Kuvaus

Janne Virkkunen PÄIVÄLEHDEN MIES

Kustantajana on WSOY v. 2013 (1. painos), 328 sivua (muutamia valokuvasivuja, henkilöhakemisto).

Kirja on kovakantinen ja erittäin hyväkuntoinen (= uudenveroinen)

"Laatujournalismi on polttanut vahvan merkkinsä Janne Virkkuseen, arvioi Arno Ahosniemi. "Mutta häneen henkilöityy myös sanomalainen ylemmyydentunto.""

"Toimittajien muistelmat ovat lähtökohtaisesti ongelmallisia. Se johtuu siitä, että tarkkailija on harvoin historian tekijä. Sivullisilla ei juuri ole uutta, jälkiviisaudesta vapaata muisteltavaa. Kun toimii Suomen merkittävimmän päivälehden vastaavana päätoimittajana kaksi vuosikymmentä, nousee historian tekijöiden sarjaan. Jo siksi Janne Virkkusen, 64, muistelmat on syytä lukea.

Aikalaisten mielestä oma aika on aina poikkeuksellista, mutta Virkkusen kausi Helsingin Sanomissa oli hyvällä syyllä sellainen. Hänen toimittajanuransa aikana Neuvostoliitto romahti, ja kylmän sodan Suomi siirtyi lähemmäs länttä. Sanoma Osakeyhtiö muuttui perheyhtiöstä kansainväliseksi pörssiyhtiöksi.

Virkkunen pääsi näkemään ja kokemaan paperille painetun median kultakauden. Hänen työuransa loppupuolella kuluttajien käyttäytymisen muutos vei toimialan murrokseen, josta suomalaisten sanomalehtien levikki ja kannattavuus eivät enää koskaan nouse entisiin huippulukemiin.

Digitaalisestakin mediasta tulee vielä menestystarina, mutta se ei ole Virkkusen muistelmien aihe. Hän on päivälehtimies, jolle digitaalinen maailma on vieras. Sananvapaus ja laatujournalismi ovat polttaneet vahvat merkkinsä Virkkuseen, mutta häneen henkilöityy myös sanomalainen ylemmyydentunto. Pahimmillaan se sokaisee ja estää uudistumisen.

Virkkusen perusnäkemys journalismista herättää kunnioitusta: lukijat tarvitsevat tietoa maailman jäsentämiseksi. Toimittaja on kutsumusammatissa, jotta maailmasta tulisi parempi paikka. Virkkusen ura kirjoittavana toimittajana huipentui Kekkosen kauden päättyessä. Nykyajan journalismia moititaan pinnalliseksi, mutta kuinkahan oli laadun laita suomettumisen aikaan? Virkkusen niukka itsetutkiskelu ei ole ruumiinavaus.

Hänen lyhyt kuvauksensa Tamminiemen pesänjakajista on silti osuva. Nuoren isän huoli perheen toimeentulosta tuo mukaan inhimillisyyttä. Työnantaja edellyttää toimittajiltaan lojaliteettia, jota Pesänjakajien kirjoittajat pahasti rikkoivat. Sittemmin päätoimittajana Virkkunen joutui monta kertaa punnitsemaan, mitä luottamus toimituksen johdon ja toimittajien välillä merkitsee. Pesänjakajista lukiessaan nykypolven toimittaja vääntyy kysymysmerkiksi: eikö niitä juttuja todella olisi voinut julkaista Hesarissa?

Teksti on läpi Päivälehden miehen sujuvaa muttei virtuoosimaista. Se on tyypillistä hallintohommiin kivunneille uutisvirkamiehille, joihin lukeudun itsekin. Taitavammat sanankäyttäjät työskentelevät toimituksen maisemakonttorissa. Virkkunen pysyy asiassa, eikä tunteille jää sijaa. Oikeastaan hänen mieltään liikuttaa vain säännöllisesti toistuva verenpaineen nousu, joka kuuluu päätoimittajan luontaisetuihin.

Lukijat muistavat monia uutistapahtumia, joiden taustoja voisi muistelmissa valottaa. Virkkunen jättää tämän tilaisuuden käyttämättä. Elokuun lopussa 2005 HS uutisoi hissikonserni Koneen pääomistajaa Antti Herliniä koskevista sisäpiiriepäilyistä. Ne osoittautuivat sittemmin perättömiksi. Kävikö Virkkunen Herlinin kanssa keskustelua HS:n uutisoinnista?

Talvella 1999 komissaari Erkki Liikasen puoliso Assi Liikanen joutui EU-komissioon kohdistuneiden korruptioväitteiden pyörteeseen. Se pakotti hänet luopumaan työstään Stakesin Brysselin-toimistossa. Helsingin Sanomat raportoi tapauksesta. Millaista dialogia Virkkunen ja hänen hyvä ystävänsä Erkki Liikanen kävivät?

Nämä ovat toki pitkän uran sivujuonteita, ja samanlaisia tapauksia osuu vastaavan päätoimittajan kauteen kymmeniä ellei satoja. Luottamuksellisuutta kunnioittava emeritus jättää nämä ja monet muut tarinat kertomatta."

Ostajalle postikulut tai nouto Helsingissä (Lauttasaari).

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korko 0 %, kulut 0 €
Kuukauden kuluton maksuaika ostoksille.

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

6 €
tai
Sulkeutuu 2 vrk 16 h 11 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

6 € Sulkeutuu 2 vrk 16 h 11 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.