Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Doris Lessing: LUMOUS HAIHTUU. Suomentanut Heidi Järvenpää. 2007 Otava, Seven-pokkari. 378-sivuinen nidottu kirja, ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Lumous haihtuu (1982; Landlocked 1965) on neljäs kirja viisiosaisessa Väkivallan lapset -romaanisarjassa, joka kertoo Rhodesiassa syntyneen perhetytön tiestä vahvasti tiedostavaksi, itsenäiseksi naiseksi. Martha Questin aidossa ja kaihtelemattomassa hahmossa on nähty kirjailijan omakuvaa. Elämänmuutos on vääjäämätön – kaikki vanha kumisee tyhjyyttään, kun Martha Quest kokee todellisen yhteyden naisen ja miehen välillä. Martha on naimisissa, mutta avioliitto on pelkkä kulissi. Rakkaus tulee Marthan elämään hämmentäen häntä syvästi: ensimmäistä kertaa hän kokee rakkauden voimakkaana ja riippuvaisuuttakin luovana tunteena. Thomas, hänen rakastajansa, on myös tahollaan naimisissa, eikä heidän suhteellaan ole tulevaisuutta. Sodan päättyminen, Neuvostoliiton muuttuminen ystävästä viholliseksi, Marthan ystäväpiirin idealistisen kommunismin muuttuminen vakaammaksi, vähemmän kirkasotsaiseksi – ja tapahtumien taustalla yhtenä teemana sotasukupolven trauma: vaikka Rhodesia oli kaukana varsinaisesta taistelutantereesta, ovat Martha ja hänen ystävänsä kuitenkin väkivallan lapsia.

Doris Lessing (o.s.Tayler; 1919 Kermansah, Persia – 2013 Lontoo, Englanti) varttui Etelä-Rhodesiassa, nykyisessä Zimbabwessa, jonne hänen vanhempansa muuttivat Persiasta hänen ollessaan 5-vuotias. Kirjailijan muodolliset opinnot päättyivät 14-vuotiaana. Hän vitsaili sillä myöhemmin ottaessaan vastaan eri yliopistojen kunnianosoituksia. Doris Lessing nousi Britannian kirjallisuuden huipulle jo esikoisromaanillaan Ruoho laulaa (1950, suom. 1978). Sen käsikirjoitus hänellä oli mukanaan, kun hän saapui Afrikasta pikkupoikansa kanssa Lontooseen. Lessingin tuotanto käsitti yli 60 teosta. Lisäksi hän teki mm. televisiokäsikirjoituksia ja kolme oopperalibrettoa. Nobelin palkinnon aikoihin (2007) kirjoja oli suomennettu runsaat parikymmentä. Ensimmäinen suomennetuista teoksista on Kultainen muistikirja (1962, suom. 1967). Lessing oli rauhanaktivisti, 1970-luvulla hän alkoi perehtyä islamin suufilaiseen mystiikkaan, hän kirjoitti ekokatastrofista ja ilmastonmuutoksesta jo kauan ennen kuin niistä tuli jokapäiväisiä sanoja.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti


6 €
tai
Ilmoitus on sulkeutunut 16.4.2024 20:05
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.