Kuvaus

Valmont (1989)

 


jännitys/romantiikka

K - 14

Kesto: 2h 18min

Ohjaaja: Miloš Forman

Näyttelijät:
Colin Firth - Varakreivi de Valmont
Meg Tilly - Rouva de Tourvel
Siân Phillips - Rouva de Volanges
Annette Bening - Rouva de Merteuil
Fairuza Balk - Cécile de Volanges

Kun Jean-Claude Carrieren romaani "Les Liaisions Dangereuses" julkaistiin vuonna 1782, syntyi siitä valtava skandaali. Näin avoimesti ja ilkeästi ei Ranskan yläluokkaa saanut kuvata.

Kesti peräti 142 vuotta ennen kuin kukaan uskalsi julkaista sitä muualla Euroopassa, mutta kun hanat oli saatu auki, niin teoksesta tehtiin lukuisia teatteriesityksiä ja filmatisointeja.

Tässä aiheeseen on tarttunut yksi aikamme suurista ohjaajista, Milos Forman, joka kertoo tarinan playboy Valmontista ja markiisitar Merteuilista ja siitä, kuinka heitä sitoo yhteen pirullinen veto.

Nainen on mukana saadakseen koston ja mies saadakseen tyydytyksen. Uhreiksi valitaan 15-vuotias neitsyt ja kunniallinen aviovaimo. Heidät vietellään ja tuhotaan. Jos Valmont onnistuu, myös Merteuil tyydyttää hänen seksuaaliset toiveensa. Mutta heidän tuhoava leikkinsä saa seurauksia, joita kumpikaan heistä ei osannut kuvitellakaan. Lopullisissa taisteluissa kohtaavat kaksi suurinta soturia - rakkaus ja kuolema.

Näyttelijät: Annette Bening, Meg Tilly, Colin Firth, Fairuza Balk, Siân Phillips, Jeffrey Jones, Henry Thomas, Fabia Drake, Vincent Schiavelli

vuokrakasetti, kuvaa lainattusparkle - http://www.sparklee.com

cheap nike golf balls
POIKKEUSTILA (1998)- The Siege

Tuotantovuosi:1998
Ohjaajat:Edward Zwick
Pääosissa:Annette Bening, Bruce Willis, Denzel Washington
Maat:USA
Pituus:117 min
Genret:Trilleri

K - 16

"Poliittisena trillerinä ja terrorismin vastaisena draamana Poikkeustila onnistuu hienosti."


Amerikkalaiset eivät neuvottele terroristien kanssa. Se tulee ainakin selville Edward Zwickin (Blood Diamond, Viimeinen Samurai) ohjaamasta Poikkeustila (1998) elokuvasta. Aina uuteen aiheeseensa tiukasti paneutunut Zwick näyttää hysteerisen loistavasti miten terroristisolut oikein toimivat ja eipä mennytkään kuin kolme vuotta kun pamahti oikeasti eräänä Syyskuun aamuna. Poliittisena trillerinä ja terrorismin vastaisena draamana Poikkeustila onnistuu hienosti.

Kenraali William Deveraux (Willis) pidättää joukkonsa kanssa pahamaineisen sheikin Achmed Bin Talalin Afganistanista, joka tulee olemaan suuri virhe. Uskovaiset alaiset aloittavat suuren itsemurhaiskujen aallon keskellä New Yorkia. Nämä räjäyttävät bussillisen ihmisiä ja teatterin sekä lopulta iskevät Plaza centeriin. FBI:agentti Anthony Hubbard (Washington) yrittää tehdä kaikkensa saadakseen syylliset selville, mutta siinä vaiheessa presidentti julistaa isoon omenaan poikkeustilan ja Deveraux valtaa miehineen kadut.

Poikkeustila kertoo rankan tarinan terrorismista mitään kaunistelematta ja jälki on kuin suoraan jostain 9/11-iskujen dokumentistä, vaikka tuohon oli vielä kolme-vuotta aikaa. Poikkeustila kuvaa hyvin miten eri tahot hoitavat tehtäviään tälläisen katastrofin keskellä. Kun FBI ja CIA haluaa aluksi ratkoa asiaa rauhallisesti niin armeija pistää haisemaan, eikä välillä katso kuoleeko omia vai vihollisia. Lawrence Wrightin käsikirjoitus antaa kuitenkin hahmojen tulla katsojille tutuiksi ja välillä katsotaan tilannetta, jopa itse terroristien näkökulmasta.

