Kuvaus

Johannes Salminen: Undret i Bagdad. Essäer

  • Bonniers 1997; Inbunden bok med skyddsomslag, 165 sidor
  • Både skyddsomslaget och själva boken är i utmärkt skick, nästan som nya
  • PRIS: 4 euro + frakt 6 euro som paket inom Finland (utom Åland: se nedan) = 10 euro euro
  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Betala t.ex. boken/tidningen + fraktkostnaderna eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt av samma säljare kan du vänta med att betala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 14 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

I sina nya essäer tar Johannes Salminen med oss till länderna kring Medelhavet. Med sinne för den målande detaljen, för dofterna och färgprakten visar han oss antikens Rom, Konstantinopel, Alhambra och Sicilien.

Salminen dröjer särskilt vid det mytiska Bagdad, som en gång i tiden gav en förföljd judendom viktigt andrum. Abbasidernas Bagdad påminner om "ett annat islam är Khomenis eller Talibangerillans, ett islam som i sina bästa ögonblick är rörligt och utan fruktan." I de gamla civilisationerna blandades kulturerna, och antikens människa, om någon bekräftar att det är möjligt för folk av olika språk, ras och livsstil att hitta fram till en gemensam civilisatorisk formel.

Men "inne i marmorn finns slavarna, de förtryckta gömda. Köttet, benen, blodet har blivit till hård och glättad sten." När Salminen lyssnar till Tiberns vårflod är det inte en vanlig vårbäck som brusar, utan maktens dån, den romerska kraftens hungriga väg mot besittningen av världen.

Salminens essäer bär tydlig adress till dagens Europa, befolkat av tiotals miljoner invandrare och deras ättlingar. Hur långt tål den europeiska identiteten en radikal utvidgning i riktning mot islam och Bysans? Och finns inte en öppenhet till döds som låter Eurpoa försvinna i bruset från Internet. Trots allt ser han ännu ett ännu farligare alternativ i Europa som en fästning. Kanske "euroislam" just är den bräsch i muren vi behöver?

 

hakusanat: antiikin historia juutalaiset islam Europpa roomalaiset bysanttilaiset kulttuurihistoria aatehistoria judendom Europas historia antikens historia Bysans Romarriket romarna araberna arabisk kultur slaveriet slaverna Sicilien Spanien Alhambra morerna kristendomen Platon grekiska filosofer filosofi idéhistoria kulturhistoria

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 44 vrk 6 h 12 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

4 € Sulkeutuu 44 vrk 6 h 12 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.