Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Kovakantinen kansipaperilla
285 sivua

Kurt Vonnegut : Kalmasilmä
(Keltainen kirjasto, #180)
2.painos 1983 (Tammi)
Alkuteos 'Deadeye Dick' ilmestynyt 1982.

Rudy Waltzin tirkistysreikä avautui Midland Cityssä Amerikan keskilännessä 1932. Hänen isänsä suku oli hankkinut rikkautensa Pyhän Elmon Rohto -nimisellä ihmelääkkeellä. Mutta Otto Waltzista piti tulla taiteilija eikä rohdoskauppias. Kun ensimmäiset taideopinnot kuluivat opettajan kanssa ryypiskellessä, poika lähetettiin Wieniin opiskelemaan. Wienin Taideakatemia kuitenkin hylkäsi Waltzin suvun suuren tulevan taiteilijan yhdessä erään Adolf Hitlerin kanssa. Siitä pitäen Otto seurassaan joskus myös ystävänsä Adolf opetteli elämää jatkuvissa naamiaisjuhlissa joiksi hän kuvitteli Keski-Euroopan seurapiirien maailmaa. Kun ensimmäinen maailmansota puhkesi, Otto ajatteli että naamiaisjuhlat muuttuisivat naamiaisretkeksi maaseudulle ja halusi liittyä Unkarilaiseen Henkikaartiin, jonka upseereitten univormuun kuuluvaa pantterinnahkaa hän ihaili. Siinä vaiheessa Yhdysvaltain suurlähettilään vihjeestä Oton isä kutsui poikansa kotiin.
Rudyn äiti tapasi tulevan miehensä ensimmäisen kerran kun tämä oli pukeutunut rakastamaansa Unkarilaisen Henkikaartin upseerin univormuun. Rudyn vanhempien avioliitto yhdisti kaksi Midland Cityn vaikutusvaltaisinta sukua. Nuoripari asettui asumaan ateljeeksi muutettuun talliin palvelijoitten huomaan.
Rudyn tarina päättyy kaksoismurhaan kuten hänen vanhempiensakin. Rudy on kaksitoistavuotias ja saa lisänimekseen Kalmasilmä. Sen jälkeen koko perheen elämässä seuraa vain epilogi. tosin Rudyn seitsemän vuotta vanhempi veli Felix sanoi että epilogi oli hänen elämässään paras. Tarinaansa ja sitä seuraavaa pitkää epilogia Rudy selvittelee muistelmissaan joita hän kirjoittaa Haitilla. Midland Cityn asukkaat ovat kuolleet neutronipommin räjähdyksessä, jossa kaikki rakennukset säilyivät ehjinä.
Aseiden käsittely ja ampuminen oli ainut asia jonka Rudyn ja Felixin isä opetti pojilleen. Kun Rudy sai aikuisuuden riittinä ensi kerran asehuoneen avaimen, hän paukautti sulassa riemussaan pyssynsä. jonka luoti osui raskaana olevaan naiseen. Tämä kaksoismurha muutti kaikkien elämän. Otto Waltz otti koko syyn niskoilleen: kerrankin hän oli sankari. Mutta Rudy yrittää koko loppuelämänsä paeta menneisyyttään ja sovittaa rikoksensa. Hän ei uskalla ryhtyä mihinkään eikä olla tekemisissä vastakkaisen sukupuolen kanssa, koska pelkää saavansa aikaan vain tuhoa. Hän yrittää kerran ja kirjoittaa näytelmän, jonka ensiesitys New Yorkissa epäonnistuu täysin. Vain Midland Cityssä Kalmasilmällä on merkitystä. Rudysta tulee vanhempiensa kokki ja hoitaja. Yöllä hän toimii farmasian liikkeessä myyjänä.
Kurt Vonnegut punoo pessimistisen näkemyksensä maailman tulevaisuudesta villin mielikuvituksen ja huumorin värittämiksi aikuisten saduiksi. Kalmasilmä on jälleen herkkupala Vonnegutin ystäville, karmea, huvittava ja ajatuksia herättävä mustan huumorin faabeli Amerikan kulttuurin jälkeenjääneestä elämästä.

­
------------------------------------------------------------------------------------
HUOM! POSTITUSTAUKO 16.4-28.4.2024.
­
Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti


6 €
Ilmoitus on sulkeutunut 29.4.2024 16:43
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.