Kuvaus

Eino Hanski: PITKÄ TALVI. Suomentanut Marjatta Kapari. Päällys: Osmo Omenamäki. 1965 Tammi (ensimmäinen painos).

176-sivuinen sidottu kangaskantinen kirja, kansipaperissa pieni repeämä (ks. kuva), itse kirja ehjä ja siisti, esilehdellä kirjailijan nimikirjoitus ja päiväys '17/10 1966', ei muita merkintöjä.

Pitkä talvi (1965; Den långa vintern 1965) aloittaa Eino Hanskin trilogian Pitkät vuodet (1965–68), jossa hän kertoo elämästään. Toisen maailmansodan vaiheista on Leningradin 900-päiväinen piiritys – kesäkuusta 1941 tammikuuhun 1944 – jäänyt monista syistä melko tuntemattomaksi. Puutteellisesti varautuneen kaupungin menetykset olivat valtavat: kuolleisuuslukujen ollessa korkeimmillaan menehtyi päivittäin nälkään ja sen mukanaan tuomiin vaivoihin 25 000 ihmistä. Koko piirityksen aikana kuoli 750 000 kaupungin kolmesta miljoonasta asukkaasta. Eino Hanski oli 12-vuotias joutuessaan kokemaan Leningradin piirityksen kauhut.  Hanskin dokumenttiromaani on silminnäkijän järkyttävä kuvaus piiritetyn kaupungin asukkaiden sitkeästä kamppailusta nälkää ja kuolemaa vastaan. Hanski kirjoittaa asiallisesti ja kiihkottomasti, mutta ne läheltä nähdyt kaameat yksityiskohdat, joista hän kertoo, jäävät lähtemättömästi mieleen. Alituinen nälkä, omaisten kuolema, ruumisröykkiöt kaduilla, pommitukset alkavat kaikessa kaameudessaan olla niin jokapäiväistä elämää, että ihminen ajautuu joko täydelliseen apaattisuuteen tai epätoivoisiin, epäinhimillisiin tekoihin. Teos ei ole kuvaus sotaoperaatioista, vaan yksityisen ihmisen kärsimyksistä sodan myllerryksessä, ihmisyyden pelottavasta vääristymisestä.

Eino Hanski (1928 Leningrad, Neuvostoliitto – 2000 Göteborg, Ruotsi) oli kirjailija ja kuvanveistäjä. Hanskin vanhemmat olivat vallankumouksen jälkeen Neuvostoliittoon jääneitä suomalaisia. Trilogiassa Pitkät vuodet (1965–68) hän kertoo elämästään, joka kulki Leningradista monien vaiheiden kautta Ruotsiin. Trilogian ensimmäisessä osassa Pitkä talvi kerrotaan Leningradin piirityksestä, joka vei hengen Eino Hanskin isältä ja useilta sukulaisilta. Trilogian toinen osa Pitkä matka kertoo Hanskin sekä hänen äitinsä ja sisarensa matkasta Kaukasukselle, jonne heidän karjavaununsa neljästäkymmenestä matkustajasta vain yhdeksän pääsi hengissä perille. Saksalaisjoukkojen saapuminen heidän kotikyläänsä johti juutalaisten ja vähitellen myös monien muiden teloituksiin, ja Hanskin perhe katsoi parhaaksi paeta kohti Suomea. Trilogian päätösosassa Pitkä odotus kerrotaan Hanskien päätymisestä Ukrainan kautta Puolaan Gdanskin ja Gdynian pakolaisleireille. Lopulta perhe pääsi Suomeen, mutta kun inkeriläisiä alettiin luovuttaa Neuvostoliittoon, Hanski pakeni veneellä Pohjanlahden yli Ruotsiin ja asettui Hudiksvalliin. Ruotsissa hän kävi kansankorkeakoulun, opiskeli valokuvausta sekä työskenteli metsä- ja satama-työmiehenä, valokuvaajana, sosiaalityöntekijänä ja matkailumajan vastaavana sekä kuvanveistäjänä; hänen tunnetuin työnsä on 1996 pystytetty Evert Tauben patsas Göteborgin satamassa. Eino Hanskin romaaneista Vapauden tunnit kertoo Venäjän kahdesta vallankumouksellisesta vuosikymmenestä Pietarissa alkaen vuodesta 1905. Hanski kirjoitti myös muutamia televisionäytelmiä ja kuunnelmia sekä teki valokuvakirjan Eino Hanski Neuvostoliitossa (Eino Hanski i Sovjet).

Eino Hanskin teokset: Den långa vintern (1965; suom. Pitkä talvi 1965), Den långa resan (1967; Pitkä matka 1967), Den långa väntan (1968; Pitkä odotus 1969), Revolutionens barn (1971 *), De långa åren (1972, suom. Pitkät vuodet, sis. teokset Pitkä talvi, Pitkä matka ja Pitkä odotus), Eino Hanski i Sovjet (1974, suom. Eino Hanski Neuvostoliitossa), Timmar av frihet (1974, suom. Vapauden tunnit 1986 *), Barfotamiljonärer (1978 *), Brödrabataljonen (1979; Heimopataljoona 1982), Onda själar (1981),  Levande skuggor (1984 *), Drömlös (1987), Bilder från S:t Petersburg (1992) ja År av längtan (1993).           
*) Suomenkielinen teos Vapauden tunnit (1986) sisältää teokset Revolutionens barn (1971) ja Timmar av frihet (1974) ja teos Elävät varjot (1986) teokset Levande skuggor (1984) ja Barfotamiljonärer (1978).

 
 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korotonta maksuaikaa ostoksille

Ensimmäinen kuukausi on aina täysin kuluton ja koroton uudelle asiakkaalle. Voit maksaa luoton pois heti tai halutessasi joustavasti enintään 36 erässä.

  • Avaa hakemus ja kirjaudu pankkitunnuksin
  • Täytä hakemus ja siirrä tilillesi tarvittava summa
  • Maksa ostokset

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

9 €
tai
Sulkeutuu 67 vrk 4 h 1 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

9 € Sulkeutuu 67 vrk 4 h 1 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.