Kuvaus

  • Metropoleista muotoiluun : ympäristö = luonto + alue + rakennus + esine / Tapio Periäinen.
  • Kieli:suomi
  • Julkaistu:Helsinki : Rakennusalan kustantajat, 1996
  • Painettu/Valmistettu:([Saarijärvi] : Saarijärven offset)
  • Ulkoasu:229 s. : kuv., kartt. ; 23 cm.
  • ISBN:952-9687-83-4 (nid.)
  • Asiasana:kaupunkisuunnittelu (ysa) 
    arkkitehtuuri (ysa) 
    aluesuunnittelu (ysa) 
    muotoilu (ysa) 
    ympäristösuunnittelu (ysa) 
    ympäristö (ysa) 
    tila (ysa) 
    kaupunkiympäristö (ysa) 
    kaupunkikuva (ysa) 
    kestävä kehitys (ysa) 
    rakennettu ympäristö (ysa) 

HS:

Tilan tyhjyydestä tyhjentävästiTapio Periäinen haluaa yhdistää idän filosofisen tiedon lännen arkkitehtien ja rakentajien uuteen teknologiaan

Kolmekymmentä pyörän pinnaa yhtyy navassa,/ mutta juuri siinä tilassa, jossa ei ole mitään/ sijaitsee kärryjen käyttökelpoisuus.

Savi muovaillaan ruukuksi/ mutta juuri siinä tilassa jossa ei ole mitään/ on saviruukun käyttökelpoisuus.

Leikkaa auki ovet ja ikkunat tehdäksesi huoneen,/ mutta juuri niissä tiloissa joissa ei ole mitään/ on huoneen käyttökelpoisuus.

Senvuoksi,/ hyöty on mahdollisesti peräisin jostakin,/ mutta käyttökelpoisuuden löydämme/ jostakin, jota ei ole.

Näin Lao-Tsen Pyhän kirjan Tao Te Kingin 11. luvussa esitetään käsitys tyhjästä tilasta. Kiinalainen Lao-Tse opetti 600 vuotta ennen länsimaisen ajanlaskun alkua, että tyhjä tila on kaiken elämän, toiminnan, liikkeen ja kasvun perusehto.

Tyhjä/Void -kirjan luettuaan länsimaalainen on vähän kuin puulla päähän lyöty. Filosofia, ekologia, sumea logiikka, ympäristösuunnittelu, taide, länsimainen elämänmeno, idän perinteinen viisaus ja maailman pelastusoppi muhii samojen kansien välissä.

Intiassa, Kiinassa ja Japanissa tyhjä tila on ollut perusta arkkitehtuurille ja inhimilliselle elämälle.

Idässä tila on ymmärretty tilana sinänsä, kosmisena kaikkialla läsnä olevana, jota ilman ei olisi mitään. Eurooppalainen materialistinen kulttuuri on täyden tilan kulttuuria. Uskotaan, että ihminen luo tilaa arkkitehtuurissa ja esineissä.

Tapio Periäinen luonnehtii kirjaansa eräiksi näkökulmiksi tyhjään. Kirja on tekijänsä sanoin alustava luonnos siitä, mitä tyhjää tutkimalla ja tuloksia soveltamalla voi saada esille sekä fyysisen ympäristön että elämäntapojen uudistamisen tasolla. Tyhjän ja aineen tasapaino voitaisiin ehkä tavoittaa yhdistämällä idän ikivanha tieto lännen teknologiseen osaamiseen.

Tyhjä/Void on jatketta 1996 ilmestyneelle teokselle Metropoleista muotoiluun . Sen eräänä visiona oli ihmisen tekoympäristön ajatusrakennelma, joka perustuu viiteen ympäristön perusuniversaaliin. Molemmissa teoksissa haetaan globaalia ekologista ratkaisua maapallon elämän uhkatekijöille. Periäinen uskoo ihmisen teknologiaan ja sen mahdollisuuksiin asuttaa tulevaisuudessa 11 miljardia ihmistä - suurin piirtein nykysuomalaisella elämisen laadulla.Tyhjä asunto

on monikäyttöinenKaukoidän kulttuureissa on tyhjälle tilalle määritelty ominaisuudet. Tyhjä tila on monifunktionaalinen, salliva ja rikas kosminen ilmiö. Zenbuddhalaiseen mietiskelyyn kuuluu mielen tyhjentäminen. Sen päämäärä on päästä perille "lopullisesta totuudesta".

Periäinen käsittelee myös länsimaisen tieteen suhtautumista ja saavutuksia tyhjään: "sillä on ollut toisarvoinen asema, jos sitäkään, samalla kun kiinnostus ja huomio on kohdistettu pääasiassa aineeseen ja energiaan". Teoksessa kysytäänkin, onko tyhjyyden horror vacui , tyhjyyden kammo, kaikkiin ihmisiin sisään rakennettu, vai onko se maailmankuvien kehityksen tuottama fobia.

