Kuvaus

Tuskin voi olla harvinaisempaa merimiespassia, kuin tämä ! Annettu vuonna 1937 eli  yli 84 v sitten silloisessa Vapaakaupunki Danzig, joka oli oma pieni valtio. Asukkaita noin 330,000 ja heistä 95% puhui äidinkielenään saksaa, loput puolaa ja hebreaa...

Mieshenkilö oli syntynyt Danzig kaupungissa vuonna 1896 ja hän oli oikea merimies Marine Navy viimeisen päälle. Kun hän 41 v vanhana haki tämän kirjasen, jolla voitiin todistaa hänen työkokemus, missä laivoissa ja mitä hän oli  niissä tehnyt jne.. Koko on 17x11cm ja monella sivulla on asianmukaisesti täytetty hänen tehtävänkuva.  Hakaristi leimoja, kun Hakaristi Saksa saapui marssien paikalle vuonna 1939 syyskuussa.  Leimoja on jo aikaisemmin, koska laivat , joissa hän oli palvellut, olivat olleet saksalaisia. Hyvin harvinainen ja mukana pari irto työtodistusta myös, absolut aito ! Vuodesta 1942 lähtien ei tätä tarvinnut kantaa mukanaan ja hänen kohtalostaan sodan runnomassa Euroopassa ei tietoa. Hän oli Siviili kuitenkin, siksi tuskin hän joutui Kriegsmarine sotalaivastoon , vaan parenminkin telakalle tms. 

MIL01NV708 Merimies Passi aito v. 1937 Danzig vapaakaupunki.....super harvinainen ja moni merikapteeni laivasto marine keräilijä himoitsee näin harvinaista dokumenttia.

Vapaakaupunki Danzig. 

Mennään vuoteen 1914-1918  Danzig oli vanha Saksan Preussin satamakaupunki ja sillä oli upea ylväs saksalainen historia. Kun sitten kostonhaluiset voittaja valtiot 1.Maailmansodan jälkeen tehdyssä  rauhassa, he halusivat tehdä  jäynää ja kiusaa Saksalle, koska Saksanmaa oli sotinut ja pistänyt Ranskan ja Britannian nenän verille,   ja ilman USA apuuntuloa kaukaa Atlantin takaa  ,  olisi ehkä löytynyt Euroopan asemasodassa joku harmonia koko Eurooppaan....niin Puolalle annettiin Saksan isoja reheviä  maa-alueita ja kun Danzig kaupungin asukkaat olivat saksalaisia, niin tietysti he  halusivat olla osa Saksaa.

Mutta siihenaikaan ei reilua vapaata kansanäänestystä Espanjan Katalonian tai Venäjän Krimi-niemen  mukaisesti voitu ajatella ja separistit, vapaus-idealistit sun muut joutuivat tyytymään  rauhankomitean ehdotukseen 15.11.1920. Se oli kompromissi välillä Saksa ja Puola. Puola sai oikeuden vapaavaltio vapaakaupunki Danzig satamaan ja vesikanavien käyttö oikeus. Puola sai valvoa postia ja puhelinliikennettä. Danzigin kulut ja maksut piti tietenkin Saksan hoitaa...eli ketä oikein lypsettiin ? Saksa sai (jälleen) maksaa ja maksaa, saamatta vastiketta. Lyhyesti törkeää päähänpotkimista , Saksaa sorrettiin ja selvästi. 

Senaikainen Kansojenliitto ( YK:n edeltäjä ) muutti Danzig perustuslakia 11.5.1922 ja Puola olisi halunnut rakentaa alueelle merisota  laivastotukikohdan, tähän ei suostuttu. Puola alkoi rakentaa pientä läheistä kalasatamaa isoksi satamaksi vuonna 1928 ja se oli iso vuonna 1938.   USA ei mennyt Kansojenliitto organisaatioon mukaan, USA ei ollut Kansojenliiton jäsen ,syy tähän oli outo.  ( Kansojenliitto oli YK:n edeltäjä, jopa tasapuolisempi, koska VETO oikeuksia ei ollut mahtivaltioilla, vaan tasa-arvo. Painotus oli tarkoitus jakaa valtion asukasmäärän mukaan , jolloin  mm. Suomi olisi piipittänyt pienen kansan takia vain vähän, mutta todennäköisesti halusi usa perustaa liiton, jossa rahan valta puhuisi, eikä kansalasten määrä-----nämä oletuksia, missään ei ole sinne tai tänne faktaa )

1934-1939  vuodet:  Puola teki jatkuvia sotaharjoituksia vastaan Hakaristi Saksan rajaa  ja luotti siihen, että heillä oli sopimuspaperi, että kaukaiset sotilasliittolaiset auttavat heitä mahdollisessa sodassa , Puolan poliittinen ja militääri johto oli yksinkertaisen naivi ja suorastaan tyhmä....  Paha juttu vielä, Britannia ylisti Puolan armeijaa ja antoi heidän ymmärtää, että Hakaristi-Saksan armeija on oikea paperitiikeri, hyvin heikko ja mitätön vastustaja kunnon Puolalle....se antoi lisäpuhtia Puolan armeijan johtoon ja Puolan johto oli oikea sotahullu ja vihan tunne päässä.....Saksan Hitler pyysi lupaa saada rakentaa nopea pikatie yhteys manner-Saksasta Danzig ja Königsberg kaupunkeihin, mahdollisesti myös rautatie...Saksan kustannuksella. Vastaus oli Puolalta selkeä "Ei" . Puola ei halunnut neuvotella mistään Saksan tai Neuvostoliiton kanssa, vaan se luotti kaukaiseen  "isoveli  auttaa " sopimuspaperiin. Hyvä oli, ettei sotahullu johto sulkenut kaikkia rajanylityspaikkoja.