Visuaalisesti Poikkeustila on muutamassa kohdassa todentuntuista, kun New Yorkia pistetään jo monennenkohan kerran maantasalle ja yksi leffan parhaista lauseista kuullaan, kun yksi mies kysyy Anthonylta, mikä on kapasiteettinne juuri nyt? - seisotte sen päällä, kun edessä olevasta talosta oli juuri kuollut n. 500 ihmistä. Poikkeustila ei myöskään ole mikään tähtilippu-elokuva, vaikka sitä se olisi voinut jonkun toisen ohjaajan näkökentästä olla. Edward Zwick kertoo vain yhden taipaleen realistisesti miten tälläinen kriisi voi tapahtua.

Denzel Washington on loistava päättäväisen ja rauhallisen FBI-agentti Anthonyn roolissa. Bruce Willis ei montakaan kertaa ole ollut yhtä tylyssä roolissa kuin tässä. Miehen Deveraux-hahmo käyttää valtaansa miten sattuu ja pian kuolee monia viattomiakin, mutta hienosti Bruce roolinsa tekee. Annette Beningiä en ole oikein koskaan arvostanut, mutta tässä hän tekee hyvän roolin CIA:n puolta edustavana agenttina. Tony "Monk" Shalhoub pärjää myös hyvin Anthonyn kaverina, jonka perhe jää Deverauxen mielivallan alle.

Kokonaisuutena Poikkeustila on vaikuttavan provosoiva ja hienosti rakenettu terrorismielokuva Edward Zwickiltä.

http://www.leffatykki.com/elokuva/poikkeustila


Richard III (1991)


RICHARD LONCRAINEN ohjaama Richard III on fasistivaltioon sijoitettu toimintaelokuva. Shakespearea nahkatakissa, mutta varsin tyylikkäästi.

Tällä kertaa verinen taistelu kruunusta on siirretty 1930-luvulle, dekadenttiin Englantiin. Punainen, musta ja valkoinen hallitsevat palatsin värikarttaa. Ian McKellenin Richard III on natsimielinen militaristi. Syrjäytettävän kuninkaan puoliso on Wallis Simpsonia muistuttava amerikatar. Häntä näyttelee Annette Bening, hänen veljeään Robert Downey Jr.

Richard III on elokuvana virtaviivainen kuva Suuresta Koneistosta, joka on saanut ihmiskasvot. Kuninkaan rampa veli, tuleva kuningas Richard III on kyyninen ja älykäs peluri, joka uskoo itse ohjaavansa historian kulkua — ja ohjaakin, kunnes kruunu on hänellä ja muiden on aika juonia sitä itselleen. Hän on moraalin hylännyt, Machiavellinsa lukenut ruhtinas.

Kaikista ulkoisista muutoksista huolimatta elokuva on omalla tavallaan uskollinen Shakespearelle. Kieltä ei juuri ole modernisoitu, lähinnä siitä on poistettu kaikki 30-luvun kanssa yhteensovittamaton. Kun Richard III lupaa kuningaskuntansa hevosesta, hänen ohjaamansa tankki on juuttunut sotatantereella mutaan.

Kuvakerronnaltaan ja valaisultaan Richard III näyttää trilleriltä. Teatterissa kouliintuneet Maggie Smith, Nigel Hawthorne, Jim Broadbent ja Kristin Scott-Thomas lausuvat Shakespearen jambisia pentametrejä niin eloisasti, että elokuva jopa kuulostaa trilleriltä.

KAIKEN KESKIPISTE on tietenkin Richard III. Ian McKellenin tulkitsemana hän säkenöi mustaa valoa, pilkkaa kaikkea ja kaikkia. Richard III on kaunopuheinen näyttelijä, joka huijaa ympäristöään surun, myötätunnon, rakkauden ja vihan ilmaisuillaan. Osan yksinpuheluistaan hän kohdistaa suoraan kameralle ja paljastaa näin katsojille raadolliset tavoitteensa.

McKellen tekee Richardista 20. vuosisadan ikimuistoisen antisankarin, mutta itse elokuvasta jää jotakin uupumaan. Shakespearen tekstin ja 30-luvun fasistisen Englannin yhteenpunominen on sittenkin lähinnä nokkelaa. Modernisoinnin päähuomion vie modernisointi.

Niinpä tämä Richard III jää suuren näyttelijän suureksi tulkinnaksi suuresta roolista. Kieli elää ja tarina kulkee, mutta sen sijaan että me katsojat järkyttyisimme Shakespearen luomasta maailmasta me ihailemme sen älykästä tulkintaa.


Kesto: 1h 39min 1996 Trilleridraama

Vuokrakasettina ollut,toimii moitteetta.