Periäisen mukaan tyhjä on yhteydessä myös luonnollisen elämäntavan ja asumisen kanssa. Perinteinen japanilainen asuinrakennus muodostuu pitkälle jalostuneista erilaisiksi tiloiksi muunneltavista huoneista, joihin sisältyvät tilan todelliset ominaisuudet ja käyttötarkoitukset.

Japanilaisen perinnetalon vaikutus länsimaiseen arkkitehtuuriin on ollut merkittävä, vaikka itse tyhjä tila onkin jäänyt vähälle huomiolle.

Periäisen mukaan tyhjä asumistila ei tarkoita "riisuttua" asuntoa vaan todella tyhjää yhtenäistä kokonaistilaa, joka joustaa muuttuvissa asumistarpeissa ja ihmisen elämäntilanteissa.

Nyt meilläkin yleistyvä avoin asuntosuunnittelu ajaa samaa asiaa asumisen kehittämisestä. Periäinen lähestyy kirjassaan käytännönläheistä asuntosuunnittelua toteamalla: "Moduloituja irtokalusteita ja erilaisia elementtejä käyttäen ja kehittäen saadaan aikaan tuoreita ja innostavia tapoja elää ja asua vapaammin ja yksinkertaisemmin".

Hyvänä esimerkkinä tästä hän mainitsee perinteisen suomalaisen talonpoikaistalon tuvan monikäyttöisyyden ja yleispätevyyden. Pitkälle viety standardisointi ja monikäyttöisyys ovat kirjassa myös teollisessa muotoilussa tärkeitä.Vapaata

estetiikkaaPeriäinen pyyhkäisee visioillaan yli koko länsimaisen markkinatalouden, tekoympäristön ja myös kaupunkisuunnittelun. Standardisointi ja monikäyttöisyys koskevat myös rakennuksia ja ihmisen tekoympäristöä:

"Yksitoikkoisuus vältetään muulla kuin funktionaalisilla merkityksillä, jotta ympäristöstä saadaan puolueeton ja monikäyttöinen, ei-estävä ja muuntuva, mutta samalla vaihteleva, viihtyisä ja esteettisesti mielenkiintoinen. Keinot löytyvät mm. visuaalisten taiteiden piiristä."

Tekijän visioissa talon perinteinen malli voidaan poistaa vanhentuneena ja primitiivisenä rakennustapana. Hän uskoo uuden ympäristöparadigman rakentamisessa sumeaan logiikkaan ja fraktaaligeometriaan. Niiden avulla "saavutetaan läpinäkyvä maksimaalinen kosketuspinta luontoon ympäristön pienimmissäkin yksityiskohdissa."

Tuotesuunnittelussa ja arkkitehtuurissakin avainsana on monikäyttöisyys. Esteettisen muotokielen on sallittava erilaisia funktionaalisia vaihtoehtoja ja niiden tilarajojen purkamista. Tyhjän estetiikka on vapaata estetiikkaa, jota eivät sido historialliset tyylit eivätkä esikuvat, eivät modernismin eivätkä funktionalismin säännöt. "Sumea estetiikka on aikansa ja tekijöidensä syvältä pulppuavaa aitoa ja persoonallista tulkintaa."Pilkkimies

ja jäälakeusKirjassa liikutaan taiteen ja kauneuden vaikeilla vesillä. Periäinen esittelee japanilaista Ma-tilakäsitystä, joka on samanaikaisesti sekä tilan että ajan käsite. Ma-sanaa käytetään Japanissa lähes kaikilla elämän aloilla: arkkitehtuuria, kuvataiteita, musiikkia ja näytelmätaidetta nimitetään Ma-taiteiksi.

Ajan ja tilan yhteiskäsitteisyys on ehkä tärkein tekijä, joka erottaa Japanin taiteellisen ilmaisun länsimaisesta.

Luvussa Vapaus kaikenlaiseen kauneuteen käsitellään kriittisesti taiteilijan ilmaisuvapautta omien ja muidenkin äärirajojen kokeilemisessa. "Ennen vanhaan mm. kuninkaiden ja hovin identiteettitarpeet olivat mukana päättämässä kauneuden kieliopeista, joita kutsuttiin tyyleiksi. Muualla uskonnot tekivät samaa. Nyt kauneuden ehdottomuus on peitetty taiteen vapaudella."

