Kuvaus

Charles Portis: KOVA KUIN KIVI. Suomentaneet Liisa Ryömä ja Pirkko Sand. 1970 WSOY (ensimmäinen painos). 191-sivuinen sidottu kirja, ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Kova kuin kivi (1970; True grit 1968) on amerikkalainen kulttiklassikko, parodinen lännentarina, jonka päähenkilö on 14-vuotias Mattie Ross – teini-ikäinen tyttö, jolle ei tuota tunnonvaivoja napata kiinni surmamies. Frank Ross on matkalla ostamaan poneja 1870-luvun Arkansasissa, kun hänen palkollisensa Tom Chaney ampuu hänet hevosen, kahden kultahipun ja 150 dollarin takia. Mattie päättää kostaa isänsä murhan ja taivuttaa avukseen liittovaltion sheriffin, viinaanmenevän ja liipasinherkän Rooster Cogburnin. Chaneyn jäljillä on myös Texas Ranger (liittovaltion poliisi) LaBoeuf, joka aikoo saada etsintä-kuulutetusta luvatun palkkion. Mattie Ross on kirjan minäkertoja: hän kertoo tarinaansa 50 vuotta myöhemmin, 1900-luvun alussa. Realistisesti rajaseudun elämää ja väkivaltaakin kuvaava romaani ei ole tapahtumiltaan erityisen hauska, mutta Portisin kerronta tekee siitä hauskaa luettavaa. Kun valtavirran lännenromaaneissa naiset ovat heikkoja ja riippuvaisia, Mattie Ross toimii itsenäisesti, on älykäs ja osaa puhua puolestaan.


erinomainen esimerkki 1960- ja 1970-lukujen niin sanotuista antilänkkäreistä, se on myös vauhdikas ja toiminnallinen lännenromaani.” – Juri Nummelin

 

Charles Portis (s. 1933 Eldorado, Arkansas) on amerikkalainen kirjailija. Korean sodan aikana hän värväytyi Yhdysvaltain merijalkaväkeen edeten kersantiksi. Vapauduttuaan palveluksesta 1955 hän kirjoittautui Arkansasin Fayettevillen yliopistoon ja suoritti journalistin tutkinnon 1958 ja toimi jonkin aikaa journalistina mm. New York Herald Tribunessa. Hän jäi vapaaksi kirjailijaksi 1964. Hänet tunnetaan parhaiten esikoisromaanistaan Norwood (1966; ei suom.) ja lännenromaanista True Grit (1968; Kova kuin kivi 1970). True Grit filmattiin 1969; ikääntynyttä sheriffiä esittänyt John Wayne sai roolistaan ainoan Oscarin parhaasta miespääosasta. Romaanin toisen filmatisoinnin ohjasivat Ethan ja Joel Coen 2010; arvostelu kiitti 14-vuotiasta Mattieta esittävän Hailee Steinfeldin roolisuoritusta muutenkin onnistuneessa elokuvassa.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 87 vrk 21 h 9 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

6 € Sulkeutuu 87 vrk 21 h 9 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.