Kuvaus

Francis Durbridge: MITÄ UUTTA, PAUL TEMPLE? JÄNNITYSROMAANI. Suomentanut Antero Hälvä. 1953 Gummerus (ensimmäinen painos). 182-sivuinen sidottu kirja, etukannen nurkissa pientä kolhua (ks. kuva), muuten ehjä ja siisti, ei merkintöjä, ei kansipaperia.

Mitä uutta, Paul Temple? (1953; News of Paul Temple 1940) on ainoa suomennettu Francis Durbridgen radiokuunnelmiin perustuvista jännitysromaaneista. Paul Temple on vaimonsa Steven kanssa lentänyt 'Golden Clipperillä' kahdenkymmenenneljän tunnin matkan New Yorkista Southamptoniin. Amerikasta Lontooseen muuttaneen näyttelijättären, Iris Archerin, oli ollut tarkoitus esittää pääosaa Paul Templen uudessa näytelmässä, mutta Iris oli sähköttänyt, ettei voikaan näytellä 'Lady Seatonia'. Templen pariskunnan työmatka muuttuu lomamatkaksi, ja he jatkavat matkaansa autolla Skotlantiin. Ennen kuin Templet ehtivät asettautua syrjäisen Inverdalen majataloksi luokiteltuun 'Royal Gate' -hotelliin, he joutuvat tilanteeseen, joka viittaa tapahtumien muuttuvan hengenvaarallisiksi. Vakoilussa ja vastavakoilussa keinot eivät aina ole kohteliaita...

Brittiläisen kirjailija Francis Durbridgen (1912 Hull - 1998 Lontoo) luoma Paul Temple teki ensiesiintymisensä 1938 BBC:n 8-osaisessa radiokuunnelmassa Send for Paul Temple. Myöhemmin Temple on esiintynyt myös kirjoissa, elokuvissa, televisiossa ja sarjakuvissa. Paul Temple on yksityisetsiväksi ryhtynyt entinen rikoskirjailija, joka yhdessä vaimonsa Steven kanssa avustaa usein Scotland Yardin tutkimuksissa. BBC teki kaikkiaan 28 Paul Temple kuunnelmaa (1938-68), joissa useimmissa oli kahdeksan jaksoa. Paul Temple -elokuvia on neljä: Send for Paul Temple (1946), Calling Paul Temple (1948), Paul Temple's Triumph (1950) ja Paul Temple Returns (1952). Suomessa Yleisradion Radioteatteri toteutti kuunnelmia 1960-luvun alkuvuosina. Paul Templeä esitti Joel Rinne ja hänen Steve-vaimoaan Rauha Rentola. Englannissa ilmestyi Francis Durbridgen romaaneiksi kirjoittamina 14 Paul Temple tarinaa, ensimmäisinä Send for Paul Temple (1938), Paul Temple and the Front Page Men (1939) ja News of Paul Temple (1940), viimeisimpänä Paul Temple and the Conrad Case (1989). Viimeksi mainitun tarinan Radioteatteri esitti nimellä Paul Temple ja tapaus Conrad 1961 (se on yksi kolmesta kuunnelmasta, jotka on saatavissa äänitallenteena). Suomeksi romaaneista on ilmestynyt vain Mitä uutta Paul Temple? (1953; News of Paul Temple 1940). Francis Durbridgen kolmiosaisessa jännitysnäytelmässä Nukke (The Doll, BBC 1975), jonka YLE TV1 esitti suomeksi 1977, ei ole Paul Templeä.

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 50 vrk 10 h 48 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

6 € Sulkeutuu 50 vrk 10 h 48 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.