1. Syyskuuta 1939 marssii Puolan rajan yli Wehrmacht sotilaat ja ilman sodanjulistusta he ottavat vallan alueella. Puolan poliittinen poppoo eliitti lentää pakomatkalle ( Exil) ulkomaille. Politiikot olivat syyllisiä moneen ikävään asiaan ja he pakenevat ja väistävät syyllisyyttä, he olivat oikeita liukkaita ankeroita....  Syyskuussa 13 päivä julistavat Ranska ja Britannia sodan Hakaristi Saksalle ja alkaa todella laaja sotarintama, Puolan rajakahakasta laajenee äkkiä sotarinta kohti länttä. Itse sanoisin, että tästä hetkestä alkaa 2.Maailmansota...  Hitler repii hiuksiaan, mikä tyhmyri hän olikaan, meni sudenkuoppaan !   Mitä tekee nyt Puna-armeija,  Neuvostoliitto ?     17 päivänä syyskuuta marssii Puna-armeija Puolan itäosaan ja nappaa palan kakusta, nam nam ! 

Neuvostoliitto tekee tasan ihan saman jutun, kuin Hakaristi-Saksa, mutta Neuvostoliitolle eivät  Ranska ja Britannia julista sotaa.... eivät Ranska ja Britannia poliittinen eliitti ole tyhmä, sota Puna-armeijaa Neuvostoliitto voisi olla melko kohtalokas, suuta voi räksyttää, mutta Neuvostoliiton päälle sotavoimin meno olisi todennäköisesti fataali virhe, jotain sentään Napoleon sota oli opettanut.  Jopa rampa tai puolikuollut Neuvostoliitto pystyisi aina ottamaan Britannia Ranska valtioista niskalenkin. 

Juridisesti ei Hakaristi Saksalla ollut minkänlaista oikeutta tunkeutua Danzig vapaakaupunkiin, se oli tavallaan puolueeton oma valtio.

Kun 2. Maailmansodan korvauksia käytiin läpi, vuosina 1945-1992 niin koskaan ei käyty neuvotteluja tämän kohtalosta, paperilla  valtio jatkaa olemassa oloaan...?? Tiedätkö mikä on Danzig kaupungin nykyinen nimi ja minkä valtion  kaupunki se nykyään on?

Kohde on Hampurissa, Saksa. Kernaasti yhdistelen huutoja samaan pakettiin. 
Lähetyskulut voi hyvin yksinkertaisesti "alentaa siedettäviksi" sillä usein on postimaksu porrastettu painon mukaan ja lähetyskulu on siksi aivan sama, painaa tavara 1kg tai 5kg. Kun huudat samaan pakettiin myös jotain muuta, postimaksu on kohtuullinen. Myös muut kuriirilähetystavat ovat mahdollisia, niissä usein paketin koko on hinnoittelun peruste, eikä paino.
On järkevää ehkä pyytää sitoumuksetta lisää valokuvia ja katsoa, mitä muuta sama lähde tarjoaa, yli 100 kohdetta!   Huomaa, että kuvat ovat osa kohteen kuvausta ja selityksiä, aivan kaikkea ei ehkä ole kirjoitettu. Kuvat ovat siis oleellinen osa huutokaupan ilmoitusta, pyydän, että katsot  ne huolellisesti läpi. 

Maksu:
Normaalisti voittaja maksaa tilisiirtona minun Suomen Danske Bank  pankin tilille. 

Huutokaupan kohde on se,mikä näkyy valokuvassa ja vain se, minkä näet kuvassa, kuuluu myös kauppaan. Jos valokuvassa ei esim. näy myynti/esittely/laatikkoa, ei se kuulu kauppaan tai joku muu tarvike, jonka oletat olevan mukana, mutta ei ole valokuvassa, sitä ei ole mukana. Älä oleta, vaan kysy silloin tarkennusta. 

Tavaran kunnon määritelmän perusta on aina optinen tarkastelu, en missään tapauksessa kokeile ja testaa joka tavaran toimintaa tai sielunelämää. Siksi on mahdollista, että määritelmässä kohteen kunnossa lukee "hyvä" ja kotona havaitset, ettei koje/esine/kohde toimi. En siis kokeile kaikkia lamppuja, en puhalla joka huuliharppua, en testaa tavaraa.  Usein tavara on maannut pahvilaatikon pohjalla hyvin monet vuodet. Tiedossa olevan vian ilmoitan aina, en pimitä tai  juksaa,mutta aivan kaikkea en minäkään tiedä.
Koska kaupan on  käytetty tavara, voi niissä olla naarmuja ja muita käytön jälkiä.
Voit aina ennen kauppaa soittaa minulle, katson kohdetta tarkasti, tai pyytää siitä lisää valokuvia !   Pienen murto-osan olen ostanut kaverilta Belgiasta,kun hän purkaa ja tyhjentää taloja ja asuntoja. Olen ostanut  ne itselleni omaan käyttöön/ keräilyyn ja kun aikaa kuluu usein vuosi pari,  tai rahapula vaivaa, yritän kaupitella tätä omaa tavaraani halvalla eteenpäin. Vanhan tavaran kaupittelusta ei yleensä tule edes voittoa, mutta tappioita voidaan edes minimoida.

 Kyseessä on kauppa yksityiseltä yksityiselle ja palautusoikeus on poissuljettu. Kauppa on ns. Privat to Privat. 

Ole hyvä ja lue ehdot läpi ennen huudon antoa !
 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 69 vrk 7 h 43 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

87 € Sulkeutuu 69 vrk 7 h 43 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.