Kuvaus

Enn Anupõld: EUROOPAN IKKUNALAUDALLA: SUOMESTA JA SUOMALAISISTA VIROLAISSILMIN. 2004 Minerva Kustannus Oy. 136-sivuinen sidottu kirja (22 x 15,5 cm), lukematon, sekä kansipaperi että kirja täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Euroopan ikkunalaudalla: Suomesta ja suomalaisista virolaissilmin (2004) -teoksen kirjoittaja, virolaisjournalisti Enn Anupõld, toimi Suomessa kahteen otteeseen, ensin 1972–1974 ja sitten 1987–1990, neuvostojärjestelmän kohtalon vuosina. Hän  luonnehtii takavuosien ammatillista asemapaikkaansa Helsingissä Euroopan ikkunalaudaksi. Monella tavalla se sitä olikin Neuvostoliiton radion ja television kirjeenvaihtajalle, jolle Suomesta tuli vähitellen kuin toinen kotimaa. Virolaisena Suomen-ystävänä Anupõld oli outo lintu Suomessa toimineen puoluejohtoisen neuvostomedian parvessa. Hänen suorat ja luottamukselliset suhteensa suomalaisen politiikan ja talouselämän vaikuttajiin sekä Yleisradion organisaatiotasoille edesauttoivat ammattityön taustalla toiminutta suurta asiaa: suomalais-virolaisen yhteistyön kehittämistä.

"Ylellä on tiedonvälittäjänä ollut erittäin tärkeä rooli Viron kehittymisessä ja uudelleenitsenäistymisprosessissa. Se on miehitysvuosien aikana toiminut virolaisten ikkunana Eurooppaan ja maailmaan. Vähintään parille virolaissukupolvelle Yle on ollut todellinen koulutelevisio ja -radio, opastaja markkinatalouteen, niin hyvässä kuin pahassa."

Tapio Mäkeläinen kirjoittaa Tuglas-seuran jäsenlehdessä 2004: "Enn Anupõldilla on takanaan mielenkiintoinen elämä, jota hän teoksessaan muistelee, nostaen esiin erityisesti Suomeen ja suomalaisiin liittyvät tapahtumat, henkilöt ja seikat. Teos on varsin suppea ja monet kiintoisat asiat käsitellään kuin ohimennen tai unohdetaan täysin. Neuvostoliittolaisten tiedotusvälineiden palveluksessa Kekkosen aikakauden Suomessa olleella virolaismiehellä olisi varmasti paljon kerrottavaa, mutta… Anupõld on aina ollut ja on yhä suuri Suomen ja suomalaisten ystävä, joten se, ettei kaikkea suomalaisten rähmälläänolosta idän suuntaan kerrota, on tietysti ymmärrettävää, mutta silti näistä asioista olisi ollut mielenkiintoista lukea, erityisesti hieman erikoisemmasta näkökulmasta asioita seuranneen suusta. Uskon myöskin, että kirjan suomalaiset lukijat olisivat ymmärtäneet, jos Anupõld olisi kirjoittanut, minkälaista raportointia, kompromisseja ja (itse)sensuuria työ neuvostokirjeenvaihtajalta siihen aikaan edellytti. ETYKistä tapahtumia paikanpäällä seurannut ja niistä raportoinut Anupõld kirjoittaa varsin runsaasti ja ihan mielenkiintoisestikin, mutta koska kirja on kirjoitettu suomalaisille lukijoille, Anupõldin kausi Viron TV:n johtajana vuosina 1974–1986 jää valitettavasti oikeastaan vain muutaman lyhyen viittauksen varaan."

Enn Anupõld (s. 1937 Elva, Viro) opiskeli 1955–1960 Tarton Yliopistossa ja 1961–1964 Moskovassa Neuvostoliiton Kommunistisen puolueen ylimmässä oppilaitoksessa. Hän työskenteli Viron valtiollisen radion ja television päätoimittajana vuodesta 1964 ja Neuvostoliiton radion ja television Suomen kirjeenvaihtajana vuosina 1972–1974 ja 1987–1990.

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 118 vrk 10 h 25 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

15 € Sulkeutuu 118 vrk 10 h 25 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.