Henry Turner on liukas lakimies, joka keskittyy perheensä sijasta taalojen käärimiseen. Miehen elämä muuttuu kertalaakista, kun hän saa ampumavälikohtauksessa luodin aivoihinsa. Muistinsa menettäneen Henryn on opeteltava taas puhumaan ja kävelemään. Rakastava vaimo ja teini-ikäinen tytär ovat ihmeissään, kun uusi Henry paljastuu empaattiseksi ja hyväsydämiseksi ihmiseksi. Nichols ohjasi Fordia myös elokuvassa Working Girl.

draama 1991

K - 10

Kesto n. 1h 50min

Pääosissa
Mikki Allen, Annette Bening, Harrison Ford, Bill Nunn

Ohjaus
Mike Nichols

vuokrakasetti


Glitter Text - http://www.sparklee.com

cheap nike golf clubs
American Beauty (1999)


Valmistusvuosi: 1999
Ohjaus: Sam Mendes
Pääosissa: Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Wes Bentley, Mena Suvari, Peter Gallagher

American Beauty on helvetin hieno elokuva, josta ei voi olla pitämättä. Se kätkee sisäänsä valtavasti huumoria purren katsojaansa kuin leikkisästi näykkäilevä koira. Mutta elokuvassa on hienointa sen iskevyys, jota värittää upeasti väkevä ihmissuhteisiin perustuva draama. American Beauty on myös paljon muutakin: kaunis kuvaukseltaan, lähes runollinen näyttelijöiltään ja juoneltaan. Se on melkeinpä täydellinen elokuva, joka tulee kahmimaan kasapäin Oscareita.

Perheenisä Lester Burnham (Kevin Spacey) huomaa elämänsä olevan sanoinkuvaamattoman tylsää. Mikään ei kiinnosta. Edes avioliitto ei toimi enää, ja avioliitosta onkin tullut vain kulissi. Lisäksi aviovaimo (Annette Benning) tuntuu vittumaiselta ämmältä ja perheen teini-ikäinen tytär (Thora Birch) on omalla tavallaan etääntynyt. Kaikkeen tulee kuitenkin muutos, kun perheen tytär tuo kylään luokkatoverinsa (Mena Suvari), johon Lesten rakastuu. Nuoruuden etsiminen ja sen eläminen alkaa uudelleen, ja Lester hankkiutuu mm. eroon töistään. Naapuriinkiin muuttaa kummallinen perhe, jonka omituiseen poikaan Lesterin perheen tytär pikkuhiljaa rakastuu. Siitä sitten alkaa kehittyä eriskummallinen tarina...

Näyttelijät ovat American Beautyssa erinomaisia. Kevin Spacey on loistava perheenisänä ja puhuu tai kertoo hyviä vitsejä tai tosielämän totuuksia. Annette Benning suoriutuu aviovaimon roolistaan hiukan vaisummin, mutta hänenkin roolinsa vain yksinkertaisesti toimii. Thora Birch taas on erinomainen valinta tyttäreksi ja hänestä tullaan kuulemaan vielä. Wes Bentleyn esittämä poikaystävä on taas omituisessa roolissaan todella hyvä, mutta tosin hänen suorituksensa hiipuu sitä mukaa, mitä pitemmälle elokuvassa mennään. Mena Suvari taas on kohtalaisen mainio tämän "perheen tyttären" ystävänä, ja hänestä on varmasti potentiaalia muihinkin elokuviin jatkossa. Shown kuitenkin varastaa Spaceyn ohella Chris Cooper, jonka suorituksesta pidin todella paljon, sillä hänen roolinsa on elokuvan hämmentävin. Hänestä kun ei ota oikein selvää, vaan katsoja saa itse määritellä profiilin.

American Beauty on voimakas ihmissuhdedraama, jossa päähenkilön kohtalona on kuolla, kuten leffan alussa tulee ilmi. Elokuva on myös elämän arvojen miettimistä ja itse elämän ja sen laadun punnitsemista. Lisäksi ajatellaan kumpi on tärkeämpää: elämä ja tunteet vai raha, työ ja omaisuus. Myös rakkaus ja muistot ovat suuressa roolissa: eritoten muistot tulevat pinnalle aivan lopussa, mutta sen saa jokainen itse huomata.


Tekstiä lainattu elokuvateatteri.comista. 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korotonta maksuaikaa ostoksille

Ensimmäinen kuukausi on aina täysin kuluton ja koroton uudelle asiakkaalle. Voit maksaa luoton pois heti tai halutessasi joustavasti enintään 36 erässä.

  • Avaa hakemus ja kirjaudu pankkitunnuksin
  • Täytä hakemus ja siirrä tilillesi tarvittava summa
  • Maksa ostokset

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

15 €
tai
Sulkeutuu 110 vrk 18 h 49 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

15 € Sulkeutuu 110 vrk 18 h 49 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.