Tyhjä/Void on osittain vaikeaselkoinen ja pursuaa utopistisia ideoita ja ideologiaa - jopa rajatiedon välimailla. Se myös antaa impulsseja, herättää mielikuvia ja kerettiläisiä kysymyksiä.

Sen luettua katselee ja näkee asioita eri lailla. Esimerkiksi: pilkkimies jäälakeudella rajaa tyhjästä oman reviirinsä ilman materiaa aavassa tyhjyydessä, ja pilkkireikä jäässä yhdistää kahta tyhjyyttä. Entä miksi Nykytaiteen museo ja asuntomessut eivät esittele välillä tyhjiä tiloja? Miksi tuolia yritetään keksiä yhä uudelleen? Ja miksi Göran Schildtin Alvar Aalto -teos on nimeltään Valkoinen pöytä ?

OLLI LEHTOVUORIKirjoittaja on arkkitehti ja eläkkeellä oleva ympäristöministeriön rakennusneuvos.

Kuvassa huudettava tuote.
Klikkaa kuvaa

 

  • Jos haluat useamman:  7€  Kuluilla  =  R A J A T O N määrä Kirjoja / CD / DVDym painoon, KPL määrään tai kokoon katsomatta.
  •  
  • Voit myös tehdä PAKETTI TARJOUKSEN useammalle samaan lähetykseen
  • Paketille myös NOUTO = OK 
  •  
  • TEE PAKETTI alhaalla Kaikki linkit 
  •  
  • TÄMÄN kohteen kulut PELKÄSTÄÄN löydät : Maksaminen ja toimitus

 

+50€ (yli) ostokset ILMAN KULUJA !

 

Etsitkö jotain ? HAKU Linkki kaikkiin kohteisiini:

TEE HAKU Tekijä / Teos listattuihin kohteisiini:

 

L I N K I T 

Tietokirjallisuus 

 

Harrastekirjallisuus 

Kaunokirjallisuus 

KAIKKI KIRJAT  ( kaikissa alaosastot ):

 

KAIKKI osastot

DVD 

Blu-ray 

 

 

Lyhenteitä:

SKP= sidottu kovakantinen kansipaperit
sid= sidottu, kovakantinen ( harvoin myös pehmeä kantinen ) joko kuvakansi tai kansipaperiton ( mainittu)
nid =  nidottu, pehmeäkantinen

Kierre / Rengasselkä= Reijitetyt sivut metalli/ muovi kierteessä kiinni, sivuja voi kääntää vapaasti ympäri ym

Pokkari= Pocket eli taskukokoinen, usein ns massajulkaisu marketteihin ym kaikki nidotut EI näitä

OMISTE=  omistajan nimi tai onnittelu kirjan alussa ns. esisivulla

KP= Kirjaston poisto kirja, voi olla muovitettu, leimoja ym, vanhoissa/ koulujen tai laitosten vähemmän

UV / UUS / UUSI- (mukana - miinus merkki)  = Uuden veroinen 

HYVÄ + / -  plus tai miinus 

CD tai DVD + / - = + plus tarkoittaa ON MUKANA ja miinus EI mukana, jos ei mainittu erikseen ilmoituksessa sitä EI ole mukana vaikka se jukaisuun tai sarjaan kuuluisikin. Levyt usein saa jälkeä kovasta muovitaskusta, kuljetuksessa tms vaikka olisivat olleet poistumatta kuoristaan alusta asti.

 

Lähes kaikissa kohteissa on enenmän tai vähemmän käsittelyn / kuljetuksen / varastoinnin jälkiä esim kirjojen kansissa. 

Voit myös kysyä tarkemman katsauksen kohteen kunnosta ennen huutoasi, jos olet esim keräilijä tai muuten kaipaat lisätietoa. Luokitukset pitää paikkaansa lähes kaikissa kohteissa. 

Kunto takuu olemassa, mahdolliset mainitsemattomat viat ovat vahingossa huomaamatta jääneitä virheitä. OTA YHTEYTTÄ ennen kuin annat nega/neutraali palautteen, sovitaan asia! En ole 24 / 7 tavoitettavissa, viikonloput poissa. Tekstiviesti nopein.

JOS ON KOVA KIIRE =  KYSY ENNAKKOON. Toimitus useimmiten lähi päivinä maksun saavuttua (sait palautteen) voi venyä pidempäänkin. Huomio viikonloput ja juhlapyhät.


Voittajalle tulee tilitiedot Huuto.net automaattisen vakioviestin lopussa (alhaalla).
Muista ilmoittaa maksaessasi kohteen N I M I.

Ei postin paketti automaattia lähellä/käytössä.

Profiilista löytyy ajankohtaista tietoa.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 113 vrk 14 h 21 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

3,40 € Sulkeutuu 113 vrk 14 h 21 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.