Kuvaus

Laivakalle nuorempi

Steamboat Bill Jr.

 

SUOMIJULKAISU

kesto: 71 min

kunto: lähes Uudenveroinen

 

Vajaan kymmenen vuoden aikana Buster Keaton oli edennyt vaudeville-tähdestä jalkamieheksi ensimmäisessä maailmansodassa; sivuosanäyttelijästä ja sitten omien lyhytkomedioiden tähtinäyttelijästä aina pitkien elokuvien tähdeksi. Keatonilla oli suurenmoinen onni saada elokuvanteon oppeja Fatty Arbucklen avustajana. Ja kun Arbuckle eteni pitkiin elokuviin, tuottaja Joseph M. Schenck antoi Keatonin käyttöön saman tuotantoryhmän kuin Arbucklella ja täydet luovat valtuudet.

Schenck/Keaton -tiimi oli tuottoisa ja menestyvä. Keaton sai luoda vapaasti ja Schenck hoiti raha-asiat. He tuottivat ensin 20 lyhytelokuvaa ja sitten 10 pitkää elokuvaa, jotka ovat jääneet historiaan ehkäpä parhaimpana komediaelokuvien sarjana. STEAMBOAT BILL JR. on tämän sarjan viimeinen elokuva. Monin tavoin tämä elokuva on myös kaikkein kunnianhimoisin. Mittasuhteiltaan eeppisenä, painajaismaista surrealismia ja taidokkaita koomisia efektejä pursuavana, se on hilpeä joutsenlaulu Keatonin luovalle itsenäisyydelle.

Elokuvassa Steamboat Bill (Ernest Torrance) omistaa jokilaiva Stonewall Jacksonin, ja hänen kilpailijansa on rikas pankkiiri, kaupunginjohtaja ja jokilaivaomistaja King (Tom McGuire). Steamboat Bill ei ole nähnyt omaa lastaan tämän lapsuuden jälkeen, ja kun Willie-poika saapuu kaupunkiin, hän osoittautuu siirappimaiseksi, hullunkurisilla viiksillä varustetuksi Buster Keatoniksi. Tarina päättyy hulvattomaan kaaokseen, kun kaupunkiin iskee pyörremyrsky ja Keaton joutuu keskelle hurjan hävityksen aiheuttamaa painajaista. Eräässä syystäkin kuuluisassa kohtauksessa kokonaisia rakennuksia lentelee ilmassa Keatonin kompuroidessa läpi mielettömäksi muuttuneen maailman. Kyse ei ole ainoastaan yhdestä Keatonin kekseliäimmistä kohtauksista vaan myös yksi hänen upeimmista teknisistä saavutuksistaan.

Lähdemateriaalina on toiminut erinomainen 35 mm:n nitraattikopio. Elokuvan musiikin säveltäjä ja esittäjä on Gaylord Carter.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

7,80 €
Sulkeutuu 106 vrk 14 h 54 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

7,80 € Sulkeutuu 106 vrk 14 h 54 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.