Kuvaus

Hymyilevä mies (2016) - The Happiest Day in the Life of Olli Mäki

Juho Kuosmasen ohjaama tarina Olli Mäestä, jolla oli saumat nyrkkeilyn ammattilaisten MM-titteliin vuonna 1962 - ensimmäisenä suomalaisena ottelijana koskaan

Pääosissa Jarkko Lahti, Eero Milonoff, Oona Airola, Joanna Haartti

  • Cannes-voittaja + noin 30 muuta voittoa ja ehdokkuutta
  • Rotten Tomatoes pisteet 96/100
  • 5/5

Suomipuhe ja -tekstitys

 

Ohjaaja Juho Kuosmanesta on sukeutumassa Suomen 2000-luvun tuorein kansainvälinen elokuvamenestyjä. Heinäkuussa 2021 hänen uusinkin elokuvansa "Hytti nro 6" voitti Cannesissa Grand Prix -palkinnon + on Oscar-ehdokkaana.

 

 

Juho Kuosmasen ohjaama Hymyilevä mies on tositapahtumien innoittama elokuva Olli Mäestä (Jarkko Lahti), jolla on edessään elämänsä tilaisuus. Hän ottelee kahden viikon kuluttua maailmanmestaruudesta Olympiastadionilla.

Ottelu on ensimmäinen ammattilaisnyrkkeilyn suurtapahtuma Suomessa ja Ollin ystävä Elis Ask (Eero Milonoff), itsekin aikoinaan menestyksekäs nyrkkeilijä ja nyttemmin valmentaja, on tehnyt kaikkensa saadakseen MM-ottelun Suomeen: Olli joutuu ottelemaan normaalia alemmassa painoluokassa, ja stadionin katsomo pitää saada täyteen kulujen kattamiseksi. Kaikki on kiinni Ollista.

Mutta Ollilla on ongelma. Kesken intensiivisimmän harjoittelukauden hän oivaltaa rakastuneensa palavasti Raijaan (Oona Airola).

Keskiyön auringon maaseutumaisemista Helsingin kiireiseen vilinään joutuva Olli olisi mieluummin Raijan kanssa kuin jatkuvan harjoittelun lisäksi juttelemassa sponsorien kanssa ja esiintymässä kisavalmisteluja taltioivalle kuvausryhmälle.

 

Olli Mäki otteli ensimmäisenä suomalaisena nyrkkeilyn maailmanmestaruudesta Helsingin Olympiastadionilla vuonna 1962. Hän hävisi lopulta ottelun tyrmäyksellä täyden olympiastadionin edessä. Mäen mukaan se oli kuitenkin hänen elämänsä onnellisin päivä.

Hymyilevä mies on sydämellinen ja leikkisä tarina epäonnistumisen taidosta ja onnen tavoittelemisesta; miehestä joka on pakotettu esittämään roolia joka ei hänelle sovi, ja sen myötä valmis oivaltamaan mistä onni syntyy.

Leffa on uuden elokuvantekijäsukupolven tinkimätön ja humoristinen taidonnäyte. Ajan henkeä hehkuva, 16 millimetrin filmille kuvattu mustavalkoinen elokuva sai maailmanensi-iltansa toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilla ja voitti siellä arvostetun Un Certain Regard -sarjan pääpalkinnon. Hymyilevä mies on useimmille elokuvan taiteellisille vastaaville ensimmäinen tai toinen pitkä elokuva.

 

Myöhempi draamankaari.

Helsingin 1962 ottelun voittanut Davey "Musta nukuttaja" Moore menehtyi seuraavana vuonna vammoihin, jotka sai tultuaan maanmiehensä Sugar Ramosin tyrmäämäksi tittelinpuolustusottelussa.

Olli Mäki (1936-2019) muistetaan myös moninkertaisena SM- ja pohjoismaiden kisojen voittajana ja ainoana suomalaisena nyrkkeilyn Euroopan tuplamestarina: amatöörinä vuodelta 1959 ja ammattilaisena vuosilta 1964-65.

Olympiaedustus (mestarisuosikin asemasta) jäi väliin vuonna 1960 kun työväen urheilijoita ei hyväksytty Rooman kesäkisoihin. Seura jopa erosi Työväen UrheiluLiitosta mahdollistaakseen tähtensä kisamatkan, mutta Mäki kavereineen puolestaan erosi seurasta ja perusti uuden TUL-seuran! Periaatteet eivät olleet myynnissä.

"Kokkolan leipuri" jatkoi uraansa vuoteen 1973.

Ollin ja Raijan rakkaus kesti loppuun asti.

(heidät on ikuistettu filmille päätösosaan: nuoremmat versionsa tiellä kohtaavana vanhempana pariskuntana)

 

Ohjaus ja käsikirjoitus: Juho Kuosmanen (Taulukauppiaat, Hytti nro 6)

Kuvaus: J-P Passi (Kovasikajuttu, Moonshiners)

Näyttelijät: Jarkko Lahti (Alamaailma, Valmentaja), Oona Airola (Hotel Swan Helsinki), Eero Milonoff (Ganes, Tummien perhosten koti), Joanna Haartti (Putous, Miehen työ), Joonas Saartamo (Tuntematon sotilas 2017), Olli Rahkonen, Sami Helenius, Martti Nykänen, Claes Anderson, Nelly Nilsson

 

Kesto: 90 min

Aluekoodi: R2 = eurooppa

Kuva: 16:9  anamorfinen laajakuva, mustavalkoinen

Ääni: Suomi 5.1 DD

Tekstitys: Suomi, ruotsi, englanti

 

Ekstrat:

  • Mäki Moore maailmanmestaruus -dokumenttielokuva (tuottaja: T.J. Särkkä 1962), jossa valmentautumista ja myös reilusti livemateriaalia lämmittely- ja pääottelusta, 52 min
  • Making of -materiaalia
  • Valokuvagalleria
  • Traileri

 

Kunto: uusi ja muoveissa

 

 

Katso myös muut kohteeni: http://www.huuto.net/hakutulos/sellernro/1989369

Keräily/harvinaisuuksia yms

 

Muu draama leffa/sarjat:

https://www.huuto.net/haku/words/draama/sellernro/1989369

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 33 vrk 14 h 29 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

7 € Sulkeutuu 33 vrk 14 h 29 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.