Kuvaus

Huuto-/ostohinta  y h d e s t ä  kirjasta.

Kohteen sulkeuduttua ilmoita valintasi!

 

2. Markku Heikkilä: UUTISSI TURUST – EI VIRALLISSI MUT TORELLISSI. MATKAKIRJA TURKULAISUUTEEN JA TOTUUS ÄSKEISISTÄ TAPAHTUMISTA. OSA V. 2000 Radio Sata. 96-sivuinen nidottu kirja (16,5 x 10,5 cm), lukematon, ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Uutissi Turust – ei virallissi mut torellissi. Matkakirja turkulaisuuteen ja totuus äskeisistä tapahtumista. Osa V (2000) on viides Uutissi Turust -kirja. Markku Heikkilän omat paikallisuutiset Radio Sadassa ovat monelle turkulaiselle päivän kohokohta. Työmatkalla, kotona tai sorvin ääressä on totuttu vääntämään toosaa kovemmalle, kun Vähä-Heikkilä alkaa murjoa näkemyksiään maailman menosta. On kai toki heitäkin joitakin, jotka Matilta ja Tepolta lainatun tunnarin kajahtaessa saavat näppylöitä ja kiirehtivät vaihtamaan kanavaa. Uutissi Turust on ehtinyt jo viidenteen osaansa. Luvassa on jälleen kootut virnuilut menneen vuoden tapahtumille. Ennen uutislohkaisuja tarjoillaan taas humoristinen matkaopas Suomen Turkuun. Tällä kertaa paljastetaan muun muassa, missä voi päästä tekemisiin oikken turkulaisteen kanssa. Teoksessa on myös luettavissa osia Turussa suursuosion saavuttaneesta revyystä Terveisiä pc:stä, joka nyttemmin hankkii laakereita myös Helsingissä. Eikä siinä vielä kaikki: lokakuussa 2000 teos sai ensi-iltansa Tampereella. Odotettavissa on siis hillitöntä naurua Koskipuiston tuntumassa joskus vuoden 2001 loppukesästä. Teoksen mustavalkovalokuvat on Heikkilä räpsinyt itse vanhalla Nikonillaan.

 

2. Markku Heikkilä: UUTISSI TURUST – EI VIRALLISSI MUT TORELLISSI. MATKAKIRJA TURKULAISUUTEEN JA MELKKEST TOTUUS ÄSKEISISTÄ TAPAHTUMISTA. OSA VI. 2004 Radio Sata. 96-sivuinen nidottu kirja (16,5 x 10,5 cm), lukematon, täysin ehjä ja siisti, nimilehden alareunassa peitetty pieni merkintä, ei muita merkintöjä.

Markku "Vähä" Heikkilän "Uutissi Turust – ei virallissi mut torellissi" on Radio Sadan klassikko. Moni turkulainen on tottunut ajoittamaan työmatkansa tai lounastaukonsa Heikkilän pariminuuttisen uutispläjäyksen mukaan. Kun Heikkilä ilmoittaa, että "siin ei ainakaan ol mittän perää et..." osaavat tottuneet kuulijat höristää korviaan: nyt on tulossa kovan luokan paljastus. Uutissi Turust -kirjasarja on ehtinyt jo kuudenteen osaansa. Se ei tosin vielä ole kuin hieman runsas yksi euro. Jälleen kerran saavat vuoden tapahtumat kyytiä Vähä-Heikkilän siekailemattomilla, mutta silti aina hyväsydämisillä huumorikärryillä. Ennen uutiskoostetta toimii Heikkilä jälleen oppimestarina ja valottaa turkulaisuuden syvintä olemusta. Lähestymistapa on jokseenkin yhtä harvinainen kuin tamperelainen kontra-amiraali: turkulainen nauraa itselleen. Tällä kertaa luvassa on muun muassa testi: "oleksää oike vanha turkulaine". Kirjan kuvat ovat Vähä-Heikkilän omia näppäyksiä Esiintyypä 70-luvulla paikallislehdissä piirtänyt nimimerkki Makekin pitkästä aikaa.

