Kuvaus

Huuto-/ostohinta  y h d e s t ä  kirjasta.

Kohteen sulkeuduttua ilmoita valintasi!

 

1. Matti Rossi: NÄYTELMÄN HENKILÖT. RUNOJA. Päällys: Jorma Piironen. 1965 Tammi. 62-sivuinen nidottu kirja, täysin ehjä ja siisti, esilehden yläreunassa kirjan aikaisempien omistajien nimi ja vuosiluku '-72', ei muita merkintöjä.

Näytelmän henkilöt (1965) on Matti Rossin esikoisrunokokoelma. Ulbricht, Erhard, Kekkonen, Vietnamin tapahtumat – kokoelmassa vaihtelee hilpeän sujuva kasku- ja karikatyyriaineisto värikkäiden voimakastehoisten runoilijanäkyjen kanssa. Kosmopoliittinen runoilijaminä, jonka asemapaikkana on Lontoo, kirjoittaa yhtä sujuvasti suomeksi, englanniksi ja espanjaksi ja elää sormi lujasti ajan hermolla. Hänen kokoelmansa on värikäs ja estoton, leikillinen ja tosi, yltäen joskus huikeaan surrealistiseen tehoon.

"Sen laatu, näkemys ja ilmaisutapa ovat uutta suomalaisessa lyriikassa. Rossi kirjoittaa teknillisesti kurinalaista ja niukkailmeistä runoa, joka kuitenkin on rehevää, voimakasta ja miltei eksoottisen värikylläistä. – Se liittää suomalaiseen lyriikkaan teknisesti valmiin, keinovaransa tuntevan ja niitä monipuolisesti käyttävän runoilijan." – Tuukka Kangasluoma, Helsingin Sanomat

 

2. Matti Rossi: KÄÄNNEKOHTA. MERKINTÖJÄ ERÄÄN KRIISIN AJOILTA. Päällys: Jorma Piironen. 1968 Tammi. 71-sivuinen nidottu kirja (19 x 15 cm), ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Käännekohta. Merkintöjä erään kriisin ajoilta (1968) on Matti Rossin neljäs teos. Rossi, jonka poliittinen temperamentti kasvaa Etelä-Amerikan maaperästä, imperialistisen riiston, hirmuhallitusten, väkivallan ja nälän tosiasioista, reagoi Tsekkoslovakian miehitykseen. Prahan elokuu 1968 rinnastuu Yhdysvaltojen puuttumiseen Guatemalan asioihin 1954: Tsekkoslovakia "alennetaan siirtomaaksi", miehitys on osoitus "uudesta kansainvälisen gangsterismin kaudesta / joka liittyy aina imperialismiin ja maailman jakoon". Ajassaan elävät runot on jaettu seitsemään osastoon: Käännekohta, Manifesti, Aika ja ikuisuus, Matka kohti normaalia, Elämän muodoista, Larissa, Miten on.

 

Matti Rossi (s. 1934 Sortavala) oli 1960-luvun kansainvälisimpiä runoilijoitamme. Hän toi Latinalaisen Amerikan kirjallisuuden Suomeen ja vyörytti runoissaan maailmanpolitiikan tapahtumiin lihallisin, julmin ja näytelmällisin kohtauksin. Matti Rossi opiskeli Edinburghin yliopistossa englannin kieltä ja kirjallisuutta 1956, oli Fulbright-stipendiaattina 1957–59 ja suoritti Master of Arts -tutkinnon Pennsylvanian yliopistossa 1959. Helsingin yliopistosta hän valmistui filosofian kandidaatiksi 1960. Akateemisella urallaan Rossi oli British Councilin stipendiaattina 1960–61. Hän tutki 1500–1600-luvun metafyysistä runoutta ja saarnoja Birminghamin yliopiston Shakespeare Institutessa. Rossi työskenteli ohjelma-assistenttina BBC:n suomenkielisessä osastossa 1961–66. Julkaistessaan esikoisrunokokoelmansa Näytelmän henkilöt (1965) Matti Rossi oli ollut stipendiaattina Yhdysvalloissa ja Englannissa ja hänet tunnettiin Latinalaisen Amerikan ja Espanjan kirjallisuuden suomentajana. Kulttuurivihkojen vastaavana toimittajana hän työskenteli 1978–79, minkä jälkeen hän on työskennellyt vapaana kirjailijana ja suomentajana. Rossi on suomentanut mm. William Shakespearen näytelmiä sekä latinalaisamerikkalaista kirjallisuutta ja sai tästä työstä vuonna 2007 kääntäjien valtionpalkinnon. Rossi on käyttänyt myös kirjailijanimeä Olavi Kokko. Rossi toimi kesken jääneen kauden SKDL:n kunnanvaltuutettuna Rautalammin kunnanvaltuustossa 1976–78. Hän vaikuttaa edelleen Suomen kommunistisessa puolueessa ja on ollut puolueen ehdokkaana vaaleissa 2000-luvulla.
 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 5 vrk 3 h 37 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

7 € Sulkeutuu 5 vrk 3 h 37 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.