Kuvaus

Hyväkumtoinen ( K3 + ) sidos , kuvakansi , Mikko Mattlar 2017 , 302 sivua ,16 numeroimatonta kuvasivua , valokuvia , 22 cm , ISBN 978-952-93-8384-9 sidottu

"

Pääkaupunkiseudun ensimmäinen disko avattiin Kulosaaren Casinolle helmikuun 1966 alussa. Lehdistö ja nuoriso suhtautuivat uuteen illanviettotapaan ihastuneesti, mutta muutoin alku oli vaikea. Alko eväsi ensimmäisiltä helsinkiläisdiskoilta anniskeluoikeudet, ja varhaiset tiskijukat joutuivat tappelemaan epäluotettavan äänitekniikan kanssa. Uusimpia kansainvälisiä hittilevyjäkään ei sen ajan Suomeen saanut helposti. Kun keskiolut vapautui 1969, diskoista ja tiskijukista tuli vähitellen pysyvä osa Helsingin seudun yöelämää.

Stadin diskohistoria -kirja kertoo diskojen ja tiskijukan ammatin ensimmäisistä vuosikymmenistä Helsingin seudulla. Kirja kattaa vuodet 1966–88 eli ajanjakson Helsingin ensimmäisen diskon aukeamisesta elektronisen musiikin klubikulttuurin alkuun. Pioneeriajan tiskijukkien huikeat tarinat vievät aikaan, jolloin levysoitinten neulat pomppivat, sulakkeet paloivat, diskotilojen paperikoristeet kärähtivät ja itse rakennetut diskovalot ihastuttivat. Diskojen nuoret asiakkaat huumaantuivat peilipallon alla musiikista ja toisistaan.

Yhtä perusteellista teosta suomalaisten diskojen varhaisvaiheista ei ole aiemmin julkaistu. Lähes 60 varhaisten diskovuosien helsinkiläistiskijukkaa kertoo Stadin diskohistoria -kirjassa muistonsa siitä, millaista dj-keikkailu aikoinaan oli, millaisia Helsingin seudun diskot olivat, mikä musiikki niissä soi ja mitä omituisuuksia keikoilla tapahtui. Monille tiskijukille levyjen soitosta tuli elämänmittainen ura, toiset suuntasivat myöhemmin muille aloille ja tulivat niistä tunnetuiksi: muun muassa Hector, Jake Nyman, Folke West, Esko Riihelä, Pekka Sauri ja Jussi Raittinen kertovat kirjassa dj-ajastaan.

Kirja kattaa sekä valtavirran että marginaalisemman dj-toiminnan varhaishistorian Helsingin seudulla. Diskohittien, purkan ja jytän lisäksi Helsingin yössä soivat aikoinaan soul, reggae, kantri, hiphop, syntikkapop, 50-luvun rock'n'roll ja vaihtoehtorock. Tapahtumien keskeisiä paikkoja ovat Bottan, KY:n ja Tavastian kaltaiset yöelämän kestosuosikit sekä toisaalta jo unohduksiin painuneet diskot kuten Sven Tuuva, Monopoli, Mobile, Helsinki Club, Pontus, Senaattori ja Silvernight.

Kirja pohjautuu osittain Radio Helsingissä 2014–15 pyörineeseen Stadin diskohistoria -ohjelmaan, mutta puolet kirjan haastatteluista on ennenjulkaisemattomia. Haastattelujen lisäksi kirjassa on käytetty lähteenä runsaasti vanhoja ravintolamainoksia ja lehtijuttuja, joiden avulla kirjan tarina etenee kronologisesti ja luotettavasti. Kirjassa nähdään myös varhaisiin helsinkiläisdiskoihin liittyvää ennenjulkaisematonta kuvamateriaalia, jota on löytynyt diskojen omistajilta ja tiskijukkien omista arkistoista.

Koska kirjalle ei löytynyt kaupallista kustantajaa, joukkorahoituskampanjan tuotot käytetään kirjan painokuluihin sekä valokuvien julkaisukustannuksiin. 1600 euron minimitavoitteen täyttyessä kirja painetaan suppean valokuvaliitteen kanssa ja ilmaisten arkistokuvien avulla. Minimitavoitteen yli menevällä tuotolla kirjaan hankitaan maksullisia valokuvia vanhoista helsinkiläisdiskoista. Kuvatoimistojen arkistoissa on hienoja diskohistoria-aiheisia valokuvia, kuten tämän kampanjasivun valokuva Sörnäisten Disco 33:sta syksyltä 1977 (kuvaaja Jarmo Matilainen / HS / Lehtikuva), mutta niiden käyttäminen kirjassa ei ole ilmaista. Jos kampanja pääsee yli minimitavoitteen, kirjassa nähdään muitakin kuvatoimistojen arkistoista löytyviä diskokuvia kuin tämän sivun kuvituksena oleva kuva.

