Kuvaus

Kovakantinen
336 sivua

Henrik Tala: Talvisodan ranskalaiset ratkaisijat
- Ranskan apu Suomelle 1939-1940
Minerva 2014

Suomi ei taistellut talvisodassa yksin, vaikka niin toistuvasti väitetään. Tosiasiassa Suomen selviytymisen ratkaisi ulkomailta, erityisesti Ranskasta ja Britanniasta saatu poliittinen tuki. Henrik Tala osoittaa vastaansanomattomasti käsityksen Suomen yksinäisestä taistelusta myytiksi.

Tärkeimpään pelastajan roolin kohosi Ranska ja sen pääministeri Édouard Daladier. Ranskalla oli talvisodan aikana vakava aikomus pelastaa Suomi Neuvostoliiton miehitykseltä. Ranska lähetti Suomelle aseita, taistelukoneita ja sotamateriaaleja, ja oli vähällä ehtiä toimittaa Suomeen aseellisia joukko-osastojakin ennen kuin rauha solmittiin. Suomen tekemä rauha johti Ranskassa peräti hallituksen eroon, sillä pääministerin katsottiin epäonnistuneen Suomen auttamisessa.

Ranskan hallitus tuli kuitenkin auttaneeksi Suomea ratkaisevasti: sen poliittiset ja sotilaalliset avuntarjoukset ja -lupaukset saivat Stalinin tarjoamaan rauhaa Suomelle tilanteessa, jossa Suomen armeija oli luhistumisen partaalla ja maan miehittäminen Neuvostoliiton ulottuvilla. Tästä Stalinin rauhanpäätöksestä ja sen taustoista Talvisodan ranskalaiset ratkaisijat esittää ensimmäisenä suomenkielisenä kirjana perusteellisen kuvauksen.

Kirja vastaa suomalaisen lukijan tiedontarpeeseen myös toisen myytin osalta. Suomen on väitetty olleen talvisodan aikana koko maailman huomion keskipiste. Ranskassa näin oli enemmän kuin missään muualla. Suomi ei ollut ykkösaihe vain Ranskan julkisessa keskustelussa, vaan helmi-maaliskuussa 1940 myös Ranskan poliittisen debatin ja valtakamppailun tärkein kysymys.

FT Henrik Tala on helsinkiläinen historiantutkija, joka on erikoistunut Suomen ja Ranskan 1900-luvun historiaan. Talvisodan Ranskalaiset ratkaisijat pohjautuu Talan väitöskirjaan Suomea pelastamassa. Ranskan pääministeri Édouard Daladier ja Ranskan apu Suomelle 1939-1940.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

7 €
Sulkeutuu 36 vrk 2 h 23 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

7 € Sulkeutuu 36 vrk 2 h 23 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.