Kuvaus

Huuto-/ostohinta  y h d e s t ä  kirjasta.

Kohteen sulkeuduttua ilmoita valintasi!

 

1. Lena Kallenberg: APELSINFLICKAN: EN BERÄTTELSE FRÅN ÅREN 1882–1883. Efterord av Jan Hansson. 2001 En bok för alla. 221-sivuinen nidottu kirja, kannessa ja nimilehdessä vähän taittumaa, muuten ehjä ja siisti, nimilehdellä kirjan alkuperäisen omistajan nimi ja vuosiluku '-02', ei muita merkintöjä. Teos ei ole ilmestynyt suomeksi niin kuin ei mikään muukaan kirjailijan romaaneista.
 
Apelsinflickan: En berättelse från åren 1882-1883 (1997) är en gripande skildring av flickornas situation i 1880-talets Sverige. Signe är på rymmen från sin husbonde. Hon tar sig till Stockholm och lever där under usla förhållanden. “Du ska inte bli apelsinflicka”, ekar fars röst inom henne. Nej, hon vill inte sälja sig till män på krogar och bakgator. Så lever hennes väninna Alice, som är statligt prostituerad. Men hur ska en ung flicka klara sig när kvinnorna står i kö för arbete I de nya fabrikerna? Signe kommer till ett hem för förtappade flickor och får lära sig ett yrke. Om hon en dag hittar sin far vill hon att han ska vara stolt over sin dotter. Med skildringen av Signes tillvaro har Lena Kallenberg jämförts och liknats vid författaren Per Anders Fogelström och hans böcker om Stockholm.
 
“Apelsinflicka” var det vackraste man kallade prostituerade unga kvinnor i Stockholm under senare delen av 1800-talet och början av 1900-talet. Då var apelsiner något som bara de rika hade råd att köpa och det fanns verkligen unga kvinnor som vandrade runt i staden, på krogarna och på gatorna, med korgar med apelsiner, tvålar eller cigarrer som de också försökte sälja. Prostitutionen var godkänd av myndigheterna och reglerades på olika sätt – inte för att skydda de prostituerade. Det var kunderna, männen, som skulle skyddas från sjukdomar.
 
Lena Kallenberg (född 1950 Stockholm) är en svensk författare, som bor och arbetar i Stockholm och i Söderbärke. Hon debuterade 1982 och har skrivit ett 40-tal böcker. Hon har bland annat belönats med LO:s kulturpris och fick 2010 Bernspriset. Lena Kallenberg har skrivit bland annat romanerna Apelsinflickan (1997) och Stockholmskärlek (1999), vilka är breda Stockholmsskildringar i Fogelströms anda och handlar om unga flickor som tvingats till prostitution i 1800-talets Stockholm. Romanen Coola krogen (2005) handlar om en ung flickas första steg i arbetslivet inom restaurangbranschen. Romanen Elena och Europa (2007) handlar om en ung polsk familj där mannen tvingas arbetspendla till Sverige och diskuterar ett framtida B-lag på arbets-marknaden. Södermorsor, en dagboksroman (2010) handlar om ensamma mammor i skarven till 80-talet, när "satsa på dig själv"-andan lanserades.

Lena Kallenberg fick Bernspriset 2010 med motiveringen: "för att hon med inlevelse, historisk kunskap och en skarp blick för de sociala orättvisorna i flera tidstrogna romaner har skildrat utsatta kvinnor i Stockholm från 1880-talets prostituerade Apelsinflickor till 1980-talets ensamma dubbeljobbande Södermorsor".
 
Lena Kallenberg (s. 1950 Tukholma) on ruotsalainen kirjailija, joka on julkaissut nelisenkymmentä teosta. Suomeksi ovat ilmestyneet hänen yhdessä Bisse Falkin kanssa kirjoittamansa lastenkirjat Lasten kukkakirja 1 ja 2 (1985), Lasten lintukirja 1 ja 2 (1987), Lasten puukirja (1985) ja Lasten pikkueläinkirja (1987).

 

2. Bengt af Klintberg: REBEKKA OCH TIGERN: BERÄTTELSER FRÅN 1900-TALETS MITT. 2003 En bok för alla. Ruotsinkielinen 152-sivuinen nidottu kirja, ehjä ja siisti, esilehti siististi irroitettu, nimilehden yläreunassa pieni merkintä, ei muita merkintöjä.

Rebecka och tigern: Berättelser från 1900-talets mitt (2001) innehåller elva berättelser, som skildrar en ljus barndom åren efter andra världskrigets slut. Oftast utspelas händelserna i ett Stockholm där bryggarhästar klampar fram på gatornas stenläggning och alla pojkar samlar på Alfa-tablettaskarnas bilder av fotbollsspelare, och biograferna visar ”Blekansiktets son” med Bob Hope, men ibland förflyttas vi till sommarlovens indianskogar. Bokens unga huvudperson är förälskad i klassens skönhet men talar inte on det för någon av rädsla för att bli kallad ”tjejtjusare”. Det handlar om hur en ung pojke upptäcker sin omvärld och kommer underfund med sina egna talanger och begränsningar. Det är också en tidsskildring, där den exakta registreringen av vardagen påminner om att författaren är verksam som folklivsforskare.

»Jag älskar dig. Kom till tjejsirran i Humlan i kväll.« Så står det på baksidan av ett bokmärke som bokens unga huvudperson sticker ned i klasskamraten Rebeckas stoppbok när de sitter och byter bokmärken under en rast i skolan. Bokmärket föreställer en tiger, beredd till språng.

”Ibland stöter man på en barndomsskildring som får en att haja till, en berättelse som stiger rakt in i ens egna minnen och förlorade år. En sådan är Bengt af Klintbergs helt underbara lilla bok Rebecka och tigern.” – Mats Gellerfelt, Svenska Dagbladet

Bengt af Klintberg (f. 1938 Sankt Görans församling i Stockholm) är en svensk etnolog, folklivsforskare, författare och konstnär, samt känd radioröst, förbinds främst med vår tids vandringssägner som efter honom kallas klintbergare. Han har även gett ut diktsamlingar och debuterade på Atlantis som skönlitterär författare med en samling berättelser från barndomen. Han fick professors namn 2006.

Suomessa on ilmestynyt Bengt af Klintbergin toimittama Nordsägner = Avannaamiut oqaluttuaat davvimaidnasat = Pohjolan tarinoita (1983) ja hänen kokoamansa ja Eva Erikssonin kuvittama ja Kaija Pakkasen suomentama Pelle Pulli: Riimejä ja loruja pihoilta ja kujilta (1984; alkuteos  Pelle Plutt – ramsor och rim från gator och gårdar (1983).

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 101 vrk 11 h 40 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

5 € Sulkeutuu 101 vrk 11 h 40 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.