Kuvaus

Blu-ray - Sorcerer - Pelon palkka - William Friedkin -elokuva 1977 -40th Anniversary collectors edition

Trilleri vuodelta 1977 ohjaus William Friedkin pääosissa Roy Scheider ja Bruno Cremer.

HUOM! Vain Englanninkieliset tekstit

Pelon palkka oli suuri käännekohta William Friedkinin uralla, ja oikeastaan myös merkittävä käännekohta 1970-luvun Hollywood-elokuvassa. Pelon palkka onkin monella tapaa omituinen teos. Se on lähes aina esillä silloin, kun listataan Hollywoodin suurimpia taloudellisia floppeja ja – merkillistä kyllä – joskus myös silloin, kun listataan epäonnistuneimpia elokuvia. Elokuvan tuotantoprosessiin ja vastaanottoon kiteytyy 1970-luvun amerikkalaisen elokuvan suuren muutosvauhdin hurma ja krapula. Tästä huolimatta Pelon palkka on edelleen hämmentävä teos, kiihkeä, rosoinen ja synkkä toimintaelokuva.

Kovaotteisten miesten ja Manaajan tuottamat dollaripinot nostivat William Friedkinin Hollywoodin kultapossukerhoon. Kuten Peter Biskind uudessa teoksessaan osuvasti todistaa, 1970-luvulla auteur-ajattelu iskostui vihdoin Hollywoodiin, minkä seurauksena innovatiiviset "Movie Bratsit" (tunnetuimpina esimerkkeinä Coppola, Scorsese ja Spielberg) saivat ennennäkemättömiä  taloudellisia ja taiteellisia vapauksia toteuttaa näkemyksiään.

Samalla tuotantoprosessin kontrolli höltyi ja luottamus ohjaajan visionäärisyyteen kasvoi. Niinpä myös ohjaajan ja tuottajan pallilla istunut Friedkin sai vapaat kädet ja vaikeissa olosuhteissa kuvatun elokuvan kustannukset paisuivat yli äyräidensä. Villit huhut kertoivat kuvausten seisomisesta ja ohjaajan hillittömistä raivonpuuskista.

Pelon palkan budjetti oli lopulta 22 miljoonaa dollaria. Vertailukohdaksi käy samaan aikaan valmistunut Tähtien sota, jonka budjetti oli puolet pienempi! Kiinnostavaa kyllä, levittäjät luottivat Pelon palkkaan enemmän kuin Tähtien sotaan.

Kun Friedkinin elokuva pyöri ensimmäiset viikot puolityhjille katsomoille, siirrettiin se nopeasti pois Tähtien sodan jättimenestyksen tieltä. Suuri yleisö hylkäsi elokuvan ja kriitikoiden vastaanotto oli nihkeä. Tuloksena olivat valtavat, suorastaan ennenäkemättömät tappiot

Syitä Pelon palkan epäsuosioon ei tarvitse hakea kaukaa. Nihilismissään ja ahdistavassa tunnelmassaan elokuva pistää silmään jopa 70-luvun kyynisten amerikkalaiselokuvien joukosta. Tarina perustuu Georges Arnaudin romaaniin, jonka pohjalta Hurjan joukon käsikirjoittaja Walon Green muokkasi uuden skenaarion.

Arnoudin romaaninhan filmasi jo tuoreeltaan ranskalainen Henri-Georges Clouzot (Le Salaire de la peur, 1953). Friedkinin elokuva onkin omistettu hieman ennen Pelon palkan ensi-iltaa kuolleelle Clouzot'lle. Ei ole yllätys, että Friedkin näin tunnustaa velkansa, olivathan myös monet Clouzot'n elokuvat sävyltään tummia ja lohduttomia. Myös Clouzot'a vähäteltiin omana aikanaan "vain" formaalisen jännityselokuvan tekijänä, sellaisenahan William Friedkiniä valitettavan monet pitävät yhä edelleen.

Jo elokuvan alkupuolella rikotaan Hollywood-kerronnan sääntöjä: Etelä-Amerikkaan eri puolilta maailmaa pakenevien miesten taustat käydään läpi ennen kuin päästään kiinni varsinaiseen juoneen, nitroglyseriinilastin kuljettamiseen viidakon läpi. Vasta tällöin juonilangat yhdistyvät ja asetelma selviää. Tavanomaisista narratiivisista ratkaisuista poikkeaminen lienee hämmentänyt aikalaiskatsojia, olkoonkin että samanlainen hidaskäynnisteinen staattisuus oli tunnusomaista myös Manaajalle.

Viidakossa räjähteitä kuljettavien miesten kamppailu on kuvattu uskomattoman tiheätunnelmaisesti. Matka on unenomainen, suorastaan eksistentiaalinen vaellus, jonka epätodellisuutta Tangerine Dreamin "elektroninen" musiikki vielä alleviivaa. Mutta johtaako matka, kuten amerikkalaisessa elokuvassa yleensä, sankarin sisäiseen puhdistumiseen ja ristiriitojen harmonisoitumiseen? Ei, se on vain välietappi ennen viimeistä valssia, kuolemaa ränsistyneessä baarissa.

Hyytävä loppuratkaisu ei jätä toivoa paremmasta. Ohjaajan ankara – ehkä myös hivenen surullinen – näkemys väkivaltakierteen pysyvyydestä ja tuhon väistämättömyydestä hätkähdytti ja luultavasti myös inhotti katsojia. Kuinka moni sen jälkeen tehdyistä ison rahan toimintaelokuvista on yhtä ehdoton, ristiriitainen ja haastava kuin Pelon palkka?

Lisämateriaali
» Sorcerers - A Conversation with William Friedkin and Nicolas Winding Refn (74 minutes)
» The Mystery of Fate - A letter from director William Friedkin
» Newly commissioned artwork to celebrate the 40th Anniversary
» Reversible sleeve containing the newly commissioned and original theatrical artwork

TRAILERI

Kesto: 122min

Ääni: Englanti

Tekstitys:  ENGLANTI  SDH

IMDb

Huutokuva.net

Huutokuva.net

Huutokuva.net

Huutokuva.net

 

HUOM!! Alemmat kuvat omasta avatusta aarteesta :)

 

Huutokuva.net

Huutokuva.net

Huutokuva.net

Huutokuva.net

Huutokuva.net

Uusi avaamaton............ toimii kuin junan vessa :) 

Kaikki myytävät kohteeni ovat yleensä käytettyjä, joten niissä saattaa olla normaalia käytön aiheuttamaa pientä kulumaa. Selvistä vioista yms. pyrin ilmoittamaan erikseen.

Odotan maksua 7 päivän kuluessa, ellei toisin sovita. Kohde lähtee postissa, kun maksu näkyy tilillä.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

29 €
Sulkeutuu 72 vrk 20 h 31 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

29 € Sulkeutuu 72 vrk 20 h 31 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.