Kuvaus

Huuto-/ostohinta  y h d e s t ä  kirjasta.

Kohteen sulkeuduttua ilmoita valintasi!

 

1. Eino Hanski: BRÖDRABATALJONEN. 1988 En bok för alla. 233-sivuinen nidottu kirja, lukematon, täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Brödrabataljonen (1979) är den tionde boken av Eino Hanski. De var chanslösa från början. De hade växt upp i Ingermanland och var därför Sovjetmedborgare. Men de var dubbelspråkiga; för många var finskan det naturliga språket.
Så kom kriget mot Finland och de stoppades in i Röda armén: knappt mer än pojkar, de flesta. När de togs tillfånga svältes och misshandlades de. De dog som flugor av undernäring. Men ingermanlänningarna – till skillnad från "vanliga" ryska fångar – fick en chans, och många tog den: för att överleva. De erbjöds att bli finska medborgare om de gick in i finska armén. De fick, mat, de fick vapen, de kämpade mot sina förra kamrater. Och när de gjort sitt förråddes de - deporterades tillbaka till Sovjet. Inte många överlevde.
Det skrevs aldrig om dem; inte förrän nu, i denna bok. Eino Hanski forskade i deras öde, talade med de få överlevande, korresponderade med ögonvittnen. Hans bok är en nedstigning i ett inferno. Männen i vad som fick den ironiska benämningen Brödrabataljonen hade inga bröder på någon "riktig" sida; brödraskap upplevde de bara sinsemellan; och med sin torftiga bakgrund kunde de bara uttrycka sig i korta meningar om kvinnor, sprit, död.
Eino Hanski för nu dessa mäns talan, med en lågmäld vrede som borrar djupt i samvetet. Boken börjar med att huvudpersonen Tojvo tillfångatas av finska soldater, han blir krigsfånge. Långsamt dör kamrat efter kamrat, sjukdom och svält. Efter en tid erbjuds de finskspråkiga krigsfångarna, varav många Ingermanländare, mat och finskt medborgarskap om de krigar på den finska sidan. Det är en biljett undan svält och död. Tojvo och många andra nappar på anbudet. De äter upp sig, träffar finska flickor och skickas till fronten. Många dör i kriget, Sovjet avancerar och när freden sluts utlämnar Finland Ingermanländarna till Sovjetunionen. Död, Sibirien eller en hopplös flykt.

"Du som vill upprörd och het om kinden när du läser en bom – försumma inte Brödrabataljonen. Med vrede avslöjar Eino Hanski här Finlands egen "baltutlämning", kartlägger dubbelsveket mot engermanlänningarna." – Kaj Neideman i Kvällsposten.

Eino Hanski (född 1928 i Leningrad –  dog 2000 i Göteborg) kom till Sverige 1945 som flykting. Han har varit en av Sveriges mest lästa författare. Hanski var den förste som i Brödrabataljonen förde ingermanlänningarnas talan.

Brödrabataljonen (1979; suom. Heimopataljoona 1982) on inkeriläisen kirjailijan Eino Hanskin (1928 – 2000) kymmenes teos. Se kertoo riipaisevan tarinan niiden suomeapuhuvien ”heimoveljien” vaiheista, jotka joutuivat sotavangeiksi jatkosodan aikana. Kirjassa kuvataan näiden sotavankien kohtelua ja kohtaloita suomalaisissa leireissä ja heidän myöhempiä vaiheitaan "vapaaehtoisina” Heimopataljoona 3:n riveissä eri rintamanosilla. Hanskin kuvaus on lämmin ja inhimillinen. Hänen kuvaamansa hahmot nousevat kirjan sivuilta elävinä lukijan eteen, langettaen syyttävän varjonsa Suomen ja suomalaisten ylle. 

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 20 vrk 18 h 29 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

8 € Sulkeutuu 20 vrk 18 h 29 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.