Kuvaus

Maksim Gorki: NUORUUTENI YLIOPISTOT. Suomentanut Juhani Konkka. 1981 Tammi (5. painos). 152-sivuinen sidottu kirja, täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä, ei kansipaperia.

Nuoruuteni yliopistot (Moi university 1922) ei ole korkeaveisu akatemialliselle oppineisuudelle. Maksim Gorki ei kerro lukevan nuorison pulppuavasta opinhalusta ja ylioppilasajan villeistä huveista. Hänen nuoruutensa yliopistot ovat elämän eri asteiden läpikäymistä ihmisten parissa. Silmiemme edessä vyöryy melkein loputon määrä henkilöitä, nälkiintyneitä, vallankumouksellisia ylioppilaita, hysteerisinä ilotyttöjä, vaaniskelevia, juoppoja poliiseja, irstailevia työmiehiä leipomoista ja Volgan aluksilta, taikauskoisia talonpoikia, varastelevia virkamiehiä, koko se venäläinen yhteiskunta, joka vallitsi ennen vallnakumousta. Sen ilmapiiri on kiihkeä ja kuumeinen, täynnä idealistisia teorioita, päämäärätöntä touhua, harkittua laiskuutta ja kaiken lomassa ja yllä ainaista kiihkeää, vääristynyttä erotiikkaa. Tässä kaaoksessa vaeltaa kulkuri Peškov aluksi naiivin uteliaana ja vastaanottavana, sitten yhä itsenäisemmin ajatellen ja punniten. tuon rahvaan nuorukaisen rehellisessä pyrkimyksessä ylöspäin ja hänen uskossaan hyvään on jotakin yli-inhimillisen kaunista, yhtä kaunista kuin hänen suorasukainen ja koruton esityksensä kirjavilta oppi- ja vaellusvuosilta. Nuoruuteni yliopistot on suuren taiteilijan ja paljon kokeneen ihmisen kuvaus, jossa kertojamestari sallii lukijan kurkistaa mahdollisimman syvälle siihen lähteeseen, mistä hän on ammentanut aiheet koko tuotantoonsa.

Maksim Gorki (oikealta nimeltään Aleksei Maksimovitš Peškov, 1868 Nižni Novgorod – 1936 Moskova) oli venäläinen, sittemmin neuvostovenäläinen kirjailija, poliittinen aktivisti ja kirjallisuuden sosialistisen realismin perustajia. Vuosina 1906–1913 ja 1921–1929 hän asui ulkomailla, enimmäkseen Caprilla. Neuvostoliittoon palattuaan hän mukautui sen ajan kulttuuripolitiikkaan mutta ei saanut enää matkustuslupaa ulkomaille. Maksin Gorkin tuotanto käsittää novelleja, näytelmiä ja omaelämäkerrallisia teoksia. Nuoruutensa vaellusvuosien elämykset Gorki on tallettanut teoksiinsa ”Lapsuuteni”, ”Nuoruuteni Yliopistot" ja ”Maailmalla”, jotka kuuluvat klassillisiin omaelämäkerrallisiin teoksiin Euroopan kirjallisuudessa. 


 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 78 vrk 14 h 26 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

6 € Sulkeutuu 78 vrk 14 h 26 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.