Kuvaus

 

Jos täytätte mun lasini. Suomalaisen panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden vuosisata

Kustantaja: Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto
Kieli: 
Painovuosi: 2002
Painos: 
Sivumäärä: 286 s.
Sidonta: Sid.

 


 

Suomessa ei ole mitään yritetty panna kuriin niin peräänantamattomasti kuin suomalaisten alkoholin kulutusta. Se on samalla merkinnyt liki satavuotista kampitusta Suomen panimoteollisuudelle.

 

 

Historiantutkija Matti Turunen on kirjoittanut historiikin Jos täytätte mun lasini Suomen Panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden 100-vuotisen toiminnan kunniaksi. Kirja on melkoinen kärsimyshistoria, mutta ei valitusvirsi. Ja onko syytäkään valittaa: suomalainen joi olutta sata vuotta sitten 10 litraa vuodessa, nyt 80 litraa. Tuontioluen osuus on pysynyt koko ajan 1–2 prosentissa.

 

Kirjassa käydään läpi muun muassa kieltolain vuodet 1919–32, panimoiden yhteistyökuviot kilpailun vähentämiseksi, sotavuodet ja sen jälkeinen tarvikepula, 1960-luvun kamppailut keskiolutlaista sekä 1970-luvun mainosrajoitukset ja kuivat kunnat. 1980-luvun puolivälissä suhtautuminen alkoholiin löystyi ja panimotkin saattoivat höllätä kravattia.

Nuoret ja naisetturmeluksen tiellä

Raittiusliike on nimennyt oluen kautta vuosien pahan pikkusormeksi: juuri olut houkuttelee nuoria ja naisia väkevien pariin. Miehistä särpimistä ei ole paheksuttu. Raittiusliikkeen mielestä olut puri konjakkia tuhoisammin pikakirjoittajien työtehoon ja Ruotsissa olutta sai ostaa ainoastaan lääkärin määräyksestä.

Kieltolaki ja sotavuodet koettelivat panimoitakin, mutta ei raittiusliikkeen sormen heristys niihin päättynyt. Keskioluen vapautus 1969 nosti paitsi kulutusta myös vastustusta. 1970-luvulla haluttiin suitsia niin janoiset suut kuin panimotkin. Tutkijat todistivat, että kukaan itseään arvostava mies ei tarjoaisi keskiolutta anopilleen saati remonttimiehille. Kansandemokraatit esittivät 1973 Kalevi Kivistön johdolla panimoteollisuuden ottamista valtion haltuun, mihin raittiusliike pian yhtyi.

Johannes Virolainen toivoi kansanliikettä keskiolutta vastaan ja 1980 saarnaaja Niilo Yli-Vainio järjesti keskiolutmarssin. Samana vuonna ehdotettiin keskioluen myynnin sallimista R-kioskeissa.

Ensimmäiset kunnat kielsivät alkoholin myynnin alueellaan 1974. Pian myymäläautot pystyttivät pysäkkinsä ”vapaan” kunnan rajalle ja kauppoja kaatui kieltokunnissa.

Keskiolutkieltoja alettiin purkaa nopeassa tahdissa 1980-luvun lopulla ja viimeisenä kiellosta luopui Luodon kunta 1995 alusta. Samana vuonna keskiolut ilmestyi R-kioskeihin ja huoltamoille.

Alkon lakkovapautti asenteet

Alkon myyjien neliviikkoinen lakko huhtikuussa 1985 käänsi suomalaisen alkoholipolitiikan suunnan. Alkoholin kulutus laski lakon aikana 30 prosenttia ja keskioluen kulutus nousi 55 prosenttia. Siitä huolimatta juopumuspidätysten, rattijuopumusten ja pahoinpitelyjen määrä väheni. Sama oli huomattu jo vuoden 1972 Alkon myyjälakon aikana.

Uudet, vapaammat alkoholisäännökset tulivat voimaan 1987 ja niitä on senkin jälkeen höllätty.

Matti Turunen: Jos täytätte mun lasini. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, 2002.

 

Pekka Pantsu


KOKO 22 x 28 x 2,5cm

  • Jos täytätte mun lasini : suomalaisen panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden vuosisata = the century of the Finnish brewing and soft drinks industry / Matti Turunen ; [käännös = translation ... C. B. Hall, Davis Morris].
  • Kieli:suomi
  • Julkaistu:[Helsinki] : Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, 2002
  • Painettu/Valmistettu:(Libris)
  • Ulkoasu:286 sivua : kuvitettu, karttoja ; 28 cm + [1] taitekuvaliite.
  • Tiivistelmän kieli:eng
  • ISBN:952-91-5088-1 sidottu


Kuvassa huudettava tuote.
Klikkaa kuvaa

Emme tupakoi tai omista lemmikkejä.
Huomioi huutaessa toimituskulut ei välttämättä vastaa postituskuluja.
Ei lisää maksettavaa.

 

 


Lisätty: 20.04.2012 17:52:31

 

 

Myös nouto onnistuu

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

24 €
Sulkeutuu 114 vrk 10 h 43 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

24 € Sulkeutuu 114 vrk 10 h 43 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.