Koko kirjan tekemisen ajan on tuntunut, että käsillä on tarina, joka kannattaa kertoa. Nyt se täytyy vain saada julki näyttävissä ja tarinan arvon mukaisissa puitteissa. Kirja painetaan Helsingissä ja sen alustava toimitusaika on helmikuun 2017 lopussa.    https://mesenaatti.me/330/stadin-diskohistoria-kirja-helsingin-seudun-varhaisista-diskoista-ja-tiskijukista/

lue alempaa fennica-osuus , niin kirjan tiedot selviävät
 
Kuntoluokitus:  (K5=uusi, K4=erinomainen, K3=hyvä, K2=tyydyttävä, K1=kehno)
 
Voittajalle postituskulut; raha tililleni ja kirjapaketti / kirje postiin !

Muut kohteeni näet tästä linkistä!
 
Fennica-tiedot alla :

Stadin diskohistoria : diskoja, tiskijukkia ja varhaista dj-kulttuuria Helsingin seudulla 1966-1988

Kirja

Mattlar, Mikko , kirjoittaja, 1980-

 ;

Ahola, Harri , valokuvaaja (ekspressio), valokuvaaja

 ;

Mattlar, Mikko , julkaisija, 1980-

 ;

Nord Print (yhtiö) , kirjanpainaja

[Mikko Mattlar] [2017]

Pääkaupunkiseudun ensimmäinen disko avattiin helmikuussa 1966. Lehdistö ja nuoriso suhtautuivat uuteen illanviettotapaan ihastuneesti, mutta muutoin alku oli vaikea. Ensimmäiset tiskijukat joutuivat tappelemaan epäluotettavan äänitekniikan kanssa, eikä uusimpia hittilevyjäkään saanut sen ajan Suomeen helposti.

Stadin diskohistoria kertoo diskojen ja tiskijukan ammatin ensimmäisistä vuosikymmenistä Helsingin seudulla. Lähes 60 varhaisten diskovuosien helsinkiläistiskijukkaa kertoo kirjassa muistonsa siitä, millaista dj-keikkailu aikoinaan oli, millaisia Helsingin seudun diskot olivat, mikä musiikki niissä soi ja mitä omituisuuksia keikoilla tapahtui. Monille tiskijukille levyjen soitosta tuli elämänmittainen ura, toiset suuntasivat myöhemmin muille aloille ja tulivat niistä tunnetuiksi: muun muassa Hector, Jake Nyman, Bill Carson, Folke West, Esko Riihelä, Pekka Sauri ja Jussi Raittinen kertovat kirjassa dj-ajoistaan.

Kirja kattaa sekä valtavirran että marginaalisemman dj-toiminnan varhaishistorian Helsingin seudulla. Diskohittien, purkan ja jytän lisäksi Helsingin yössä soivat aikoinaan soul, reggae, kantri, hiphop, syntikkapop, 50-luvun rock'n'roll ja vaihtoehtorock. Tapahtumien keskeisiä paikkoja ovat Bottan, KY:n ja Tavastian kaltaiset yöelämän kestosuosikit sekä toisaalta jo unohduksiin painuneet diskot kuten Sven Tuuva, Mobile, Helsinki Club, Pontus ja Silvernight.

LISÄÄ Muut nimekkeet

Diskoja, tiskijukkia ja varhaista dj-kulttuuria Helsingin seudulla 1966-1988

Ulkoasu

302 sivua, 16 numeroimatonta kuvasivua : valokuvia ; 22 cm

Kieli

suomi

Alkuteoksen kieli

suomi

Julkaistu[Helsinki] : [Mikko Mattlar] [2017]

Luokitus

Kulttuurisosiologia. Kulttuuriantropologia. Sosiaaliantropologia (udkf 316.7)
Musiikki (udkf 78)
udkf 791/792
udkf 908 Helsinki
Seuratanssit. Tanssiurheilu (ykl 77.37)
Pääkaupunkiseutu (ykl 92.833)

LISÄÄ Aiheet

1966-1988 

diskot 

musiikkiklubit 

DJ:t 

nuorisokulttuuri 

pääkaupunkiseutu (Suomi) 

kulttuurihistoria 

Helsinki 

LISÄÄ

ValmistajaHelsinki : Nord Print Oy, 2017.

Lisätiedot

Mikko Mattlar ; valokuvat: Harri Ahola [ja muita] ; kansi ja ulkoasu: Minna Mäkipää ; kuvankäsittely: Aleksi Jalava

ISBN

978-952-93-8384-9 sidottu

Ajankohta

d1966 – d1988

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 98 vrk 7 h 45 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

70 € Sulkeutuu 98 vrk 7 h 45 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.