Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Hylätyt talot, autiot pihat


Draama vuodelta 2000 ohjaus Lauri Törhönen pääosissa Mats Långbacka ja Jonna Järnefelt.

 

kunto: Uudenveroinen

 

Suomen historian kenties rankimmat vaiheet, jatkosodan lopulle sijoittuva Kannaksen suurhyökkäys ja sen aiheuttama karjalaisten evakuointi, ovat taustana Laila Hietamiehen samannimiseen kirjaan (vuodelta 1982) perustuvassa elokuvassa. Se kertoo tavallisista ihmisistä sodan ja pelon keskellä; ihmisistä, jotka ovat menettäneet käytännöllisesti katsoen kaiken.
Valkjärven pitäjän Suontaan kylässä asuu joukko vahvoja suomalaisia naisia: Martta (Jonna Järnefelt), Hilma (Eija-Elina Bergholm), Helmi Elisa (Sari Puumalainen) ja Hilkka (Minna Mäkinen). Tilanne lähialueilla kiristyy ja kylän väki määrätään evakuoitavaksi Suomen puolelle. Alkaa naisten ja lasten rankka taival Viipuriin ja sitä kautta eteenpäin. Juuri synnyttänyt Hilkka on niin sairas, että koko sakki päättää jäädä omalla vastuullaan autioituvaan kaupunkiin odottamaan. Rintamalinja siirtyy koko ajan kiihtyvällä nopeudella kohti Viipuria. Tilanne muuttuu tunti tunnilta.
Tiet täyttyvät väestä, kun kaikki pyrkivät kohti länttä ja turvaa, sotilaat ja siviilit samaa matkaa. Martan mies Aarne (Mats Långbacka) ja Helmi Elisan veli Arttu (Ville Keskilä) ovat mukana rankoissa taisteluissa, joissa Viipuri lopulta 20.6.1944 menetetään.

Lauri Törhösen (mm. Ameriikan raitti, Insiders) elokuva on koskettava ja kaunis. Karjalaisen maiseman puhuttelevuus lomittuu sodan synnyttämiin julmuuksiin ja tuhoon. Kaiken menetyksen keskellä ihmiset kuitenkin jaksavat yrittää - pysyä hengissä, auttaa toisiaan, rakastaa. Huomion keskipiste on kiinnostavasti evakkonaisissa ja -lapsissa. Kotiseudun jättämisen armoton lopullisuus ja tuska nousee esiin.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

9,80 €
Ilmoitus on sulkeutunut 10.7.2021 14:24
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.