyt ennätyksellisen nopeasti yli länsirintaman miehittäen tasankomaan taisteluissa naapurimaat suvereenina valloittajana. Operaatio Barbarossan pohjoinen sivusta osoittautui kuitenkin saksalaisille piinalliseksi kokemukseksi. Tasankomaan salamasotien opeista ei Suomen soilla, metsissä ja osittain kartoittamattomissa erämaissa ollut juurikaan hyötyä. Ei Saksan sotakone kuitenkaan huono Lapissa ollut, vain kokematon ja ylimielinen.

Aseveljeys saksalaisten kanssa ei ollut vastenmielinen Lapin väestölle, sillä ilman Saksan armeijan (Wehrmaht), ilmavoimien (Luftwaffe) ja Saksan armeijan osana Lapissa taistelleen Waffen-SS:n (6. SS-vuoristodivisioona Nord) tukea sota olisi sujunut niin pohjoisessa kuin muuallakin Suomessa paljon huonommin. Ymmärrettävistä syistä syksyllä 1944 arkistoja puhdistettiin ympäri Suomea ja oltiin kovin muistamattomia Saksan kanssa harjoitetun sotilaallisen yhteistyön suhteen. Ruotsin sotilasasiamies Helsingissä majuri Gösta von Stedingk seurasi kuitenkin erittäin tarkasti tapahtumien kulkua ja nämä aikaisemmin julkaisemattomat raportit ovat ainutlaatuisesti esillä kirjassa.

Prikaatikenraali ja sotahistorian dosentti Pentti Airio valoittaa 'Aseveljeys' kirjassa saksalaisten ja suomalaisten yhteistyötä Itä-Lapissa jatkosodan vuosina 1941-1944 käyttäen aineistonaan aikaisempien tutkimusten lisäksi eri maiden arkistoista löytyvää laajaa lähdemateriaalia. Teos sisältää myös runsaasti ennen näkemätöntä sodan aikaista kuvamateriaalia sekä useita sodan kulkua ja taisteluita selkeyttäviä karttoja.

Airio toimi myös sotahistorian asiantuntijana ja yhtenä käsikirjoittajana vuonna 2013 valmistuneessa saksalaisten ja suomalaisten jatkosodan aikaista yhteistyötä Itä-Lapissa käsittelevässä dokumenttielokuvassa. Tämä dokumentti (DVD) löytyy teoksen ensimmäisen painoksen viimeisellä aukeamalla olevasta säilytystaskusta.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti


15 €
Ilmoitus on sulkeutunut 20.3.2024 9:50
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.