Kuvaus

Jörg Friedricht: Branden - Tyskland under bombkriget 1940-1945

Fischer & Co  2008, kovakantinen, 550 sivua

Mellan 1940 och 1945 släpptes närmare 500 000 ton bomber över ett tusental tyska städer och byar. Förödelsen var total. Närmare 30 miljoner civila drabbades, i första hand kvinnor, barn och åldringar. Dödsoffren uppgick till över en halvmiljon människor och oersättliga kulturhistoriska skatter gick förlorade. Kvar fanns inte längre det tyska stadslandskapet som vuxit fram sedan medeltiden.

Känt sedan tidigare är de skoningslösa bombningarna av bland annat Dresden och Hamburg. Mindre känt är att dessa inte är några undantag. Listan på städer som mer eller mindre utplånades är lång.

För första gången beskrivs här hur bombningarna av Tyskland systematiskt planerades och vi får en uppfattning om förödelsens omfattning. Med utgångspunkt från ett rikt källmaterial beskrivs hur bombtekniken förfinades under kriget, hur kriget upplevdes från luften, vilken förödelse som bomberna orsakade när de träffade sina mål och inte minst civilbefolkningens lidanden och traumatiska upplevelser i bunkrar och källare.

JÖRG FRIEDRICH, född 1944, har bland annat medverkat i Encyklopädie des Holocaust. Branden som i Tyskland sålt i över 300 000 exemplar har översatts till många språk och etablerat Friedrich som en historiker med en unik förmåga att levandegöra och gestalta.

 
 
 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 63 vrk 23 h 12 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

8 € Sulkeutuu 63 vrk 23 h 12 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.