Kuvaus

"Painotuoreet" , lukemattomat numerot :   2  ja  3 / 1973  , sekä  3 / 1975

Jymy oli 1970–luvulla ilmestynyt sarjakuvalehti. Se julkaisi pääasiassa amerikkalaista underground-sarjakuvaa. Keskeisiä piirtäjiä oli mm. Robert Crumb ja Jay Lynch. Jymy ilmestyi vuosina 1973–1975. Päätoimittajana oli aluksi Pekka Gronow ja myöhemmin Kari Kantalainen.

Jymy tuli lehtipisteisiin 1973 Robert Crumbin piirtämän kansikuvan voimin. Kuvassa alaston Lenore Goldberg ryntää pitkin supermarketin käytävää keskiluokkaisia kotirouvia järkyttäen. On selvää että Jymy oli ensimmäinen aikuisten sarjakuvalehti Suomessa. Kannen esittelyteksti hehkuttaa: "Underground-sarjakuvalehdet ovat viime vuosina saavuttaneet valtavan menestyksen Yhdysvalloissa." Ehkä pienoista liioittelua, mutta huomionarvoinen ilmiö ne olivat.

Ensimmäistä kertaa pitkiin aikoihin meillä julkaistiin yhteiskunnallista satiiria sisältävää sarjakuvaa (liekö edellinen kerta ollut Jalmari Finnen ja Ola Fogelbergin Janne Ankkanen?). Jymy julkaisi pääasiallisesti amerikkalaisia ja hollantilaisia piirtäjiä, mutta joukkoon mahtui muutamia suomalaisia. Lehden päätoimittaja Pekka Gronow oli henkilökohtaisessa yhteydessä useimpiin piirtäjiin mm. Robert Crumbiin. Kustantajalla oli kuitenkin vaikeuksia palkkioiden maksuissa ja Gronow kyllästyi pian jättäen Jymyn jo kolmen numeron jälkeen. Toimittajana jatkoi Kari Kantalainen, joka myöhempinä aikoina on tullut hieman hämmentävästi tunnetuksi Kokoomuksen kansanedustajana.

Jymyn heikkoutena oli puolihuolimaton toimitustyö, joidenkin sarjojen piirtäjiä ei mainittu lainkaan, luvattuja sarjoja ei nähty ja sellaista. Vuoden 1975 kakkosnumeron kannessa ja esipuheessa hehkutellaan Joost Swarten 16 sivun värisarjalla, joka ainakin omassa kappaleessani on mustavalkoinen. Joka tapauksessa Jymy toi suomalaislukijoiden ihmeteltäviksi paitsi Crumbin, myös Jay Lynchin, Gilbert Sheltonin ja Kim Deitchin sarjoja. Suomalaisista ainakin Juho Juntunen debytoi Jymyssä.

Jymyn viimeisen numeron ilmestyttyä vuonna 1975 alakulttuurisarjislehden peräsin siirtyi Huulen käsiin.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 57 vrk 3 h 54 min
Myyjä edellyttää ostajalta tunnistautumista.
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

10 € Sulkeutuu 57 vrk 3 h 54 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.