Kuvaus

Janina Hescheles: JANINAN PÄIVÄKIRJAT: TEINITYTÖN MUISTELMAT LVIVIN GHETOSTA JA JANOWSKAN KESKITYSLEIRILTÄ. Puolan kielestä suomentanut Tapani Kärkkäinen. 2015 Rauhanpuolustajat & Like, Pystykorvakirja. 126-sivuinen nidottu kirja, lukematon, kannessa vähän tarran jälkeä (ks. kuva), samoin takakannessa, muuten täysin ehjä ja siisti kirja, ei merkintöjä.

Janinan päiväkirjat (2015; Oczyma dwunastoletnie) on keskitysleiriltä paenneen tytön selviytymistarina. Janina Hescheles oli 12-vuotias, kun saksalaiset tunkeutuivat hänen kotikaupunkiinsa Lviviin. Lvivin muun juutalaisväestön tavoin Janina ja hänen äitinsä suljettiin juutalaisille perustettuun ghettoon, ja sieltä heidät lähetettiin Janowskan keskitysleirille. Janina onnistui pakenemaan leiriltä ja piileskeli Krakovassa vastarintaliikkeen suojeluksessa. Tuolloin hän alkoi kirjoittaa päiväkirjanomaisia muistelmiaan. Janinan elämän vaaralliset vaiheet ovat nyt yksissä kansissa tekijän itsensä hyväksymässä laitoksessa. Janinan päiväkirjojen alkuperäistä käsikirjoitusta säilytetään Israelissa. Kirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1946 Krakovassa. Sen myöhempiin laitoksiin on lisätty Heschelesin aikuisena kirjoittamat jälkisanat. 

Janina Altman (o.s. Hescheles; s. 2.1.1931 Lwów, Puola, nyk. Lviv, Ukraina) on Puolan juutalainen fyysikko ja kirjailija. Saksalaisten tunkeuduttua Neuvostoliittoon kesäkuussa 1941 ja valloitettua Puolan, natsit murhasivat tammikuussa 1942 Janina Heschelesin isän. Hänen setänsä Stanislaw Lem onnistui salaamaan juutalaisuutensa ja selvisi. Miehityksen aikana Janina Hescheles ja hänen äitinsä selvisivät Ukrainan Lvivin väestön tekemästä pogromista. Janina, hänen äitinsä, isovanhempansa ja muut sukulaiset vangittiin ja pakotettiin työskentelemään Saksan armeijan tehtaissa. Kirjailija Michal Borwiczin ja puolalaisen vastarintaliikkeen avulla Janina pakeni Janowskan keskitysleiriltä lokakuussa 1943. Krakovalaiset perheet piilottelivat häntä orpokodissa Poroninissa Etelä-Puolassa. Kolme viikkoa pakonsa jälkeen hän Borwiczin rohkaisemana alkoi kirjoittaa kokemuksistaan Lvivissä. Pian sodan päättymisen jälkeen, vuonna 1946, Puolan juutalaisten järjestö Krakovassa julkaisi ne puolan kielellä Oczyma dwunastoletniej dziewczyny ("12-vuotiaan tytön silmin"). Saksannos Mit den Augen eines zwölfjährigen Mädchens ilmestyi Itä-Saksassa (1958) ja Länsi-Saksassa (1963). Janina Hescheles muutti Israeliin vuonna 1950.

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 7 vrk 16 h 4 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

7 € Sulkeutuu 7 vrk 16 h 4 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.