Kuvaus

KALEVA 1899 - 1974 VAPAA SANOMALEHTI pöytämitali

Painavan mitalin mitat:

  • Halkaisija: 72 mm
  • Paksuus: 7 mm
  • Paino: 242 g

Materiaali: Pronssi

Suunnittelija: Enj Ramsay

Siisti mitali.

Kun Juho Raappana julkaisi 1. heinäkuuta 1899 ensimmäisen Kalevan, oli kulunut 90 vuotta siitä, kun Suomesta oli tullut Venäjän suuriruhtinaskunta. Sen myötä Suomi oli saanut autonomisen aseman ja omat valtiopäivät.

Vuosi 1899 kuritti suomalaisia paitsi henkisesti myös konkreettisesti. Kevättalvella 1899 lunta oli tullut todella paljon, josta seurasivat suunnattomat tulvat. Vastaavia tulvia toistuu vain kerran 500 vuodessa.

Tulvat olivat erityisen pahoja Vuoksen, Kymijoen ja Kokemäenjoen alueilla, muttei niiltä säästytty Oulun seudullakaan. Kaleva kertoi Oulujoen veden olevan tavattoman korkealla, alemmat seudut veden alla, ja niityt ja rantapellot yhtenä järvenä. Maanteilläkin on vettä, ja kylvöille ja heinille vesi teki suurta vahinkoa.

Kaleva kehottikin jokivarren asukkaita tutkimaan tulvan syyt ja sen, miten niitä voitaisiin ehkäistä, ”sillä näyttäväthän tulvat uudistuvan vuosittain ja käyvät yhä uhkaavimmiksi”.

Suomessa kevään 1899 tulva nimettiin Valapaton tulvaksi Nikolai II:n mukaan. Hän kun oli valtaan päästyään vahvistanut Suomen perustuslait, mutta pettänyt Suomelle antamansa vakuutuksen Helmikuun manifestilla.

 

 

 

 

3324

Näytä lisää Näytä vähemmän

Huutokauppa

Lähtöhinta:
24 €
Sulkeutuu 1 vrk 2 h 23 min
tai 5 minuuttia viimeisen tarjouksen jälkeen.
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Huutokauppa

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Huutohistoria
Lähtöhinta 24 € Sulkeutuu 1 vrk 2 h 23 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.