Kuvaus

Lauri Pekuri: Hävittäjälentäjä

Wsoy 2006, kovakantinen, 366 sivua + kuvaliitteet

Ilmailuhistoriamme legendaarisen, äänivallin kahdesti rikkoneen lentäjä-ässän postuumit muistelmat viime sotien kynnykseltä suihkukoneaikakauteen. 

Viime sotiemme lentäjä-ässän postuumit muistelmat 

Lauri Pekuri oli kiistatta ilmailuhistoriamme legendaarisimpia hävittäjälentäjiä. Jo koulupoikana hän haaveili lentäjän ammatista ja hakeutui määrätietoisesti ilmavoimiin. Toisessa maailmansodassa hän teki yli 350 taistelulentoa, pudotti 18,5 viholliskonetta ja kolmasti hänen omakin koneensa ammuttiin alas. Kesäkuussa 1944 Pekuri joutui keskelle kohtalokasta tulitaistelua vihollisen maaperän yllä, mutta pelastautui kuin ihmeen kaupalla laskuvarjolla palavasta Messerschmitt-hävittäjästään. Kujanjuoksu Kannaksella päättyi aution talon riiheen, jossa vihollispartio pääsi yllättämään väsyneen lentäjäsankarin. Jatkosodan viimeiset kuukaudet Pekuri vietti venäläisillä sotavankileireillä, riutui alle 45-kiloiseksi ja pääsi Hangon karanteenileirin kautta koti-Suomeen vasta saman vuoden marraskuussa. 

Kylmän sodan vuosina Lauri Pekurin haasteelliset ja jännittävät tehtävät Suomen ilmavoimien palveluksessa jatkuivat, kun hän sai tutkia eri lentokonemallien soveltuvuutta moderniksi torjuntahävittäjäkalustoksi. Monessa liemessä marinoitu lentäjä-ässä joutui työssään uudentyyppisiin taisteluihin: hallinnollisten reviirikiistojen ja poliittisten ratkaisujen ristituleen. 

Lauri Pekurin postuumit muistelmat tekevät kunniaa ilmojemme sankareille ja sotilasilmailun pioneereille. Hävittäjälentäjän kuvamateriaali on suureksi osaksi ennen julkaisematonta ja peräisin Pekurin omista kotialbumeista. 

Eversti Lauri Olavi Pekuri (1916-1999), Karjalan lennoston pitkäaikainen komentaja, teki pitkän ja ansiokkaan uran Suomen ilmavoimissa. 1950- ja 60-luvuilla "ilmavoimien kauppamatkustaja" koelensi kaikkiaan yli 100 erilaista konetyyppiä mm. Englannissa, Ranskassa, Ruotsissa ja Neuvostoliitossa. Ensimmäisenä suomalaisena hän lensi suihkukoneella vuonna 1953, läpäisi äänivallin (Hawker Hunterilla Englannissa) 1956 ja saavutti kaksinkertaisen äänennopeuden (Mirage III C -koneella Ranskassa) vuonna 1961. Hän jäi eläkkeelle 52-vuotiaana yli kolmen palvelusvuosikymmenen jälkeen ja jatkoi sittemmin vielä Wihuri Oy:n lentohuollon koulutuspäällikkönä. 

Jatkosodan aikaisista järkyttävistä vankileirikokemuksistaan Lauri Pekuri on kertonut aiemmin teoksessaan Špalernajan sotavanki (1993). Luovutetusta Karjalasta vuonna 1998 löydetty hävittäjä, joka monien värikkäiden vaiheiden kautta päätyi Yhdysvaltain laivastoilmavoimien museoon Floridaan, oli sama Brewster BW-372, jonka Pekuri oli rysäyttänyt palavana järveen juhannuksena 1942.
 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

10 €
Sulkeutuu 88 vrk 12 h 33 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

10 € Sulkeutuu 88 vrk 12 h 33 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.