Kuvaus

Franco Solinas: MEREN RYÖSTÄJÄ. Italiankielisestä alkuteoksesta suomentanut Mirjam Polkunen. 1959 Kirjayhtymä (ensimmäinen ja ainoa painos). 110-sivuinen nidottu kirja, kansien reunoissa kulumaa (ks. kuva), muuten ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Meren ryöstäjä (1959; Squarciò (Feltrinelli) 1957) -romaanin päähenkilö, Squarciò-niminen kalastaja, elää perheineen pienellä saarella Italiassa, Korsikan ja Sardinian välisessä saaristossa. Squarciò tuntee meren ja kalojen liikkeet, mutta silti saaliit ovat olleet työn takana. Niinpä hän muiden kalastajien lähtiessä aluksineen ja verkkoineen merelle kalastaa dynamiitilla. Kolmetoistavuotias Tonino ja kymmenvuotias Bore työskentelevät isänsä aluksessa keräämässä räjäyttämällä surmattuja kaloja. Squarciò on lapsissaan nähnyt tulevaisuuden toivon ja antaa alukselleen nimen Speranza (’toivo’). Squarciòn teini-ikäinen tytär Diana on rakastunut nuoreen kivilouhoksella työskentelevään Domenicoon. Rehellinen Domenico ei halua ostaa Squarciòlta kaloja. Kun kaivos suljetaan, Domenico, joka tarvitsee rahaa mennäkseen Dianan kanssa naimisiin, on epätoivoinen. Hän lupaa varastaa Squarciòlle räjähdysainetta… Tämä kirkas ja voimakas kirja on käännetty useille kielille, ja sen pohjalta on valmistettu ranskalais-italialainen Gillo Pontecorvon ohjaama elokuva La Grande strada azzurra (1957; Vaarallinen saalistaja), jonka pääosissa ovat Yves Montand ja Alida Valli.

"Franco Solinas on kirjoittanut ihmeellisen kirjan, jossa hän on tavoittanut klassillisen yksinkertaisuuden, ehkä paremmin kuin Ernest Hemingway 'Vanhus ja meri' -kirjassaan. 'Meren ryöstäjät' on unohtumaton teos." – New York Times

Franco Solinas (1927 – 1991) kasvoi Maddalenalla, yhdellä Bonifacion alueen saarista, suoritti oikeustieteen tutkinnon Rooman yliopistossa ja työskenteli eri ammateissa mm. työläisenä, myyjänä ja toimittajana useissa sanomalehdissä. Hän aloitti elokuvakäsikirjoittajana 1950-luvulla, jolloin hän yhdessä ohjaaja Gillo Pontecorvon kanssa kirjoitti käsikirjoituksen elokuvaan La Grande Strada Azzurra (The Wide Blue Road; Vaarallinen saalistaja); elokuva perustuu Solinasin romaaniin Squarciò (1957). Solinas teki Pontecorvon kanssa useita elokuvia, esim. Kapò (1960; suom. Kapo – keskitysleirin vartija) perustuu hänen romaaniinsa ja käsikirjoitukseensa. Solinas oli Oscar-ehdokkaana 1968 käsikirjoituksesta Pontecorvon elokuvaan La battaglia di Algeri (1966; The Battle of Algiers; Taistelu Algeriasta).

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 109 vrk 5 h 14 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

7 € Sulkeutuu 109 vrk 5 h 14 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.