Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

On syitä joiden perusteella Sillanpään pitäisi olla se varsinainen kansalliskirjailijamme, ei vähiten siksi, että hänen kaunokirjallinen tuotantonsa kuvaa suomalaisia ja suomalaista elämänmenoa vaan myös siksi, että analyyttisemmin tarkastelevissa teksteissään hän erääksi aihealueekseen ottaa nimenomaan suomalaisuuden ja sen ominaislaadun pohtimisen.

Juuri sitä itse asiassa on tämäkin retrospektiivinen valikoima kirjoitelmia ja puheitakin. Sillanpään itseanalyysi tangeeraa tietyn välimatkan päässä samaa psykoanalyyttista tulkintaa jonka Vaaskivi teki kirjailijasta laaditussa aika varhaisessa mutta toistaiseksi parhaaksi jääneessä elämänkertakirjassa. Suomalaisuus on Sillanpäälle paitsi lähtökohtaisesti hämeenkyröläistä synnyinmaisemaa myös suomalaisen kahtiajakautuneisuuden ja heikompaa kansanosaa kohtaan tunnetun myötämielen mielenmaisemaa. Hänen asenteissaan nousee päällimmäiseksi se mitä nykyaika kylmässä individualismissaan pitää ehkä kaikkein halveksittavimpana puolustusasenteena, nimittäin uhrimieli.

Sillanpää on toistaiseksi ainoa Nobel-kirjailijamme, ja hänen teoksensa tietenkin kuuluisivat luontevasti kaikkien suomalaisten kirjahyllyihin. Hän oli ja on Ihminen isolla kirjaimella, vitalismissaan, yleisinhimillisessa sielunlaadussaan, suljetussa suomalaisuudessaankin. Kaikki nobelistithan eivät sitä ole.

Tässä aika mainiossa kunnossa oleva kappale retrospektiivista tekstivalikoimaa vuodelta 1957, teoksen toista painosta. Kangaskantinen sidos, kansipaperikin suhteellisen siistikuntoinen, pienenpieniä laitarepeämiä. Kustantaja Otava, sivuja 216. Ei omistus- tai muita merkintöjä. 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

5 €
Ilmoitus on sulkeutunut 11.2.2018 17:04

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.