 

3. Markku Heikkilä: UUTISSI TURUST – EI VIRALLISSI MUT TORELLISSI. MATKAKIRJA TURKULAISUUTEEN JA TOTUUS ÄSKEISISTÄ TAPAHTUMISTA. OSA IX. 2004 Radio Sata. 96-sivuinen nidottu kirja (16,5 x 10,5 cm), lukematon, täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Uutissi Turust – ei virallissi mut torellissi. Matkakirja turkulaisuuteen ja totuus äskeisistä tapahtumista. Osa IX (2004) on yhdeksäs Uutissi Turust -kirja. Markku Heikkilän päivittäisistä pakinoista Radio Sadassa koottu kotiseutuopas ja ajankohtaisiloittelu Uutissi Turust on ollut huikea menestys: sen oivalluksille jäyhät turkulaiset ovat tottuneet virnuilemaan päivittäin. Kirjasarja on ehtinyt yhdeksänteen osaansa. Jälleen esitellään uusia Turun paloja ja kuvaillaan turkulaista kummallisuutta. Perusturkulaiseen kirjahyllyyn on jälleen saatu sentti lisää. "VIINAN hinta on nimpal laskenu et pultsarit parveile Alkon erustal ja tyrkyttä ohikulkijoil vitosi mikkä on jääny yli viinapullon hinnast". "JOULURAUHA julistus on kirjoitettu uurestans 8 sanan mittaseks niin et sen voi lähettä tekstiviästinä: Huame o joulu. Olka ihmisiks tai tule tuplarapsut". "TURKU on torettu Suomen ainoks paikkakunnaks misä uutine "Matti riehui humalassa" ei aiheuta ensmäseks valituksi et voi kun vajos olympiavoittaja ales. Tääl kysytä et ei Teppo sentäs ollu muka". 

 

4. Markku Heikkilä: UUTISSI TURUST – EI VIRALLISSI MUT TORELLISSI. MATKAKIRJA TURKULAISUUTEEN JA MELKKEST TOTUUS ÄSKEISISTÄ TAPAHTUMISTA. OSA XVI. 2011 Radio Sata. 95-sivuinen nidottu kirja (16,5 x 10,5 cm), täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Uutissi Turust – ei virallissi mut torellissi. Matkakirja turkulaisuuteen ja melkkest   totuus äskeisistä tapahtumista. Osa XVI (2011) on 16:s Uutissi Turust -kirja. Markku Heikkilä ja hänen erinomainen kaksoisveljensä Förin äijä ovat kiitäneet kymmenissä tilaisuuksissa vuoden 2011 Euroopan kulttuuripääkaupungissa. Oireena suomalaisten huumorintajun yleisemmästäkin kummallisuudesta voi pitää, että sininen pipo on viime aikoina vilkkunut myös Finlandia-talolla, Joensuun vaaramaisemissa ja – kyllä – Tampereella. Uutissi Turust -kirja on varma alkavan talven merkki ja selviytymispaketti, jonka avulla turkulaisen naama pysyy naurun virneessä yli hankikausien. Legendaariseksikin mainitun julkaisun järjestysluku on jo 16. Suojelijat ovat kovin moittineet Turkua purkaneita sukupolvia. Heikkilässä Turun tauti ilmenee perusteellisessa muodossa. Kun hän purkaa turhantärkeyden kulisseja, ei yleensä jää kiveä kiven päälle. Naurettavan pakinoinnin ohella esitellään teoksessa jälleen Turkua ja sen historiaa muutamista kiintoisista kulmista. Tänä vuonna tähtinä ovat mm. Volter Kilpi, Ruotsin kruunupäät, Suomen presidentit ja Wäinö Aaltonen, jonka veistoksille tehtiin vääryyttä Tampereella. Kirjassa käytetyn Turun murteen oikeellisuudesta Heikkilää on ojentanut emeritusprofessori Kalevi Wiik.


