Kuvaus

Marina Catani: Albert Edelfeltin elämäkerta -

Pariisi, kevään ja elämän tuoksu

Ajatus 2004, 2.painos. Kovakantinen kansipaperein, 240 s + kuvaliitteet.

"Sen sisäisen valon, joka säteilee yli tämän maailman kaiken kurjuuden, sielun - sen minä tahtoisin maalata." Albert Edelfelt Pariisittaria, Champs Élysée, Riemukaari, Eiffeltorni, Seine, trikolorilippu...

Arvostetun taidehistorioitsijan ja tutkijan elämäkerta suuresta taiteilijasta 150-vuotisjuhlan kunniaksi. Albert Edelfelt oli hyvin ahkera kirjoittaja. Pariisista - maailman pääkaupungista hän kirjoitti kolmenkymmenen vuoden aikana tuhansia kirjeitä kotiin ja laajalle ystäväpiirilleen. Tässä elämäkerrassa esitellään nyt lukuisia ennestään julkaisemattomia kirjeotteita, jotka valaisevat Edelfeltin Pariisin. Poiminnat myös syventävät uudella tavalla Edelfeltin taiteellisen menestystarinan taustoja. Marina Catani on löytänyt muun muassa Edelfeltin taiteilijakirjeitä kollegoilleen Ruotsista, Tanskasta, Ranskasta ja Amerikasta.

Pariisissa kilpailu taiteilijoiden kesken oli kovaa. Pääkaupungissa kilpaili tuhansia taiteilijoita näyttelyyn pääsystä ja kauppiaitten huomiosta. Oli päästävä mukaan areenalle, kriitikon ja suuren yleisön silmää tuli palvella, mutta ei mihin hintaan tahansa. "Taiteilijan motto oli kaikki tai ei mitään, aut Caesar aut nihil! - tutustumme dynaamiseen, itsekriittiseen ja jatkuvasti epäröivään henkilöön, joka ei ainoastaan työskennellyt periaatteella taide taiteen vuoksi vaan hyvin määrätietoisesti", Marina Catani sanoo. Ranskan ja maailman pääkaupunki oli kova maailma, jossa kilpailua ja mitaleita rakastava Edelfelt uiskenteli kuin kala vedessä. "Vahinko, ettei voi vastaanottaa mitalia elämänsä kaikkina päivinä - onpahan se hauskaa! "Det är skada att man inte kan få medalj all dar i sitt liv - det är ändå rätt roligt! (Kirje Pariisista äidille, 4.6.1880) Näin hän huudahti äidilleen ensimmäisestä kultamitalista Pariisin kevätsalongilla, missä hänet palkittiin huomiota herättävästä eksoottisesta teoksestaan Lapsen ruumissaatto. Kirjassa tutustumme taiteilijaan Pariisin matkaajan silmin.

Pohjoismainen näkökulma seuraa pitkälti samoja teemoja, joita Edelfeltin Pariisin-naapuri tanskalainen lehtimies Richard Kaufmann esitti vuosisadan vaihteessa. "Sukeltamalla Pariisiin eri kerrostumiin, lehtimies Kaufmann oppaanamme, löydämme Edelfeltin kirjeistä uusia näkökulmia ymmärtääksemme paremmin hänen elämän. loso. aansa", Marina Catani sanoo. Olin aika nuori saapuessani tänne, mutta rakastan Pariisia. (Jag var bra ung då jag kom hit, och jag älskar Paris.)/.../ Oj, tämä ilma! Varjossa 16 astetta, mahdollisimman ihana aurinko, puut vaaleanvihreitä, kevään ja elämän tuoksu, kauniita pukuja, liikettä, tyylikkäitä vaunuja. Kirje Pariisista 7.4.1882 Helsinkiläinen Marina Catani valmistelee parhaillaan väitöskirjaa Edelfeltin taiteesta ja elämästä. .

 

Kirjan kunto on  hyvä. Kansipaperissa kulumaa ja teipattu repeämä. Muuten siisti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korotonta maksuaikaa ostoksille

Ensimmäinen kuukausi on aina täysin kuluton ja koroton uudelle asiakkaalle. Voit maksaa luoton pois heti tai halutessasi joustavasti enintään 36 erässä.

  • Avaa hakemus ja kirjaudu pankkitunnuksin
  • Täytä hakemus ja siirrä tilillesi tarvittava summa
  • Maksa ostokset

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

5 €
Sulkeutuu 5 vrk 19 h 28 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

5 € Sulkeutuu 5 vrk 19 h 28 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.