Kuvaus

 Joseph Wambaugh: MURHARYHMÄ. Suomentanut Eero Mänttäri. 2000 Karisto, Dekkaristo (2. painos). 365-sivuinen nidottu kirja, lukematon, täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä, takakannessa kirjakaupan hintatarra (57.00).

Murharyhmä (1985; The Delta Star 1983) on viides suomennettu Joseph Wambauh´n poliisiromaani. Los Angelesin kaduilla työskentelevä Mario Villalobos on murharyhmän etsivä, jonka rutiinijuttu saa odottamattoman käänteen. Ilotytön murhan tutkimukset johtavat suoraan maineikkaaseen korkeakouluun, ja juttuun näyttää liittyvän jopa suurvaltapoliittista juonittelua. Suurkaupungin poliisien arkea se ei kuitenkaan muuta miksikään: kaduilla vallitsee karu väkivalta, johon poliisit voivat vain vastata samalla mitalla. Lohtua tarjoavat ainoastaan kyyninen asenne ja ammattikunnan musta huumori, jonka viljelemisessä Wambaugh on omaa luokkaansa.

(Tekstinäyte) ESINÄYTÖS
Lokakuussa 1981 neuvostoliittolainen sukellusvene ajoi karille Ruotsin aluevesillä lähellä Karlskronan laivastoasemaa. Ruotsin ulkoministeri esitti Moskovalle ”ennenkuulumattoman, erittäin voimakassanaisen vastalauseen”. Ruotsalaisten suuttumus ylitti puoluerajat ja opposition johtaja luonnehti tunkeilua käsittämättömäksi.
Koska tuo kaksimoottorinen alus oli Whisky-luokan sukellusvene, veistettiin monta vitsiä ”viskiä jäillä”, Mutta eivät kaikki ruotsalaiset nauraneet. Varsinkaan sen jälkeen kun veneen ulkopuolella käytetyt säteilymittarit paljastivat uraani 238:aa, ainetta jota käytetään ydinkärjellä varustettujen torpedojen suojana.
Marraskuussa sadat mielenosoittajat marssivat Neuvostoliiton suurlähetystön edessä Tukholmassa kantaen julisteita joissa luki muun muassa: ”Nuku vain Eurooppa. Neuvosto-ohjukset herättävät sinut kyllä.”
Suuttumuksenilmauksista huolimatta ruotsalaiset eivät vaatineet neuvostoliittolaisten kortteja pöytään entraamalla sukellusveneen. Jotkut viittasivat Suomeen, naapurimaahan, joka oli viimeksi noussut aseisiin Neuvostoliittoa vastaan ja oli nyt käytännöllisesti katsoen neuvostosatelliitti.

 

Joseph Wambaugh, Jr. (s. 1937 East Pittsburgh, Pennsylvania) on myydyin yhdysvaltalainen poliisin työtä sekä fiktiivisesti että ei-fiktiivisesti kuvaava kirjailija. Joseph Wambaughin isä oli poliisi. Joseph liittyi 17-vuotiaana Yhdysvaltojen laivastoon; useat hänen romaaninsa ammentavat näistä vuosista. Hän palveli 1960-74 Los Angelesin poliisissa edeten passipoliisista etsiväksi. Hänen ensimmäiset poliisiromaaninsa sijoittuvatkin Los Angelesiin Kaliforniaan. Joseph Wambaughin tuotannosta ovat suomeksi ilmestyneet poliisiromaanit Lyhyempi korsi (1981; The Black Marble 1978), Uudet sadanpäämiehet (1982; The New Centurions 1971), Kuoropojat (1983; The Choirboys 1975), Tähtien tekijä (1983; The Glitter Dome 1981), Murharyhmä (1985; The Delta Star 1983), Salaisuudet (1986; The Secrets of Harry Bright 1985) ja Kultainen appelsiini (1991; The Golden Orange 1990).

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 39 vrk 11 h 22 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

4 € Sulkeutuu 39 vrk 11 h 22 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.