Kuvaus

Bengt Svensson: Sven Petter i Ranhult och andra berättelser

  • Sven Seligman, Stockholm, 1932; trådhäftad bok med mjuka pärmar, 213 sidor
  • Pärmen är lite tummad och småtrasig i kanterna, men prydligt upplimmad stödande papp. Inlagan är i gott skick.
  • PRIS: 1 euro + frakt 5 euro som brev inom Finland och Åland = 6 euro
  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Betala t.ex. boken/tidningen + fraktkostnaderna eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt av samma säljare kan du vänta med att betala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 12 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

Sydsvenska byggdehistorier från början av 1900-talet.

Smakprov:

Länsman Hansson ansågs vara en bitvarg av första klass. Stor och kraftig var han, och ilsken var han också. Tätt innanför dörren på hans kontor hängde et väldig spanskrörskäpp, försedd med en s.k. doppsko. Det var ej så få, som fått smaka den där käppen, och det år därför aj så underligt, att folket bar en stor respekt både för länsman Hansson och hans käpp. De som en gång kommit i delo med Hansson, då han var i sitt vreda lynne, längtade aj stort efter att förnya bekantskapen. Men detta till trots var han inneligt avhållen av folket i sitt disktrikt, som omfattade ett par stora kyrksocknar i en av de vildaste orterna i Göinge härad. Många länsmän hade före Hansson innehaft befattningen, men ingen av dem hade fått den ringaste bukt med folket. De hade i stället fått någorlunda rätta sig efter folket, om de skulle kunna känna sig fredade.

Ofta hade det hänt, att när länsmannen ingripit för att upprätthålla ordning och lag, han hlet enkelt avvisats med orden:

-Sköt du dig, vi sköta nog oss, och har du tänkt bli kvar här, så lägg dig inte i vad vi företaga oss. Självklart år. att det under sådana  förhllanden aj var en vidare avundsvärd lott att vara länsman på den orten. Slagsmål och allehanda krångel hårde till ordningen för dagen. Folket där var vida beryktade för sin råhet och vildhet... (s. 201-202)

Med finns historier om tattare, bönder, kärringar och gubbar, rallare, spelmän, förhäxade grisar, förbrytare, giftmördare, skandaler mm.

sökord: folklivsskildringar landsbygden bönder kloka gummor humor berättelser noveller bygdehistorier

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 11 vrk 6 h 22 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

1 € Sulkeutuu 11 vrk 6 h 22 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.