Kuvaus

Kuvan  erittäin hyväkuntoinen kovakantinen sidottu kirja kansipaperin kera.

Kirjailija: Marko Lempinen
Kustantaja: TEOS
Sivumäärä: 317
Asu: Sidottu, Kovakantinen kirja
Julkaisuvuosi: 2011 , 3. painos


Kuvaus:
Elämäkertakirjallisuudessa on usein tapana kaunistella asioita ja asettaa sädekehää tarinan sankarin pään yläpuolelle. Marko Lempisen toimittaman kirjan alkusivuilla luvataan tarjota nykyaikaan sopivan myyvästi, että tarjolla on pinnallisen tarinoinnin sijaan totuudenmukainen kattaus tapahtumista Matin elämän varrella.

Kirja ei petä tekijänsä lupauksia, tarjolla on todellakin suoraa ja kaunistelematonta puhetta, mutta kuitenkin hyvän maun rajoissa. Hagmanin auratessa tilaa eurooppalaisille kiekkoilijoille 1970-luvun lopulla Boston Bruinsin organisaatiossa, NHL oli kaikkea muuta kuin valmis vastaanottamaan eurooppalaisia kiekkoilijoita. Elettiin aikaa, jolloin ammattimaisuus oli suurista palkkashekeistä huolimatta varsin kaukana siitä, mitä se on tänäpäivänä. Jäähallin ulkopuolella kiekkoilijat elivät kukin tavallaan, vapaina ja ilman huolta huomisesta. Hallilla kilpailu pelipaikasta oli todella kovaa. Eurooppalaisia vihattiin, joten saadakseen peliaikaa Hagmanin oli näytettävä olevansa parempi kuin kukaan muu.

Jari Kurrin, Esa Tikkasen ynnä muiden suomalaisten oli paljon helpompi ansaita paikkansa Edmontonin auringossa sen jälkeen, kun Hagman oli osoittanut omilla teoillaan sen olevan mahdollista. Kaksi kautta Wayne Gretzkyn varjossa kuitenkin riitti Hagmanille; vaikka hän oli peliaikaan nähden tehokkaampi kuin ”ysiysi”, hän ei mielestään saanut Edmontonissa sitä vastuuta ja asemaa, jonka olisi jossain muussa NHL-joukkueessa saanut. Edmontonin vuosilta riittää lukijoille tarinoita siitä, miten Kurrin ura olisi ilman ”Hakkia” jäänyt lyhyeksi, siitä miten Mark Messier pitää Mattia parhaana keskushyökkääjänä jonka kanssa on pelannut tai siitä millaista oli alkoholin ja muiden päihteiden läsnäolo ammattilaisjoukkueen elämässä.

Suomeen palattuaan Matti Hagman oli yksi seuratuimmista julkisuuden henkilöistä. HIFK:n kapteeni ja SM-liigan paras pelaaja nautti rock-tähden suosiosta. Ovet aukenivat, tuopit täyttyivät ja tarinat kulkivat välillä jopa legendan itsensä edellä. Matista oli tullut Stadin kingi. Hänen egonsa oli välillä seuran logoa suurempi, mikä aiheutti välillä suuriakin ryppyjä Hagmanin ja Frank Mobergin viha-rakkaus suhteessa. Välillä välit olivat niin tulehtuneet, että HIFK:n todellinen seuraikoni oli valmis kävelemään Nordenskiöldinkadun hallin käytävän toiseen päähän ja pukemaan päälleen narripaidan.

Kaukalossa ”Hakki” oli pitelemätön ja kaukalon ulkopuolella hyvinkin pidetty. Kaikki halusivat saada palan kulttihahmon nosteesta, mutta tähti päästi aniharvan todella lähelleen. Parhaat kaverit kulkivat vuodesta toiseen Hagmanin mukana ja pitivät tähdestään huolta niin pelikentällä kuin kaupungin valoissakin. Jopa alamaailman pomot saattoivat soittaa ja tarjota apuaan tasoittamaan Matin tietä.

Uran jälkeisestä ajasta kerrottaessa huomio kiinnittyy suurimmaksi osaksi valmennusprojekteihin, joiden kanssa Hagmanilla oli välillä vaikeuksia motivoitua ja osaksi huonoa tuuria joukkuevalinnoissa. Matti haki paikkaansa yhteiskunnassa avioeron, runsaan alkoholinkäytön ja skandaalilööppien keskellä. Tie ei ollut helppo, mutta tätä arkaa aihetta olisi toivonut kirjassa käytävän läpi ensimmäisten sivujen lupausten mukaisesti.

Yksi asia käy kuitenkin hyvin selväksi: Matti Hagman on Stadin kingi – ikuisesti.

Osku Valtonen

----------------------------------------------------------------------------------------

Lähetän paketin hyvinkin pian sen jälkeen, kun maksu on saapunut.

Yhdistän ja postitan useampiakin voitokkaita huutoja.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korko 0 %, kulut 0 €
Kuukauden kuluton maksuaika ostoksille.

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

15 €
Sulkeutuu 7 vrk 8 h 13 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

15 € Sulkeutuu 7 vrk 8 h 13 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.