Kuvaus

Kaulakoru, kaulanauha, mahonkiobsidiaani, aidot makean veden helmet

Kaulakoru kierteishiotuista mahonkiobsidiaanikivistä ja pyöreistä kivistä. Välissä valkoisia aitoja makeanveden helmiä. Koru on tehty koruvaijeriin. Kierteishiottujen kivien mitat ovat n. 18X13x10 mm. Välipaloina kullattuja helmihattuja. Kullattu karabiinilukko. Metalliosat ovat nikkelittömiä.

Korun pituus on 52 cm ja paino 48 g.

Obsidiaani (engl. obsidian) on vulkaanista lasia. Se on yleensä mustaa. Mahonkiobsidiaani on ruskeaa. Siihen tulee mustia tai ruskeita juosteita hematiitista tai magnetiitista. Mahonkiobsidiaanissa on mustat juosteet Lumhiutaleobsidiaanissa on kristobaliittikiteitä, jotka muodostavat valkoisia laikkuja mustaan kiveen. Obsidiaani on herkästi lohkeavaa. Kovuutensa ansiosta sitä on käytetty kirurgin veitsissä. Obsidiaani on lasikiiltoista, kovuus Mohsin asteikolla on 5-6. Lumihiutaleobsidiaani tunnetaan skorpionin onnenkivenä.

Helmi
Aitoja helmiä on makeanveden (engl. freshwater) ja meriveden (engl. saltwater) simpukoiden tuottamia. Helmiäinen on suurimmaksi osaksi kalsiumkarbonaattia, sideaineena helmen tuottama sarveisaines. Helmen kovuus Mohsin asteikolla on 2,5-4,5. Helmen hohto muodostuu valon heijastumisesta ja hajoamisesta helmen pintakerroksessa. Parhaissa helmissä on lähes peilimäinen hohto. Kaikki aidot koruhelmet ovat nykyään viljeltyjä.
Helmiä alettiin viljellä akoyaostereissa viime vuosisadan alkupuolella. Akoya tuntuukin olevan suosittu yleisnimi ja laatusana viljellyille helmille, vaikka se tarkoittaa tiettyä meriveden helmeä. Helmen aihiona käytetään simpukan kuoresta sorvattua pyöreää kappaletta, jonka ansiosta merihelmet ovat yleesä pyöreämpiä kuin makeanveden helmet.Toisaalta niistä suuri osa on muuta kuin helmen tuottamaa helmiäistä, ja liian ohut kuori (nacre) saattaa lohjeta.
Samoihin aikoihin meriveden helmien kanssa, keksittiin makeanveden helmien viljely Japanin Biwa-järvellä. Makeanveden helmet tunnetaankin myös biwahelminä. Makeanveden helmen aihiona käytetään pientä simpukan kudoskappaletta. Siten helmi on käytännössä kokonaan helmiäistä ja helmet ovat kestäviä, joskin harvoin täysin pyöreitä. Toisaalta makeanveden helmistä löytyy erikoisia muotoja, barokkihelmiä, joita myös arvostetaan.
Helmien hinta määräytyy niiden laadun ja koon perusteella. Laadun arviointi voi olla maallikolle vaikeaa, ja asiantuntijoillekin viime kädessä makukysymys. Hinta ei määräydy myöskään suoraan helmen koon mukaan. Alle 5 mm kokoiset helmet ovat varsin edullisia. Kun helmen halkaisija kasvaa yli 7-8 mm, hinta nousee nopeasti.
Helmijäljitelmiä valmistetaan mm. täyttämällä ja päällystämällä lasi- tai muovihelmiä kalansuomujauheesta tai simpukan helmiäisestä valmistetulla ”maalilla”. Jäljitelmät erottaa aidoista helmistä mm. siitä, että ne ovat liian tasakokoisia, pyöreitä, sileitä ja virheettömiä ollakseen luonnontuotteita. Toinen asia on, että jäljitelmät voivat olla kaunista korumateriaalia.
Klassinen helmitesti neuvoo hankaamaan helmeä varovasti hampaan kiilteen kulmaan. Aito helmi tuntuu karhealta. Lasihelmi on liukas, samoin helmiäispäällysteet liukuvat hampaan pinnalla.
Horoskooppikivenä helmi on kaksosten sekä kesäkuussa syntyneiden onnenkivi.

Katso myös muut tuotteeni!

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 6 vrk 12 h 6 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

24 € Sulkeutuu 6 vrk 12 h 6 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.