Kuvaus

Kerrtmus saamelaisista on ensimmäinen syntyperäisen saamelaisen kirjoittama teos, ja se ilmestyy nyt ensi kerran suomeksi, Jo vuonna 1910 se julkaistiin Kööpenhaminassa saamelais-tanskalaisena laitoksena. Sen jälkeen se on käännetty saksaksi, ruotsiksi, englanniksi ja ranskaksi.

Johan  Turi halusi antaa kirjassaan kaikenpuolisen kuvan kansansa elämästä lähinnä siksi, että virarnomaiset kiinnittäisivät huomiota saamelaisten vaikeaan asemaan, tulisivat avuksi eivätkä missään nimessä enää lisäisi rasituksia. Tässä mielessä Kertomus saamelaisista on aikansa pamfletti, sanoo suomentaja Samuli Aikio. Turi kuvaa realistisesti tutnturielämän vaikeuksia, myrskyjä ja kylmyyttä, rotkoja ja jäätiköitä, naisten , lasten ja vanhusten kovaa kohtaloa, miesten vaellusta porotokan kintereillä. Hän käyttää purevaa kritiikkiä ja ironiaa saamelaisten vainoamisesta ja poromiesten elintilan riistämistä vastaan, mutta myös leikinlaskua ja vertauksia. Kuvatessaan saamelaisten entisiä aikoja, raikasta tunturielämää, pyynti- ja tautioppia, tarina - ja lauluperintöä, taikoja ja muisteluita Turi unohtaa tendenssinsä ja eläytyy kertomustensa sisältöön.

1. p. 1979, WSOY, 235 s. Kovakantinen kirja kansineen on mielestäni hyväkuntoinen kirjastopoisto leimoineen ja muovituksineen.

Postimaksut huutajalle

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 37 vrk 10 h 58 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

10 € Sulkeutuu 37 vrk 10 h 58 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.