Kuvaus

Marraskuun ryhmään kuuluneen erittäin arvostetun matrikkelitaiteilija Juho Mäkelän (1885-1943) upea akvarelli, joka kuvaa todennäköisesti ensilunta!

Ja maisemasta päätellen vielä tarkemmin ensilunta Pohjanmaan lakeudella!

Signeerattu ja merkitty vuosi 1927.

Koko noin 41,5 x 47,5 cm (kehyksineen).

Teoksen täsmällinen nimi ei tiedossa, vaan tässä myynnissä suuntaa antavalla nimellä Ensilumi, koska minulle tämän myynyt taidekauppiaskin epäili kyseessä olevan nimenomaan ensilumen kuvaus. Kyseinen kylmyys näkyy ilmassa selvästi, joten yhdyn näkemykseen.

Juho Mäkelä oli erittäin arvostettu oululaissyntyinen maalari, joka kuului Marraskuun ryhmään, joka oli Suomen taiteen tunnetuin taiteilijaryhmä, joka muodostui Tyko Sallisen ympärille.

Taidokas kuvaus tapahtumasta kohta 100 vuoden takaa. Kaikki on samoin tältä osin. Joka vuosi se tulee. Sama kylmyys ja lumi ja talvi alkaa.

Tässä Marraskuun ryhmän värit näkyvät selvästi. Teoksessa on paljon harmaata ja tummia sävyjä, josta ensilumen kylmyys nousee ja on aistittavissa ilmassa. Kauempana näkyy hieman vielä kesäisempää taivasta, mutta lumi tulee ilmassa jo. Se saa maiseman muuttumaan toiseksi.

Taidokas taideteos ajalta, kun herkkyys vielä aistittiin ja ihminen osasi kuvata tällaista. Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulun vanhan koulutuksen käynyt taiteilija.

Oli tunnettu nimenomaan akvarelleista, jotka usein kuvasivat Pohjanmaan lakeusmaisemia. Tässä sellainen!

Erinomainen työ! Kaunis työ, joka tavoittaa tunnelman pienimmätkin vivahteet kuvaten luonnon jokavuotista ihmettä, joka määrittää rajan talven ja kesän välillä.

Teoksia lukuisissa museoissa Ateneumia myöten. Usein näkee näyttelyissä näitä teoksia, vaikka kuolemasta alkaa olla jo 80 vuotta. Eli taide elää! Ateneumin Kansallisgallerian teoksissa lakeuskuvauksineen varsin samaa svengiä kuin tässä! Samoin Auli Jämsäsen Juho Mäkelää käsittelevässä teoksessa nostettu esiin nimenomaan nämä akvarellit, jopa niin, että kannessakin sellainen.

Arvo varmasti säilyy!

Kunto: Erittäin hyväkuntoinen teos. Ehjä, kaiketi alkuperäinen, lasikin päällä, koska aikalaiskehyksissä ja ei avattu takaa. Kehyksissä normaalia kulumaa, ei mitään pahempaa. Takana joku numerolappu. Olisiko ollut näyttelyssä tai myynnissä jossain huutokaupassa mahdollisesti.

Erinomaiset kehykset tähän työhön mielestäni! Varmaankin taiteilijan itsensä valitsema kehystys.

Tietoa Juho Mäkelästä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Juho_M%C3%A4kel%C3%A4_(taidemaalari) (Wikipedia)

https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/juho-makela (Kuvataiteilijamatrikkeli)

Kirjallisuutta:

Auli Jämsänen: Juho Mäkelä (1885-1943), Ars Nordica, 1997.

Postikulut ostajalle.

Matkahuollon Huutopakettina hintaan 7,95 euroa. Taikka sitten nouto. Mahdollista valita myös lisäpalveluita lisämaksusta lähetykselle. Ostajan laskuun. Ja ostajan valitsemalla tavalla lähetetään. Hoidan oman osuuteni ehdottoman luotettavasti. Ks. tarvittaessa yli 900 positiivista palautettani, mutta postin toiminnasta en voi ottaa vastuuta eli siinä riski ostajalla. Pakkaan kyllä huolellisesti.

Huomaa, että tavara ei ole uutta, vaan vanhaa, joten pientä kulumaa voi tällaisessa pian 100-vuotiaassa taiteentuotteessa jo olla ja huutaessasi hyväksyt tämän. Olen yrittänyt listata puutteet tässä mahdollisimman rehellisesti ja totuudenmukaisesti, mutta en minä tästä mitään muuta löydä kuin tuon mainitun kuluman kehyksissä.

Taide on hyvä keräilykohde. Hyvä arvonsäilyttäjä näin epävarmoina aikoina varsinkin. Jos tekijän töitä on kohta myyty yli 100 vuotta, luulisi arvon säilyvän tulevasuudessakin. Monet sijoitusasiantuntijat suosittelevat taidetta sijoituksena. Pääsee helposti ja pienellä pääomalla alkuun ja samalla nauttimaan hienoista teoksista. Akvarellit ovat helppo säilytettävä verrattuna esim. öljyväritöihin ja maalauksiin.

Katso muutkin kohteeni. Myynnissä paljon muutakin taidetta. Useampia teoksia Marraskuun ryhmän ekspressionisteilta!

Hakusanoja: Juho Mäkelä, signeerattu, signeeraus, taiteilijamatrikkeli, kuvataiteilijamatrikkeli, matrikkeli, matrikkelitaiteilija, Ensilumi, akvarelli, akvarellimaalaus, vesiväri, vesivärimaalaus, Pohjanmaa, lakeus, lakeusmaisema, maisema, maisemamaalaus, pohjalainen, Pohjois-Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa, lumi, taulu, Marraskuun ryhmä, Tyko Sallinen, ekspressionismi, Oulu, Liminka, Limingan lakeus, Lumijoki, Tyrnävä, Kempele, Temmes, Muhos, Utajärvi, Haukipudas, Seinäjoki, taulu, teos, maalaus,1920-luku, 1920, luvun, 20-luku, 20-luvun, 1927.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 48 vrk 1 h 55 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

220 € Sulkeutuu 48 vrk 1 h 55 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.