Tuote on myyty käyttäjälle MikaJansson hintaan 2,40 €

Kuvaus

naarmuton levy.

Ohjaaja: David Lynch
Henkilöt: Naomi Watts, Laura Elena Harring, Justin Theroux
Lisähenkilöt: musiikki Angelo Badalamenti
Maa: Ranska/USA
Tekstitykset: suom. tekstit/svenska texter
Ikäraja: K16
Kesto: 145 min
Teemat: DAVID LYNCH

Mulholland Drivessa (2001) Lynch esittelee oudon asetelman identiteetin kadottamisesta ja muistinmenetyksestä, hallusinaatioista, itsepetoksesta, himosta ja kuolemasta. Pohjana on koskettava tarina kahden näyttelijättären (Laura Harring ja Naomi Watts) välisestä suhteesta Hollywoodin unelmatehtaassa sekä kohtalokkaasta rakkaudesta ja menetyksestä, mikä suistaa naiset petoksen, mustasukkaisuuden ja murhan pyörteiseen. Kerronnassa on viittauksia film noir -klassikkoon Auringonlaskun katu.

Elokuvan ja unen läheisestä suhteesta on kirjoitettu metrikaupalla teoriaa ja analyysiä, mutta harva elokuva itsessään on päässyt niin lähelle unenkaltaisuutta kuin elokuvaohjaaja David Lynchin Mulholland Drive. Hollywoodin tähtien kotikadulta nimensä lainaava Mulholland Drive on surrealistinen, postmoderni noir-teos, selityksiä uhmaava, loputon risteävien kertomusten luuppi. Mitä enem­män se meitä mykistää, sitä tiukemmin se pitää meitä koukussaan. Mulholland Drive on uni, jota emme voi olla katsomatta.

Elokuva kertoo Bettystä (Naomi Watts) ja Ritasta (Laura Elena Harring), joiden kohtalot ja lopulta myös identiteetit sekoittuvat toisiinsa. Betty, Hollywoodiin juuri saapunut optimistinen näyttelijän­alku, löytää tätinsä asunnosta onnettomuuteen joutuneen salaperäisen Ritan. Muistinsa menettänyt, Gilda-julisteesta nimensä lainannut Rita on kompuroinut ulos kolariautosta Mulholland Drivella ja päätynyt vieraaseen taloon. Yhdessä naiset ryhtyvät selvittämään Ritan henkilöllisyyttä Bettyn valmistautuessa tulevaan koekuvaukseen.

Mulholland Driven juonen selostaminen (mahdoton tehtävä jo sinänsä) rinnastuu unesta kertomiseen. Unessa loogiset tilanteet linkittyvät absurdeihin käänteisiin omalaatuisen kronologian ja viiston huumorin kautta. Unen "dialogi" on usein tilanteeseen sopimatonta, jopa mautonta, eivätkä päivätajunnan "normaalit" estot rajaa/suodata minän tai muiden toimijoiden välittömiä reaktioita.

Mulholland Driven unikaupunki on selittämättömien tapahtumien ja karaktäärien temmellyskenttä. TV-poliiseilta vaikuttavat etsivät (Robert Forster, Brent Briscoe), pyörätuolissa istuva kääpiö (Michael J. Anderson), ravintolan takapihalla lymyävä hirviö ja varoittava sähköcowboy ovat perilynchiläisiä kummajaisia, jotka juontavat juurensa jo ohjaaja-käsikirjoittajan legendaarisesta Twin Peaks -tv-sarjasta. Samalla tavalla tuttuja ovat banaaleista tilanteista kumpuavat suhteettomat konfliktit ja pakahduttavat tunnekuohut.

"Logiikka on tylsää" lausahti Alfred Hitchcock aikoinaan, ja David Lynch, jos kuka, on koko uransa ajan ollut samaa mieltä. Miten sitten lähestyä Mulholland Drivea – etenkin kun se suorastaan viet­te­lee analysoimaan itseään? Internet on täynnä kilpailevia tulkintoja, ja jopa ohjaaja itse on tarjonnut omat vinkkinsä elokuvan arvoituksen "ratkaisemiseksi" (löydät ne tämän esitteen kääntöpuolelta). Luultavinta lienee se, että enemmän kuin mitään muuta Mulholland Drive on kunkin katsojan odotusten, toiveiden, tarpeiden ja tuntemusten kaleidoskooppinen peili: se kertoo meille juuri sen, minkä kulloinkin haluamme siitä tavoittaa, joskin kovin sirpaleisena ja sulkeumaa uhmaten. Halum­me Mulholland Drivea kohtaan ei näin ollen voi koskaan täydellisesti tyydyttyä – antautukaam­me siis sen lumoukselle yhä uudestaan.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Huutokauppa

Hinta nyt:
2,40 €
Ilmoitus on sulkeutunut 16.2.2019 9:10
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Huutokauppa

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Huutohistoria

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.