Kuvaus

Johannes Cederlöf: Den rikaste stunden

  • Ekenäs tryckeri ABs förlag, 1973; bundna sidor, mjuka pärmar, 320 sidor'
  • Småskavanker på den ljusa pärmen. Inuti gammalt ägarnamn överstruket. Annars i OK-skick, men enstaka små fläckar inne i boken.
  • PRIS: 7 euro + frakt 7 euro inom övriga Finland (utom Åland: se nedan) = 14 euro (OBS! Det finns plats för fler böcker av samma säljare i samma paket med samma gemensamma fraktkostnader)
  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Betala t.ex. boken/tidningen + fraktkostnaderna eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt av samma säljare kan du vänta med att betala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 12 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

Professor Johannes Cederlöf (1890-1970) var bl.a. verksam som direktor vid Ekenäs seminarium och skrev böcker om Ekenäs historia. Johannes Cederlöf var gift med Inez Louise Sjöholm. Sonen Henrik Cederlöf var känd som pedagog, skribent och kommunalpolitiker

Johannes Cederlöf är känd som författare till dikten "Den rikaste stunden" som även tonsatts.

Några utdrag ur boken:

Då min far 1887 gifte sig med murarmästaren Johan Sjöholms äldsta dotter Klara Sofia, stannade den unga familjen några år kvar på Degerby rusthåll. Om den tiden vet jag föag, men jag kan räkna ut, att far såsom den yngre sonen helt enkelt var ett slags "hemmadräng" åt brodern Johan, visserligen med en del förmåner i fråga om bostad och annat, som gjorde tillvaron drägligare. Så kom det sig att min äldste bror Ivar föddes där 1888 och jag som nummer två år 1890. Ett par år senare flyttade familjen till Lilltervo och bildade ett slags "sambruk" på arrendemark (till en början) med morfar och mormor.

Såsom jag redan nämnde var fisket det viktigare näringsfånget, ty också om den odlade marken på Backudda eller Vargvik odlades med omsorg och iver, var den alldeles för liten för att trygga familjens utkomst. Större möjligheter gav fisket, isynnerhet i den form som det hade idkats av morfar murarmästaren och hans arbetsamma fru. Ännu i början av 1890-taet var jakten ej heller alldeles obetydlig... (s. 10)

Vid vårterminens slut 1907 förklarade "farbror" Johannes Lindroos och "faster" Emma, att de ej tyckte sig orka med mig det följande läsåret. Mina föräldrar var bekymrade, ty det var knappt om slantar i hemmet. Största delen av sommaren gick utan att vi funnit någon lämplig utväg. Då beslöt min mor, som livet igenom hörde till de handlingskraftiga, att öppna ett litet hembageri i Åbo. [...] Hemmet klövs mer eller mindre, och på kvinnosidan där hemma på Backudda bars en viktig del av ansvaret av min mormor, som då var 77 år. Min yngsta syster Katri var 4 år...

Vid inbördeskrigets utbrott i slutet av januari 1918 avbröts skolarbetet omedelbart. [...] Oroande för oss var uppgiften att de röda hade en stab i Solberg i socknens östra del, spindeln i Ingå-nätet. En dag i mitten av februari fick vi påhälsning i form av en grupp män i ett par slädar, gevären stickande upp ur höet mot den grå vinterhimlen. Bevakning vid varje dörr. En av dem, med röd armbindel och bister blick, kom in till oss. Det gällde husundersökning. Vårt samvete var rent, vi hade inga vapen av något slag, Inez var ingen amason och jag hade inte avlossat något skott sedan pojkåren mot en kråka. Sök på bara, sade vi utan darr på rösten, men fullt medvetna om allvaret och spänningen i situationen. Då inträffade något löjligt: i bordslådan hittade denne bistre krigare några hagel av ganska grov kaliber, rullande kring på lådans botten. "Var finns geväret?" sporde han, "bäst att bekänna."...

sökord: biografier memoarer dagböcker dagbok lärare musik Finlands historia ryska tiden Otto Andersson Brage Åbo Pargas Ingå Ekenäs Helsingfors lokalhistoria

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 16 vrk 23 h 21 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

7 € Sulkeutuu 16 vrk 23 h 21 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.