Kuvaus

Marigt von Willebrand-Holmerus: Vem kan hindra mig

  • Söderströms, 1918; trådhäftad bok (mjuka pärmar och bundna sidor), 343 sidor
  • Pärmen är sliten och lite smutsig. Sprickor kring pärmens ryggdel som lagats med att man limmat en bit papp på insidan. Bokens rygg är rejält sned. Sidorna ok men smutstitelbladet saknas och boken börjar med titelsidan.
  • PRIS: 3 euro + frakt 5 euro som brev inom Finland och Åland = 8 euro ELLER 6 euro som spårbart paket inom Finland (utom till Åland: se nedan) = 9 euro (OBS T.ex. i ett 7-euros paket finns plats för fler böcker av samma säljare. Se t.ex. svenska - Haku - Huuto.net)
  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Betala t.ex. boken/tidningen + fraktkostnaderna eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt av samma säljare kan du vänta med att betala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 12 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

Margit von Willebrand-Hollmerus (1894 - 1982), var en finlandssvensk författare. Von Willebrand-Hollmerus debut Värvet (1920) skildrar det finska inbördeskriget från den vita synpunkten. Senare publicerade hon en rad underhållningsromaner. Novellerna från 1960-talets innehåller emellertid mer av psykologisk människoskildring.

Vem kan hindra mig är en berättelse med handlingen förlagt till åren kring inbördeskriget 1918. Den handlar om två kvinnor, som på olika sätt är märkta av krigsårens händelser. Ann är tjugutvå år, självsäker, frigjord och en humoristisk syn på livet. Hon är besluten att inte låta förlegade hänsyn och gamla ideal hindra sig att ta ut av livet det hon vill ha.

Gertrud är tretton år äldre än Ann, förfinad, behärskad, men överkänsligt dårbar genom sin medvetenhet om ett mörkt själsligt släktarv.

De kommer från skilda världar, men möts i vänskap. Men kärleken som flammar upp mellan Gertruds man och Ann skapar en svårlöst konflikt som leder till ett triangeldrama.

Träffsäkert skildrad Helsingforsmiljö från 1910-talet med folkus på kvinnornas liv och ställning.

Tyvärr är det så att en flicka förlorar i människovärde om hon försöker roa sig utan kavaljer. Jag har trevliga väninnor, och vi brukar ordna knytkalas hos varandra eller tillsammans gå på bio, teater, restaurang. Alltid heter det:

-Vi tar varsin pojke med.

Och då måste man ha en pojke att ta. Det är för all del inte svårt, annat än om man som jag försker ha dem till hands när de behövs men annars vill hålla dem på avstånd... (s. 34)

sökord kvinnor kärlek svartsjuka familjer drama kvinnans ställning finlandssvenska författare kvinnliga författare finlandssvensk litteratur suomenruotsalainen kirjallisuus

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 12 vrk 6 h 35 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

3 € Sulkeutuu 12 vrk 6 h 35 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.