Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Auringontähti perenna

Vain nouto.

AuringontähtiTelekia speciosaHeimo: Asterikasvit – Asteraceae (Mykerökukkaiskasvit – Compositae), alaheimo AsteroideaeSuku: Auringontähdet – TelekiaKasvumuoto: Monivuotinen ruoho.Korkeus: 60–200 cm. Varsi hienokarvainen, vihreä–violetinsävyinen–tumman punaruskea. Voimakastuoksuinen.Kukka: Kukat muodostavat 5–7 cm leveitä, kehtosuomujen suojaamia kukkamaisia mykeröitä Mykerön laitakukat oranssinkeltaisia, kielimäisiä; kehräkukat ruskehtavankeltaisia, torvimaisia, pieniä. Heteitä 5. Emiö yhdislehtinen, 1-vartaloinen, 2-luottinen. Kehtosuomuja limittäin monta riviä, ulommat lehtimäisiä, puikeita, uloskaartuvia, karvaisia; sisemmät leveitä. Mykeröt harsun huiskilomaisena ryhmänä.Lehdet: Kierteisesti, alimmat ruodillisia, ylemmät ruodittomia, melkein sepiviä. Lapa alimmissa puikea, herttatyvinen, 30–40 cm pitkä, ylimmissä leveänsoikea, toissahalaitainen, ohut, alta karhea, päältä lähes kalju.Hedelmä: Särmikäs, kalju pähkylä, jonka kärjessä vähäinen, kalvomainen rengas.Kasvupaikka: Asumusten liepeet, pihat, puistot, pientareet, metsänreunat, rannat. Koristekasvi, joskus viljelyjäänne ja -karkulainen.Kukinta: Heinä–elokuu.

Auringontähti on kotoisin eksoottisilta seuduilta: se kasvaa luonnonvaraisena Karpaateilta Vähä-Aasiaan ja Kaukasukselle. Eksoottisen näköinen on sen kukintokin, joka todella muistuttaa tummankeltaisena loistavaa aurinkoa. Kasvukauden loppupuolella mikä tahansa vihreä ei enää riitä säväyttämään kasvi-ihmisen mieltä, mutta auringontähden näyttävä leimahdus ei jätä ketään kylmäksi. Se aloittaa loppukesän keltakukkaisten asterikasvien kukinnan jo heinäkuun puolella. Kookkaat lehdet antavat rehevän taustan isoille mykeröille.

Meillä auringontähteä on istutettu lähinnä vanhoihin kartanonpuistoihin, huomiota herättäväksi yksittäisperennaksi tai pieniin ryhmiin. Ensi kerran lajia tuotiin maahamme viime vuosisadan alkupuolella ja siitä lähtien se on monin paikoin säilynyt viljelyjäänteenä, joskus levinnyt ympäristöönkin. Parhaiten auringontähti menestyy varjoisella tai puolivarjoisella paikalla kosteassa maassa. Tätä perinteistä koristekasvia voisi isoilla pihoilla alkaa suosia uudelleen. Perhosista haaveilevalle puutarhurille auringontähti on hyvä valinta: suuret mykeröt tarjoavat laskeutumisalustan isoimmillekin päivä- ja vaeltajaperhosille, myös kovakuoriaiset kokoontuvat kukintoihin syömään

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

0,10 €
tai
Ilmoitus on sulkeutunut 23.6.2021 17:04
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.