Kuvaus

Fredrik Ysander: DÄR ALLT ÄR ANNORLUNDA: EN LÄKARE BERÄTTAR OM INDIEN. Omslagsteckning av Curt Blixt. Vinjetter av Margareta Ysander. 1951 Svenska Kyrkans Diakonistyrelses Bokförlag, Stockholm [första upplagan]. Nidottu kirja, jossa on 184 teksti- ja kahdeksan valokuvasivua, ehjä ja siisti, ei merkintöjä.
 
Där allt är annorlunda: En läkare berättar om Indien (1951) -boken innehåller inte lärda utläggningar och analyser av problemet Indien. Den förmedlar en läkares personliga upplevelse av en miljö och av människor, som är honom som västerlänning främmande, men som han ändå nalkas med en klarsynt oh djup kärlek.
Ju djupare man söker tränga in i Indiens mystiska värld, desto mera främmande och svårbegripligt blir det man ser. Och dock är det just från de stilla och oåtkomliga djupen i folklivet som även det nya Indiens styrande hämtar impulse och monster för sitt politiska och sociala handlande.
Den som vill förstå något av det väldiga indiska problemet, vars betydelse för Västerlandet inte minskat utan istället hastigt ökat under de sista decennierna, måste börja med att bekanta sig med de små anonyma byarnas sfär. Där lever “det eviga Indien”, tämligen oberört av politiska och kulturella förändringar i ytskikten a det historiska skeendet.
Det är här som allt är så annorlunda mot i Västerlandet. Fredrik Ysander har i 25 år varit läkare vid ett missionssjukhus mitt ute på den sydindiska landsbygden, och när han nu från Sverige gör en återblick på det Indien, som han som läkare fått leva sig in i, skärps kontrasterna till Västerlandet ännu mer. 
 
Ysander, Fredrik & Ysander, Märtha: Vardagsbilder från Tirupatur . (1932 Svenska Kyrkans Diakonistyrelses Bokförlag)
Ysander, Fredrik: Sista sjukhusronden: Några färska minnen från sjukhuset i Tirupputtur i september 1950 . (1951 Svenska Kyrkans Missionsstyrelse)
Ysander, Fredrik: Där allt är annorlunda: En läkare berättar om Indien (1951 Svenska Kyrkans Diakonistyrelses Bokförlag; 3:e upplagan 1952)
Ysander, Fredrik: Our Golden Jubilee: Swedish Mission Hospital Tiruppattur 1909–1959  (1959 Uppsala)
Ysander, Fredrik: Vid kaffet efter middagen: Sub specie aeternitatis (1971 Uppsala)
 
 "Fredrik (1891–1971) och Märtha (1889–1974) Ysander giftade sig 1924. De var i Svenska Kyrkans Missions tjänst mellan år 1923 och år 1956. Större delen av denna tid tillbringade de på missionssjukhuset i Tirupattur på den sydindiska slätten. Fredrik var läkare och Märtha var under en tid föreståndare för sjukhusets blindskola. Fredrik var också under lång tid chef för sjukhuset och ledde då det medicinska arbetet och sjukhusets utveckling. När det var alltför hett på slätten reste man till den svenska semesterkolonin i Kodaikanal, där man vilade ut och umgicks med kollegor. Fredriks och Märthas förhållande till den indiska kulturen och de människor de kom i kontakt med var inte helt okomplicerat. Till en början var det svårt framför allt för Märtha att riktigt trivas, men med tiden ändrades hennes inställning och hon kom att känna sig hemma i Tirupattur. Fredriks syn på missionsuppdraget under alla år i tjänst var i grunden detsamma. Han ansåg att läkarmissionens uppdrag var att vittna om, att bereda en väg till och att utså en längtan efter Kristus genom att utföra barmhärtiga gärningar i Hans namn. Detta är också en förkunnelse i sig. Hos Fredrik fanns redan från början en stark längtan att gå ut som missionär. Hos Märtha växte denna längtan fram under årens lopp. Det livsval de gjorde innebar bland annat att kontakten med släkt och längtan fram under årens lopp. Under några år var Fredrik och Märtha också åtskilda från sina barn. De var kvar i Sverige, bland annat för att studera, då föräldrarna reste ut till Indien för en sista period.”
Öhrling, Magdalena: ”Gån fördenskull ut”: Fredrik och Märtha Ysander – missionärer i Sydindien 1925–1950 (2012 Linköping).

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 96 vrk 13 h 38 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

8 € Sulkeutuu 96 vrk 13 h 38 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.