Kuvaus

Konrad Richter: KIVITYTTÖ. Suomentanut Pirkko Lokka. Päällys: Hannu Taina. 1981 WSOY (ensimmäinen painos). 128-sivuinen sidottu kirja (18,5 x 11,5 cm), kannet ylipainettu, lukematon, ehjä ja siisti, ei merkintöjä. Kustantaja on julkaissut teoksen nuortenkirjana.

Kivityttö (1981; A country of strangers 1966) on Konrad Richterin toinen suomennettu intiaaneista kertova kirja. Sen päähenkilö, Kivityttö, on lapsena joutunut intiaanien pariin ja omaksuu varttuessaan heidän tapansa ja kulttuurinsa. Hänellä on intiaanimies ja pieni reipas intiaanipoika. Mutta yllättäen Kivitytön on pakko muuttaa takaisin valkoisten luo. Intiaanien hyökätessä hänen on päätettävä, asettuuko entisten ystäviensä puolelle vai heitä vastaan. Kivitytön tarina on jännittävä, liikuttava, traaginen. Loppuvaiheissa on mukana myös Oma Poika, josta kerrotaan kirjassa Valkoinen intiaani. 

Conrad Richter (1890 Tremont, Pensylvania, Yhdysvallat – 1968 Pottsville, Pensylvania, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen kirjailija, jonka lyyristen teosten aiheena oli pääasiassa elämä Yhdysvaltojen rajaseudulla eri aikoina. Lapsena hän asui perheensä kanssa pienissä Pennsylvanian keskiosan kaivoskaupungeissa, joissa asui omia sukutarinoitaan kertoilevia 1700- ja 1800-luvun uudisasukkaiden jälkeläisiä. Niistä hän sai myöhemmin ajatuksen kirjoittaa historiallisia romaaneja. Richter kävi paikallisia kouluja ja valmistui viisitoistavuotiaana high schoolista. Julkaistuaan 1930-luvun alkuvuosina kertomuksia lehdissä Richter siirtyi kirjoittamaan täysimittaisia romaaneja. Hänen länteen kriittisesti suhtautuva teoksensa The Sea of Grass (1936), joka kuuluu lännenromaanien klassikoihin, on filmattu 1947. Trilogian The Awakening Land viimeinen osa, romaani The Town (1950), joka kuvaa Ohion rajaseutua, sai vuonna 1951 Pulitzerin kirjallisuus-palkinnon. Conrad Richterin tuotannosta on suomennettu romaanit Valkoinen intiaani (1980; The Light in the Forest 1953) ja Kivityttö (1981; A Country of Strangers 1966).

Conrad Richterin romaanin The Light in the Forest (1953; Valkoinen intiaani 1980) tapahtumat sijoittuvat 1700-luvun loppupuolen Pennsylvaniaan ja Ohioon. Päähenkilö on delaware-intiaaniheimoon assimiloitunut intiaanien kaappaama nuori valkoinen poika. Kun hänet nuorena palautetaan valkoisen kulttuurin piiriin, häntä pidetään epäilyttävänä. Romaanista tuli hyvin suosittu, ja se filmattiin 1958. Richter palasi vieraassa kulttuurista kasvaneen lapsen aiheeseen myöhemmässä romaanissaan A Country of Strangers (1966; Kivityttö 1981). Kuten Ernest Cady todennut, molemmat kirjat käsittelevät aihetta intiaanien näkökulmasta. Cady kirjoittaa Richteristä: "Hän kertoo millainen tilanne oli intiaanien ja valkoisten kannalta tuona ankarana väkivallan, vaaran ja muutosten aikana karulla rajaseudulla. Ja tekee sen niin vakuuttavasti, että lukija aistii, että juuri sellainen tilanne on varmasti ollut."

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 2 vrk 8 h 52 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

8 € Sulkeutuu 2 vrk 8 h 52 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.