Kuvaus

Suomenkielinen tekstitys. Special edition

Mel Brooksin mestarillisessa monsterikomediassa nuori Frankenstein Junior (Gene Wilder) kutsutaan edesmenneen isoisänsä linnaan Transsylvaniaan, missä hänelle tiedemiehen manuaalin avustuksella selviää askel askeleelta, kuinka ruumiis herätetään henkiin!

Näyttelijät:Gene Wilder, Peter Boyle, Marty Feldman, Madeline Kahn, Cloris Leachman, Teri Garr, Kenneth Mars, Richard Haydn

2 Oscar-ehdokkuuksia 1974

Ehdolla Ääni (Richard Portman, Gene Cantamessa)
Ehdolla Käsikirjoitus, aiempi julkaisu (Gene Wilder, Mel Brooks efter romanen Frankenstein av Mary Shelley)

Kuten kuvassa, mutta ilman oikeanpuoleista PG-merkkiä.

Frankenstein Junior (Young Frankenstein) on Mel Brooksin ohjaama yhdysvaltalainen musta komediaelokuva vuodelta 1974. Sen nimiosaa esittää Gene Wilder ja muita päärooleja Teri Garr, Cloris Leachman, Marty Feldman, Peter Boyle, Madeline Kahn, Kenneth Mars, Richard Haydn ja Gene Hackman. Elokuvan käsikirjoitus on syntynyt Wilderin ja Brooksin yhteistyönä.

Frankenstein Junior on hellä parodia, ja samalla rakastava kunnianosoitus Mary Shelleyn klassiselle kauhutarinalle, erityisesti sen vuonna 1931 tehdylle filmatisoinnille, ja sen kahdelle ensimmäiselle jatko-osalle (Frankensteinin morsian ja Frankensteinin poika). Elokuvassa yritettiin mahdollisimman paljon imitoida kyseisten elokuvien tyyliä. Esimerkkinä elokuva käyttää hyvin paljon lavasteita ja rekvisiittaa näistä elokuvista, kuvattiin mustavalkoisena, kopioi monia otoksia ja siinä käytettiin monia mykkäelokuvien aikakauden visuaalisia keinoja. Myös Mel Brooksin vakiosäveltäjän John Morrisin musiikki on 1930-luvun tyylistä.

Elokuva sai suopeat arvostelut ja suuret lipputulot, ja se on myöhemmin otettu mukaan monille kaikkien aikojen parhaiden komedioiden listoille, kuten American Film Instituten luetteloon sadasta hauskimmasta amerikkalaiselokuvasta. Vuonna 2003 Frankenstein Junior otettiin mukaan kulttuurisesti, historiallisesti tai esteettisesti merkittäviä amerikkalaiselokuvia arkistoivan National Film Registryn kokoelmiin. Vuonna 2017 BBC:n äänestyksessä 253 eri puolilta maailmaa olevaa kriitikkoa valitsi elokuvan kaikkien aikojen sadan parhaan komedian listalle sijalle 22. Ohjaaja Brooks piti Frankenstein Junioria hienoimpana jos ei ehkä aivan hauskimpana ohjauksenaan.

Madeline Kahn oli sivuosastaan Golden Globe -ehdokkaana ja Gilbert Kurland parhaan äänityksen Oscar-ehdokkaana.

Suomalainen rockyhtye Eppu Normaali otti nimensä elokuvassa mainitun ”Abby Normalin” suomennoksesta.

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

7 €
Sulkeutuu 20 vrk 8 h 55 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

7 € Sulkeutuu 20 vrk 8 h 55 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.