Kuvaus

Aulikki Oksanen: MAALLISIA LAULUJA: LAULUTEKSTEJÄ VUOSILTA 1964–74. 1974 Kirjayhtymä (3. painos). 193-sivuinen sidottu kirja, ehjä ja siisti (yläsyrjässä ja takakannessa joku pieni tahra), kannen ja esilehden väliseltä tyhjällä lehdellä tervehdys kirjan saajalle ja takakantta edeltävällä tyhjällä lehdellä myöhemmän omistajan nimi, ei muita merkintöjä, ei kansipaperia.
 
Maallisia lauluja: laulutekstejä vuosilta 1964–74 (1974) kirjan alussa Aulikki Oksanen kirjoittaa: ”Olen koonnut yhteen runojani, lähinnä juuri laulurunoja kymmenen vuoden ajalta, ajanjaksolta 1964–74. Ensimmäiset niistä ovat syntyneet opiskeluaikoinani; myös joitakuita itse säveltämiäni on niiltä ajoilta muistissa. 60-luvun loppupuolella Ylioppilasteatterin piirissä kirjoitin useita lauluja nk. Orvokki-kabareisiin, radiolle, näyttämöllisiin lauluiltoihin jne. Valtaosa näistä, kuten muistakin lauluteksteistäni on Kaj Chydeniuksen, läheisen ja innostavan yhteistyö-kumppanin, säveltämiä. Uusimmat, 70-luvun vaihteen ja alkupuolen laulut ovat syntyneet lähinnä työväenliikkeen tarpeisiin ja tilaisuuksiin, osana sitä laajaa poliittista laululiikettä, joka maassamme on kehittynyt jatkamaan työväenlaulun kunniakasta perinnettä.” Kokoelmassa on 38 runoa ja Rauhan äiti -kokonaisuus. Kirjasta löytyy vaikkapa nämä runot: (1964-65) Hevosen on valittava hevonen, (1966-67:) Esmeralda (”Ei viilennä vatsaani täysikuu / ei hellästi heilahda kehto…), Missä armaani viipyy (”Olen väsynyt päiviin ja öihin / olen nukkunut korkeaan ruohoon…”, (1968-69:) Puhu minulle rakkaudesta, Laulu neidistä ja herrasta (”Pienessä pienessä ruokabaarissa / konttorineiti se sämpylää haukkaa…”), Sinua, sinua rakastan, (1969-70:) Kenen joukoissa seisot (”Ei ystäväni, ei synny rakkaus maailmaan…”), Laulu siirtotyöläisestä (”Juna hiljaista miestä kuljettaa…), (1971-72:) Vietnamissa Vietnamissa, (1972-73:) Hyvää päivää Pakkasukko.

 

Aulikki Oksanen (s. 1944) syntyi Karvialla, missä hänen isänsä oli opettajana. Hän vietti varhaislapsuutensa Keski-Suomessa Pylkönmäellä ja kävi koulunsa Kokemäellä Satakunnassa. Hän kävi opettajakorkeakoulun ja toimi kansakoulun opettajana Helsingissä 1965–66. Näyttelijänä ja laulajana esiintynyt Oksanen kävi teatterikorkeakoulun. Hän näytteli mm. Helsingin ylioppilasteatterin näytelmissä kuten Lapualaisooppera (1966; ohj. Kalle Holmberg) ja Mikko Niskasen ohjaamissa elokuvissa Lapualaismorsian (1967) ja Elokuva jalostavasta rakkaudesta (1967). Hän on käsikirjoittanut elokuvat Aliisa (1970; ohj. Jukka Sipilä) ja Pirunpolska (1980; ohj. Veikko Kerttula). Aulikki Oksasen esikoisteos on romaani Hevosen kuolema (1966), jota seurasi romaani Tykkimiehen syli (1969). Oksanen on julkaissut romaaneja, novellikokoelmia, näytelmiä, runoja ja lastenkirjoja. Hänen teoksiaan on ilmestynyt käännöksinä ruotsin, saksan, venäjän, norjan, viron, unkarin ja azerbaidžanin kielellä. Aulikki Oksasen runoista monet ovat tulleet tutuiksi pääosin Kaj Chydeniuksen lauluiksi säveltäminä, esimerkiksi poliittiset laulut Siirtotyöläinen tai Laulu vanhasta työläisnaisesta, Laulu neidistä ja herrasta sekä tunnetuimpana rakkauslaulu Sinua sinua rakastan (elokuvasta Asfalttilampaat 1968).

 

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 62 vrk 4 h 57 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

7 € Sulkeutuu 62 vrk 4 h 57 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.