Kuvaus

 

 

  • Edellinen Mysi Lahtisen juhlakirja keskittyi kokonaan vuoden tärkeimpään juhlaan, jouluun. Nyt käsitellään kaikki muut perinteiset vuotuiset juhlat: uusivuosi, loppiainen, nuutinpäivä, heikinpäivä, laskiainen, pääsiäinen, vappu, juhannus ja elonkorjuujuhlat. Kaikkien näiden juhlien historia, tavat, niihin liittyvät uskomukset ja ruokaperinteet ulottuvat vuosisatojen taakse. Mysi Lahtinen kertoo näistä juhlista ja niiden historiasta tuttuun värikkääseen tyyliinsä. Tämäkin kirja on suurelta osin keittokirja, kunkin juhlan pöytään on katettu sekä vanhoja perinteisiä että uusia ruokia sulassa sovussa. Palmikot hajallaan mäkeen Ennen vanhaan laskiainen oli pitkätukkaisten juhlapäivä. Tytöt ja nuoret naiset avasivat palmikkonsa laskiaismäkeen mennessään. He leväyttivät hiuksensa valtoimiksi, malliksi siitä kuinka pitkää ja kaunista pellavaa taloon toivottiin saatavan. Kerrankin naisilla oli tilaisuus näyttää upeita hiuksiaan, ja se oli mahdollista vain laskiaisena. Muulloin oli sopimatonta kulkea hiukset hajallaan hapsottaen. Ne, joilla oli lyhyt tukka, saivat kiiltävät ja pitkät pellavaiset lainahiukset päähänsä. Pikkutytöille palmikoitiin pellavasta letit, jotka sojottivat somasti pääliinan reunuksen alta. Mäenlasku oli laskiaisen kohokohta. Mäkeen läksivät kaikki kynnelle kykenevät. Mukana vedettiin mitä erilaisempia lasketteluvälineitä potkukelkkoja, maha- ja vesikelkkoja, pieniä hevosrekiä ja heinillä täytettyjä säkkejä, jotka monasti olivat alapuoleltaan jäädytettyjä. Jos kylä sijaitsi joen rannalla, laskettiin joen varren jyrkkiä rinteitä pitkin huimia liukuja jäälle. Mennessään huudettiin pellavasadon onnistumisen varmistamiseksi "Pitkiä pellavia". Jostain kelkasta saattoi kuulua huuto "Liu lau liinoi, pitkiä ja hienoi". Ja mitä hurjemmin ja pitemmälle kelkka liukui, sitä pidempää pellavaa taloon saatiin. Laskiaisen pöytä Laskiaisen juhlinta on mukava aloittaa jo laskiaissunnuntaina. Silloin pöytään kannetaan voissa tiriseviä blinejä. Ne tarjotaan upean suomalaisen mädin, sipulisilpun ja smetanan saattelemina. Sillikaviaari sopii blinien päälle myös hyvin, samoin salviavoisula. Laskiaistiistaina on muitten herkkujen vuoro. Hernesoppa kuuluu asiaan ja läskipannukakku, joka sentään on sävelletty nykyajan pöytään. Perinteisen hernesopan sijaan voi nauttia hyvän rouvan keittoa, tai meiramikoulukunnan hernekeittoa. Läskipannukakku on mainio ruokalaji. Samasta taikinasta tulee sekä pää- että jälkiruoka. Jos joku ei tykkää jälkiruokapannukakusta, hän saa laskiaispullan lautaselleen.
  •  
  •  
  • Juhlat : uudestavuodesta elonkorjuuseen / Mysi Lahtinen ; [kuvat: Antti Hallakorpi ... ja muita].
  • Kieli:suomi
  • Julkaistu:Helsinki : Tammi, 2004
  • Painettu/Valmistettu:(Saarijärvi : Saarijärven offset)
  • Ulkoasu:192 sivua : kuvitettu ; 21 cm
  • ISBN:951-31-3151-3 sidottu

MUUT SAMAN OSASTON KIRJANI (harraste, rajaa sivusta tarkemmin )

http://www.huuto.net/hakutulos/category/683/sellernro/590510

TEE PAKETTI  yhdistän kulut, myös Huuto paketti käytössä.

Harrastekirjallisuus 

KAIKKI KIRJAT:

Vakio viestipohja:

Lyhenteitä:

SKP = sidottu kovakantinen kansipaperit

sid = sidottu, kovakantinen ( harvoin myös pehmeä kantinen ) joko kuvakansi tai kansipaperiton ( mainittu)

nid =  nidottu, pehmeäkantinen 

Kierre / Rengasselkä = Reijitetyt sivut metalli/ muovi kierteessä kiinni, sivuja voi kääntää vapaasti ympäri ym

Pokkari = Pocket eli taskukokoinen, usein ns massajulkaisu marketteihin ym kaikki nidotut EI näitä

OMISTE =  omistajan nimi tai onnittelu kirjan alussa ns. esisivulla

KP= Kirjaston poisto kirja, voi olla muovitettu, leimoja ym, vanhoissa/ koulujen tai laitosten vähemmän

UV / UUS / UUSI- (mukana - miinus merkki)  = Uuden veroinen HYVÄ + / -  plus tai miinus 

CD tai DVD + / - = + plus tarkoittaa ON MUKANA ja miinus EI mukana, jos ei mainittu erikseen ilmoituksessa sitä EI ole mukana vaikka se jukaisuun tai sarjaan kuuluisikin. Levyt usein saa jälkeä kovasta muovitaskusta, kuljetuksessa tms vaikka olisivat olleet poistumatta kuoristaan alusta asti.

 

Lähes kaikissa kohteissa on enenmän tai vähemmän käsittelyn / kuljetuksen / varastoinnin jälkiä esim kirjojen kansissa. Voit myös kysyä tarkemman katsauksen kohteen kunnosta ennen huutoasi, jos olet esim keräilijä tai muuten kaipaat lisätietoa. Luokitukset pitää paikkaansa lähes kaikissa kohteissa. Kunto takuu olemassa, mahdolliset mainitsemattomat viat ovat vahingossa huomaamatta jääneitä virheitä.

Huomioi huutaessa toimituskulut ei välttämättä vastaa postituskuluja.

Ei lisää maksettavaa.


Voittajalle tulee tilitiedot Huuto.net automaattisen vakioviestin lopussa ( alhaalla).
Muista ilmoittaa maksaessasi kohteen NIMI.

Profiilista löytyy ajankohtaista tietoa.

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

16 €
tai
Sulkeutuu 100 vrk 20 h 44 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

16 € Sulkeutuu 100 vrk 20 h 44 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.