Kuvaus

Ilkka Raitasuo - Terhi Siltala: KELLOKOSKEN PRINSESSA. 2012 Like-pokkari (12. painos). 252-sivuinen nidottu kirja, täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Kellokosken prinsessa (2010) on koskettava tositarina Kellokosken Prinsessan elämästä. Vuonna 1896 syntynyt Anna Svedholm o.s. Lappalainen sairastui jo nuorena skitsofreniaan. Hän joutui laitoshoitoon 1930-luvulla, 1931 Kivelän sairaalaan, 1932 Lapinlahden sairaalaan ja 1933 Kellokosken sairaalaan, josta hänet siirrettiin Nikkilän sairaalaan 1985; Kellokoskella hän oli yli 52 vuotta. Pian hänelle kehittyi voimakas ja koko elämän ajan kestänyt harha, jonka mukaan hän oli kuninkaallinen, Prinsessa. Häntä hoidettiin lähes kaikilla 1900-luvun mielisairaanhoidon menetelmillä, mutta hänen fantasiamaailmansa pysyi. Prinsessa eli harhansa mukaan niin johdonmukaisesti kuin se oli mahdollista. Lopulta hänet hyväksyttiin harhoineen osaksi Kellokosken kyläyhteisöä. Kellokosken sairaalan puistoon pystytettiin 1995 Prinsessan muistomonumentti.

Kellokosken prinsessa on itkettävä ja ilahduttava tositarina hurmaavasta persoonasta ja psykiatrisen sairaanhoidon historiasta.” – Me Naiset
Kirjan todellisena ansiona on nähtävä sen aidosti myötäelävä, lohdullinen asenne mielenterveyspotilaisiin ja heidän hoitoonsa. Kirjan laskee käsistään hyvillään saamastaan tilaisuudesta katsoa maailmaa vähän uudesta näkökulmasta.” – Sami Pirkola, Suomen Lääkärilehti

Ilkka Raitasuo on mielenterveyshoitaja ja Kellokosken sairaalan museon intendentti 1988-2004. Hän työskenteli 1970- ja 1980-lukujen taitteessa Kellokosken sairaalassa. Hän julkaisi yhdessä Terhi Siltalan kanssa kirjan Kellokosken prinsessa (2010). Raitasuo kertoi YLEn Aamu-tv:ssä: "Prinsessa oli jo 81-vuotias, kun tutustuin häneen. Hän kulki lähes päivittäin sairaalan puiston hiekkakäytävällä yllään koruja ja värikkäitä vaatteita. Hän jutteli kenen tahansa kanssa ja laulaa luikautti päälle jonkin hyvän kupletin."

Anna Svedholm (o.s. Lappalainen, 1896 Kuopion maalaiskunta – 1988 Sipoo) eli yhteensä yli 55 vuoden ajan potilaana psykiatrisissa sairaaloissa ja tuli tunnetuksi Kellokosken prinsessana. Hänen elämäntarinansa kerrotaan Ilkka Raitamon ja Terhi Siltalan teoksessa Kellokosken Prinsessa (2010). Arto Halonen ohjasi hänen elämästään kertovan fiktiivisen elokuvan (2011).

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 58 vrk 4 h 28 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

6 € Sulkeutuu 58 vrk 4 h 28 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.