Markku Heikkilä (s. 1953 Hauho) on radiotoimittaja, pakinoitsija ja ravintoloitsija. Hän toimi 1997–2007 ravintoloitsijana Turussa ravintola Puutorin Vessassa. Radio Auran Aaltojen ensimmäisenä päätoimittajana hän oli 1985–1989 ja Radio Sadan päätoimittajana 1989–1994. Hän sai parhaan paikallisradioesiintyjän Telvis-palkinnon 1989. Heikkilä on tehnyt vuodesta 1995 Radio Sataan humoristisia ”Uutissi Turust” -murreuutisia, joita on vuosittain julkaistu kirjana. Teoksia: Uutissi Turust – ei virallissi mut torellissi (Radio Sata 1996 – 2015, 20 osaa), Pyörin – Keskusautohallin historiaa, Isän maalle rakennettu – MetalMix Oy:n tarina, Suomi Impressions yhdessä Esko Jämsän kanssa, Markku Heikkilä – Juhani Töytäri: O ny! Positiivissi funterauksi turuks (2005), Juhani Töytäri – Markku Heikkilä: Niimpalhiano! Positiivissi funterauksi turuks, Matti ja Teppo. Vitsit & vaiheet (2006), Markku Heikkilä – Jouni Kallioniemi: Pökköä pesään, talkkari! Pääosissa suomalainen polttopuu ja talonmies (2007), Turku. Ikikaunis (2008; valokuvat Esko Jämsä), Kansan kerrokset. Hesburger-Salmeloiden taival kaikilla mausteilla (2009), Turku Impressions yhdessä Esko Jämsän kanssa (2010), Meremme – Itämeri monessa valossa yhdessä Harri Ekebomin, Johannes Lahden ja Pekka Vainion kanssa (2012), Destination Finland – upea valokuva Suomesta yhdessä Hannu Vallaksen kanssa (2013).

 

Turkulaisen Radio Sadan toimittaja Markku Heikkilän ensimmäisessä Uutissi Turust – ei virallissi, mut torellissi -kirjassa, joka ilmestyi 1996, turkulaisuutta ja turun murretta selitetään suomeksi kunnes kieli vaihtuu kun siirrytään Misä – kui – kummottos: turkulaiste vuosikirjaan. Tampereen murretta on kunniakkaasti pyrkinyt ylläpitämään Tampere-seura sekä Aamulehden Moro-liite. Moron toimittaja Hannu Hyttinen on laatinut sanakirjojakin: Pipa päässä rotvallir reunalla (1995), Musa taskussa pulteriairalla (1999) ja Iso Pipa tampere–suomi-suursanakirja (2009). Murrebuumissa 1990-luvun puolivälissä oli mukana kirjailija Sinikka Nopola »hämäläiskirjallaan» Ei tehrä tästä ny numeroo (2003), jota seurasi sarja Eila ja Rampe kirjoja. 1990-luvulla ilmestyneitä murreproosakirjoja ovat vaikkapa Hannu Heino: Turhambäeväst äkseeramist – ja muutakkim braakkasklemist Raumam bualest (1994) ja Raimo Vahtera: Sattumi: Jutumpätki Turust (1997). WSOY aloitti sarjan murresanakirjoja kuten Tavvoo savvoo: savon kielen sanakirja (1997; Unto Eskelinen), Yhtä koska: Yliperän kielen sanakirja (1999 Oiva Arvola), Jottan tarttis tehrä: Turun murteen sanakirja (1999 Kalevi Wiik), San nys snääki: Rauman kielen sanakirja (2000 Hannu Heino), Aena kun silimä välttää: Sisä-Savon murteen sanakirja (2003 Pekka Vepsäläinen) ja samassa sarjassa Stadin snadi slangisanakirja (1997; Juhani Mäkelä). Murrebuumi ei suinkaan ole 1990-luvun ilmiö. Esimerkiksi WSOY on kustantanut Hj. Nortamon raumlaissi jaarituksi jo 1907 ja Vaasan Jaakoon eteläpohojalaasia murrepakinoota 1930-luvulta alkaen.
 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 71 vrk 21 h 15 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

6 € Sulkeutuu 71 vrk 21 h 15 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.